Uniós források

Bő 10 milliárdos EU-pénzt kapott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az elmúlt években

MTI
|
Portfolio
Az elmúlt években a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus több mint 70 programjában vett részt és több mint 10 milliárd forintnyi támogatást nyert el sokrétű társadalmi feladatai ellátására, amelyek példaértékűek - emelte ki Schanda Tamás két Tisza-menti település iskolafejlesztésének mai megtekintése után.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára a Tiszaburán és Tiszabőn a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által végrehajtott fejlesztések megtekintése után azt mondta: attól ilyen sikeresek a szeretetszolgálat által végzett fejlesztési programok, hogy partnerséget tudnak építeni a kormányzattal, a kormányzati intézményekkel, a köznevelési intézményekkel, az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel, egyházakkal és más segélyszervezetekkel.

Elmondása szerint a szeretetszolgálat két intézménye is jelentős támogatást kapott a Széchenyi 2020 program keretében: a tiszabői általános iskola bővítésére, rekonstrukciójára több mint 350 millió jut, a tiszaburai általános iskoláéra pedig csaknem 400 millió forint - közölte az államtitkár.

Elmondta: a fejlesztések 85 százalékban európai uniós, 15 százalékban hazai forrásból valósulnak meg. Jelenleg a közbeszerzési előkészületek zajlanak, a tervek szerint jövő év szeptemberben a tanévet már a megújult iskolákban lehet kezdeni - jelezte. A tiszabői iskolában mintegy 300, a tiszaburai iskolában több mint 400 gyermek tanul.

A támogatott projekt kereső adatbázis szerint a szeretetszolgálat 56 projektet nyert el közvetlenül, azaz a 70 feletti szám feltehetően azt jelenti, hogy bizonyos más projektekben szintén részt vesz támogatóként. A legnagyobb projektek a fenti említett kettő iskolafejlesztési programon kívül, amelyeket a szeretetszolgálat visz projektvezetőként:
  • Veszprém, Hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkózásának elősegítese és az ezzel kapcsolatos mo-i szakmai tudás gyarapítása a Kárpát-medence szomszédos országaival együttműködésben végrehajtott módszertani fejlesztések és tapasztalatcsere által, 911 millió forint elnyert támogatás
  • Kecskemét, Ifjúsági önkéntes közösségek hálózata, 867 millió forint elnyert támogatás
  • Győr, A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület intézményeinek infrastrukturális fejlesztései a hátrányos helyzetűek (re) integrációja érdekében, 649 millió forint elnyert támogatás
  • Tiszagyenda, Segítő jelenlét születéstől a szakképzésig a Kunhegyesi járásban, 400 millió forint elnyert támogatás
  • Miskolc, Szervezetfejlesztés a konvergencia régiókban, 328 millió forint elnyert támogatás
  • Erk, A Jelenlét program kiterjesztése három településre, 300 millió forint elnyert támogatás

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke elmondta: a szeretetszolgálat egy három évvel ezelőtti kormányhatározat alapján működteti oktatási, foglalkoztatási és szociális elemekből épülő Jelenlét programját Tiszaburán és Tiszabőn. A program során "a fogantatástól a foglalkoztatásig" kísérik végig a gyermekek életét.

Szólt arról, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat módszertanát választotta ki a kormány a 300 legszegényebb település felzárkózása érdekében, egyben hangsúlyozta a személyes jelenlét fontosságát a településeken.

Kitért arra, hogy a tiszabői iskola, valamint a tiszaburai iskola és óvoda fenntartását 2016. szeptember 1-jén vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány. A halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek száma meghaladja a 97 százalékot - mondta.

Hozzátette: a növekvő gyermeklétszám miatt mindkét iskola bővítésre szorul. A hiányzó termek pótlására Tiszaburán a művelődési házban rendeztek be ideiglenes tantermeket. Tavaly megvásárolták, felújították a régi tsz épületkomplexumát, amelyben jelenleg három első osztály mellett a tanoda, a gyerekház, a szociális iroda is helyet kap. Tiszabőn három konténertantermet helyeztek el - sorolta.

Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint Tiszaburán és Tiszabőn is évente mintegy 80 gyermek születik, sok esetben fordul elő szülési komplikáció. A szeretetszolgálat forrást biztosít magzatvédő vitaminra, amit a védőnők közvetítésével juttatnak el ingyen a kismamákhoz. A 2017 augusztusa után születetteknek babacsomagot adnak.

Tiszaburán és Tiszabőn hatályos támogatási szerződéssel rendelkeznek Biztos Kezdet Gyerekház létesítésére, amelynek célja, hogy a 3 évesnél kisebb gyermekeknek szóló programok mellett tudatos szülőket formáljon a sokszor fiatalkorú édesanyákból.

A szeretetszolgálat munkatársai Tiszabőn segítették a települési könyvtár létesítését a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárral együttműködésben. Tiszaburán a művelődési ház ad teret közösségi programoknak, könyvtár is üzemel.

Mindezek mellett Tiszabőn savanyítóüzem létesült, Tiszaburán asztalosüzem és varroda indult; valamint mosoda is üzemel; támogatják az iskolai felzárkózást, a kulturális és sportprogramokat.

Címlapkép forrása: MTI Fotó Kovács Attila
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
MNB Intézet

A kerékpározás árnyoldala

Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni. A kerékpárok használata, terjesztése kevéssé szabályozott, illetve az iparág sem mozdul

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
integritás hatóság