"Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon" - Egy uniós projekt keretei

2019.05.06 06:33

Cél az uniós fejlesztésekkel kapcsolatos tudatosság emelése.

"Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" címmel egy 12 hónapos, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogramot valósít meg a Portfolio-t kiadó Net Média Zrt. az Európai Unió finanszírozásával, amely az uniós kohéziós politika hazai fejleményeinek, eredményeinek minél nagyobb ismertségét, a lakosság uniós projektek iránt való nagyobb tudatosságát célozza meg.

Bár Magyarország a tagállamok között a harmadik legtöbb (a GDP kb. 19%-át kitevő) uniós felzárkóztatási forrásra jogosult a 2014-2020-as költségvetési ciklusban, mégis a tagállamok között csak a nyolcadik legmagasabb arányú a lakosság körében az uniós fejlesztésekkel kapcsolatos tudatosság. Az Eurobarometer 2017 tavaszi felmérésében ugyanis csak a megkérdezett magyarok 60%-a tudott a közvetlen környezetében megnevezni valamilyen uniós társfinanszírozású projektet (a 2015-ös felméréskor még 67% volt ez az arány), miközben a lengyeleknél ugyanez az arány 80%-os, a cseheknél 68%-os volt.

Ez tehát azt jelenti, hogy bár több tízezer fejlesztés valósul meg projekttáblákkal együtt a mintegy 8000 milliárd forintnyi strukturális és beruházási forrásból, a magyaroknak csak szűk többsége tud megnevezni a szűk környezetében részben EU-finanszírozású projektet. Az Európai Bizottság által kiírt pályázat az uniós kohéziós politika láthatóságát, a lakossági tudatosság erősítését célozza meg és a Portfolio.hu által kidolgozott, az Uniós Forrás rovat 5 mellékletének cikkein keresztül megvalósított munkaprogram éppen ezt célozza meg az alábbi stratégia segítségével:
  • a magyarországi kohéziós fejlesztések széles tárházáról készít, illetve közöl objektív, informatív összefoglalókat rendszerint a nyertesek megnevezésével, a különböző projekt közleményeket pedig térítésmentesen közzéteszi az Uniós Források rovat Projektek mellékletében az uniosporjekt@portfolio.hu címre küldött anyagok segítségével
  • az aktuálisan kiírt, módosított pályázati felhívások segítségével bemutatjuk az adott kiírás célját, azaz azt, hogy az adott kohéziós forrás milyen magyarországi adottság, kihívás kezeléséhez járul hozzá
  • bemutatjuk mind a 7 magyarországi NUTS2 régió legnagyobb uniós finanszírozási fejlesztéseit, illetve a Modern Városok Program keretében az egyes vidéki nagyvárosokban megvalósuló legnagyobb uniós projekteket
  • folyamatosan nyomon követjük a Brexit folyamatát, hiszen az akár a 2014-2020-as uniós költségvetésre is kihathat, a 2021-2027-es büdzsé méretében pedig mindenképpen és ezáltal informatív, lényegre törő összefoglalókban mutatjuk be azt, hogy mire számíthat Magyarország, illetve a különböző területek érdekeltjei a következő uniós ciklus forrásai terén
  • az objektivitást célul tűző anyagok mellett szívesen vesszük a szakmai véleményeket, külső elemző írásokat, összefoglalókat, illetve a kohéziós politika magyarországi hatásait akár kritikusan bemutató vélemény cikkeket, ezáltal nyilvános szakmai vitát is generálunk a magyar gazdasági növekedés egyik fontos hajtóereje kapcsán.

A fent vázolt stratégiai célok és munkaprogram megvalósításában az Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal, illetve tartalmi téren maximális függetlenséget biztosít a Portfolio számára, a megszülető cikkek tartalmába semmilyen módon nem szól bele, nem ad iránymutatásokat. A cikkek tartalma tehát a munkaprogramot megvalósító szakmai stáb szakértelmén és objektív hírfeldolgozásán alapul, amelyért szakmai felelősséget a Projekt vezető koordinátora, az Uniós Források rovat 15 éves elemzői és újságírói tapasztalattal rendelkező vezetője vállal. A vezető koordinátor objektív munkavégzésének kereteit a Portfolio menedzsmentje biztosítja.

A munkaprogram maximális hatásának elérése érdekében a Portfolio-t kiadó Net Média Zrt. a projektben rejlő szinergiák teljes körű kiaknázására törekszik a számára elérhető minden kommunikációs csatornán keresztül.

Címlapkép forrása: Michele Spatari/NurPhoto via Getty Images

További ajánlataink

Békülne a Bizottság új elnöke Magyarországgal és Lengyelországgal

De azért az EU-s pénzeket hozzákötnék a jogállamisági feltételekhez.

Nagy ötleted van Pest-megyében? - Már zajlik az új pénzosztás

Egy újabb EU-s hátterű kockázati tőkealaphoz is lehet fordulni.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF