Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek

2018. december 6. 11:31    
nyomtatás
 
Miközben novemberben újra ömlött Brüsszelből az EU-pénz, hirtelen idehaza is megélénkült a pályázati döntéshozatal: több mint 1000 új vállalkozói pályázati nyertest hirdettek ki 166 milliárd forint összegben és így a 7 évre rendelkezésre álló pénzek mintegy 94%-át már elosztották. A felpörgő döntéshozatal oda vezetett, hogy már csaknem 100 ezer nyertes projektről beszélhetünk ebben az uniós ciklusban, amelynek túlnyomó többsége a vidékfejlesztési pályázatokhoz kötődik. A jelenlegi ütemet elnézve esélyes, hogy jövő tavaszra teljesen elosztja a kormány a 7 éves keretet.


Úgy tűnik: igencsak eseménydús novemberen vagyunk túl a hazai fejlesztéspolitikában, mert miközben Brüsszelből kalkulációnk szerint mintegy 192 milliárd forintnyi támogatást utaltak át, meglódult itthon is a pályázati döntéshozatal, illetve a kifizetések. A kettő között akár ok-okozati összefüggés is lehet, hiszen a megelőző hónapokban csak néhány száz nyertest hirdettek ki havonta, novemberben viszont hirtelen 1090-et, akik együtt 166 milliárd forintot nyertek el és mivel ők a gyors szerződéskötés után akár rögtön kérhetik is a (szeptemberben levágott) támogatási előleget, azt már könnyebben ki tudja nekik utalni a magyar büdzsé.

Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek


Az alábbi táblázatunk egyébként azt mutatja, hogy december elejére a megítélt uniós támogatások darabszáma a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programbeli (GINOP) döntések miatt 1090-nel 99204 darabra ugrott, az újonnan megítélt 166 milliárd forintnyi támogatással pedig az összesen megítélt támogatás volumene már 8924 milliárd forintnál jár.

Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek
Klikk a képre!


Mivel kerek számot közelítünk, érdemesnek tartottuk idősorosan is ábrázolni, hogy a mostani ciklusbeli nyertes projektek darabszáma hogyan futott fel 100 ezerig az elmúlt években. Ebből 69 ezer a Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások darabszáma.

Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek


Amennyiben az államháztartást ténylegesen is érintő uniós kifizetésekre térünk át, azt látjuk, hogy novemberben ezek is megélénkültek: adataink szerint az októberi kb. 60 milliárdról 101 milliárdra, és a legnagyobb kifizetések a közlekedésfejlesztési (IKOP), illetve a területfejlesztési (TOP) pályázatoknál történtek meg.

Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek


A novemberi kifizetéssel együtt a mostani ciklus összes kifizetése immár elérte az 5400 milliárd forintot, amelyből a két legnagyobb részt (rendre 1274 és 1132 milliárd forintot) a GINOP és az IKOP programok tesznek ki.

Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek


Érdemes végül a ciklus talán négy legátfogóbb adatát is rátenni ábrákra. Az alábbi két ábra azt mutatja, hogy:
  • a már meghirdetett pályázatok teljes keretösszege kb. 9700 milliárd forintnál jár, amivel a 7 évre járó uniós+magyar állami forrás (320-as euróval számolva mintegy 9500 milliárd forint) 102%-át kötötte le pályázatokkal a kormány
  • a már nyertes pályázatokkal lekötött keret elérte a 8924 milliárd forintot, így a 7 évre 320-as euróval számolt keretnek már a 94,1%-át elosztotta a kormány
  • a már idehaza kifizetett támogatások volumene 5400 milliárd forintnál jár, ami a kifizethető keret 57%-át jelenti
  • a Brüsszelből 7 év alatt lehívható felzárkóztatási forrásokból az utóbbi hónapok felpörgő kifizetése miatt már 25,5%-nyi rész megérkezett (25 milliárd euróból 6,5 milliárd euró). Éppen utóbbi miatt elkezdett záródni az az olló, ami az itthoni és a brüsszeli kifizetési idősor között kialakult és rekordméretű államháztartási hiánnyá duzzadt a nyári hónapokra.

Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek


Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennek


Amint minapi elemzésünkben már rámutattunk, ha azt vetjük össze, hogy mennyi támogatást fizettek ki idén itthon a hatóságok a nyerteseknek az első tizenegy hónapban (kb. 1443 milliárdot) és mennyi forrás érkezett be Brüsszelből (672 milliárd forint), akkor azt látjuk, hogy a két pénzáramlás közötti 771 milliárd forintos különbség még mindig a legfontosabb (pénzforgalmi) deficitgeneráló tényező az idei költségvetésben. Fontos azonban, hogy ez az eredményszemléletű, a Brüsszel számára is fontos, deficitmutatót nem érinti, az továbbra is alullőheti a kormány által idénre megcélzott GDP-arányos 2,4%-ot.

Belehúzott a kormány: már 100 ezer magyar nyertes örülhet ennekCímlapkép forrása: MTI Fotó: Soós Lajos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium