Áttörés a német koalíciós tárgyalásokon! Több pénzt fizetnek az EU-kasszába

2018. január 12. 08:43    
nyomtatás
 
A Reuters péntek reggeli információi szerint sikerült áttörést elérni a német koalíciókötést célzó tapogatózó tárgyalásokon, és így végre hivatalosan is elkezdődhetnek a részletes koalíciós tárgyalások, hogy majd megalakulhasson a kormány. A hírügynökség később megszerezte a koalíciókötést célzó dokumentum tartalmát is, amely több fontos pontot tartalmaz.


Angela Merkel tegnap azt jelezte, hogy nagyon nehéz tárgyalásokra készül, sokat kell még tenni azért, hogy a tapogatózó tárgyalások után ténylegesen elindulhassanak a koalíciós tárgyalások. Ezek várhatóan hetekig tartanak majd, de már a mai fejlemény is lényeges lépés, mert több hónapnyi német belpolitikai bizonytalanságnak vet véget.

2018.01.11 10:34 Ma eldől Németország sorsa

Ha sikeresek lesznek a koalíciós tárgyalások, akkor Húsvét környékére felállhat az új német kormány: a CDU-CSU párszövetség mellett újra a kormány tagja lehet az SPD (erre persze előzetesen rá kell majd még bólintania a párt kongresszusának), azaz újra nagykoalíció irányíthatja majd az országot.

A Reuters megszerezte a koalíciókötést célzó dokumentumot is, amelyben több fontos információ is van:
  • A német koalícióra törekvo pártok elkötelezték magukat amellett, hogy megerősítik az eurózónát Franciaországgal szorosan együttműködve
  • A CDU/CSU és az SPD kész arra, hogy az eurózóna állandó válságkezelési alapján (ESM-et) Európai Valutalappá alakítsák át (ahogy azt az Európai Bizottság is szorgalmazza)
  • A pártok készek megemelni a közös uniós költségvetésbe Németország befizetését (erre is hivatalosan javaslatot tett a minap a Bizottság, a tagállamok az együttes GNI 1,1-1,2%-ára emelnék a befizetést a mostani 1%-ról, hogy ezzel pótolják legalább a brit kiesést)
  • Az SPD is belement, hogy a következő évekre is kiegyensúlyozott legyen a német költségvetés (ne legyen tehát deficit) és lemondott arról a követeléséről, hogy a magasabb keresetűeknél adóemelés legyen (feltehetően az EU-integráció terén tett követelései elfogadásáért cserébe)
  • Azt az európai bizottsági elképzelést is támogatják a német pártok, hogy az eurózónának szóló EU-s költségvetési fejezeten belül különítsenek el forrásokat a gazdasági stabilizációra, szociális konvergenciára és a szerkezeti reformok támogatására
  • Emellett megegyeztek a pártok abban is, hogy az EU-s költségvetés alapját képezheti az eurózónán belül egy "beruházási költségvetésnek" is.


Az euró/dollár az első hírekre csak kicsit emelkedett, majd a koalíciós megállapodás részleteinek szivárgása mellett feltépték 1,21 fölé és ezzel hároméves ért a dollárral szemben.

2018.01.12 10:06 Kiszabadultak a karámból az euró bikái

Áttörés a német koalíciós tárgyalásokon! Több pénzt fizetnek az EU-kasszába


A német kormányalakításokat célzó egyeztetésekkel kapcsolatban az elmúlt napokban is sok hír látott napvilágot, néhány fontosabb ezek közül:

2018.01.09 09:09 Kínos kudarc Merkelnek - Rálépett a fékre a német klímapolitika

2018.01.07 11:35 Elkezdődtek az egyeztetések a nagykoalíció megújításáról Németországban

2018.01.05 12:08 Így nehéz dolga lesz Merkelnek: a németek többsége nem akar nagykoalíciót

2017.12.27 10:57 Hiába választják meg Merkelt, megbukhat a ciklus vége előtt

Címlapkép forrása: John MACDOUGALL / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium