Uniós források

Brexit: rendkívüli vitát kezdeményez a Munkáspárt a parlamenti kényszerszünet miatt

MTI
Az ellenzéki brit Munkáspárt rendkívüli parlamenti vitát kezdeményez az Egyesült Királyság kiválásáról az Európai Unióból - jelentette be a párt egyik szóvivője, Barry Gardiner csütörtökön.
Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője ugyanakkor bírálta a parlament szerdán elfogadott kényszerszünetét, s Boris Johnson brit miniszterelnök szemére vetette, hogy a demokráciát akarja felszámolni a megállapodás nélküli Brexit kikényszerítésével.Ugyancsak csütörtökön a keményvonalas kilépéspárti Jacob Rees-Mogg, aki a kormányban a kabinet parlamenti tevékenységéért felel, a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette: a Brexit ellenzőinek két lehetőségük van, vagy leváltják a kormányt, vagy megváltoztatják a törvényeket. Leszögezte, hogy a miniszterelnök be fogja tartani a törvényeket.

Ha pedig egyikhez sincs meg a bátorságuk vagy az erejük, akkor október 31-én kilépünk

- szögezte le Rees-Mogg. Hozzátette azt is, hogy azok, akik a megállapodás nélküli Brexitet akarják megakadályozni, azok valójában azt szeretnék, hogy egyáltalán ne lépje ki Nagy-Britannia.

A tavaly novemberben elfogadott, de a brit parlament által háromszor is elutasított kiválási megállapodással kapcsolatban Rees-Mogg kijelentette, az Európai Unión múlik, sikerül-e észszerű egyezségre jutni, és leszögezte: ha Brüsszel erre nem hajlandó, az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerda délelőtt kérelmezte a parlamenti munka felfüggesztését II. Erzsébet brit királynőtől, ami ellenzéki képviselők szerint kísérlet arra, hogy a parlament ne tudja megakadályozni a megállapodás nélküli brit kilépést az Európai Unióból.

A királynő a tervet jóváhagyta, így a brit törvényhozás munkáját szeptember második hetétől október 14-ig felfüggesztik (eredetileg csak október 8-ig tervezték volna a szünetet, tehát egy héttel hosszabbították ezt meg - a szerk.). Rees-Mogg arról is beszélt, hogy a szerdai egyeztetésen az uralkodó nem kérdőjelezte meg a kormány kérését a parlament ülésszakának berekesztéséről, és nincs precedens arra, hogy a királynő megtagadja a miniszterelnök kérését. A konzervatív politikus szerint szó sincs arról, hogy a kéréssel kínos helyzetbe hozták az uralkodót, aki a hagyományok szerint semmilyen módon nem vesz részt a politikában.

Jonhson korábban hangsúlyozta, hogy ő maga is a megállapodás mellett van, ám hozzátette: a brit EU-tagság - "ha törik, ha szakad" - megszűnik október utolsó napján.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás