A magyar kormány miatt áll a bál Brüsszelben – megakasztották az EU-s diplomáciai fellépést
Uniós források

A magyar kormány miatt áll a bál Brüsszelben – megakasztották az EU-s diplomáciai fellépést

Portfolio
Az EU közös nyilatkozatát a grúziai, sokat bírált külföldi ügynökökről szóló törvénye miatt a magyar kormány nem engedte át, így az egyhangúság hiányában az uniós külügyi fődiplomata, Josep Borrell adott volna ki egy állásfoglalást. A végső szöveget azonban a magyar biztos, a bővítési ügyekért felelős Várhelyi Olivér nem fogadta el – számolt be a Politico.

A nemzetközi bírálatok dacára Grúzia parlamentje kedden elfogadta a vitatott „külföldi ügynökökről” szóló törvényt, amely sokak szerint aláássa az ország csatlakozási tárgyalásait az Európai Unióval. Az EU figyelmeztetései ellenére a grúz kormány továbbvitte a jogszabályt, amely előírja, hogy a külföldről származó finanszírozásuk több mint 20%-át kapó szervezeteknek, hogy külföldi ügynökként regisztrálják magukat, különben jelentős pénzbírságra számíthatnak.

Az EU reakciója visszafogott volt: egyes tagországok és azok diplomatái, állam- és kormányfői külön-külön aggodalmukat fejezték ki, de Brüsszel nem adott ki hivatalos nyilatkozatot. Ez frusztrációhoz vezetett egyes uniós diplomaták körében, akik bírálták az egységes reakció hiányát. „Teljesen szégyenletes, hogy mostanra az Egyesült Államok határozott nyilatkozatot adott ki arról, hogy Grúzia nem felel meg az uniós csatlakozási kritériumoknak, mi pedig nem adtunk ki egyetlen szót sem” – mondta egy uniós diplomata a Politicónak.

Az EU válaszának késedelme annak köszönhető, hogy Magyarország megakadályozta az EU-27 közös nyilatkozatát, amelyet csak teljes egyhangúság mellett lehetne kiadni. A magyar kormány hivatalos indoklása egyelőre nem ismert, de a grúziai külföldi ügynöktörvényt a teljesen hasonlótartalmú magyar jogszabályhoz szokták hasonlítani.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borrell az uniós bénultságot azzal próbálta volna meg feloldani, hogy a saját nevében ad ki egy elítélő nyilatkozatot. Állítólag a hosszú, erős bírálatot megfogalmazó szöveg el is készült, de az Európai Bizottság nem fogadta azt el.

A Politico úgy tudja, hogy ez a terv Várhelyi Olivér magyar bővítésért felelős biztoson bukott el, aki nem értett egyet a megfogalmazással.

Eközben Tbilisziben egyre nő a feszültség, az ellenzékkel szembeni rendőri erőszakról és megfélemlítésről érkeznek jelentések. Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egyaránt aggodalmát fejezte ki a grúziai helyzet miatt, James O'Brien, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese pedig úgy nyilatkozott, hogy a törvény „fordulópontot jelenthet az Egyesült Államok és Grúzia közötti, eddig konstruktív és gyümölcsöző partnerségben”.

Salomé Zourabichvili grúz elnök, aki támogatta a tüntetőket, hangsúlyozta, hogy a tüntetések békések maradtak, és nem lesz kísérlet a kormány megdöntésére. „Az út és a hely, ahol mindezt visszafordíthatjuk, az októberi választások” – mondta a CNN-nek adott interjújában.

Ez az európai út

– fogalmazott Zourabichvili.

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

HitelesAndrás

Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Egy sikeres Bankmonitor szakmai napja 2011-ben kezdtem dolgozni egy Takarékszövetkezetben… az azóta eltelt 13 év alatt eszméletlen sokat tanultam, n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
frontex