Uniós források

Eldőlt: erre a 4 területre fókuszál az EU 2024-ig

Portfolio
A csütörtöki EU-csúcson új stratégiai menetrendet fogadtak el az állam- és kormányfők a 2019-2024-es időszakra az uniós intézmények számára, amely 4 fókuszterületet tartalmaz, tehát a következő 5 évben ezen célok mentén kell a munkát kialakítani. Azt is eldöntötték az Európai Tanács tagjai, hogy a stratégiai menetrendet követő intézkedésekről a 2019. októberi ülésen fognak tárgyalni.
Az Európai Tanács közleménye az új stratégiai menetrend elfogadása kapcsán azt hangsúlyozta, hogy a világ egyre nyugtalanabbá és összetettebbé vált és "az elkövetkezendő öt évben az Unió megerősítheti szerepét e változékony környezetben, és ezt meg is fogja tenni."

Azt is ígéri az anyag, hogy "Közös fellépésünk határozott és célratörő lesz, és értékeinkre, valamint az európai modell erősségeire épül majd. Csak így tudjuk hatékonyan formálni a világ jövőjét, előmozdítani polgáraink, vállalkozásaink és társadalmaink érdekeit, valamint megőrizni életformánkat".

Összességében tehát arról van szó, hogy ez az új stratégiai menetrend az EU válasza a változó világra, amely irányt szab az uniós intézmények munkájának az elkövetkezendő öt évben.

Az új stratégia a következő négy kiemelt területre összpontosít:
  • a polgárok és a szabadságok védelme
  • erős és életteli gazdasági bázis kialakítása
  • a klímasemleges, zöld, méltányos és szociális Európa megvalósítása
  • az európai érdekek és értékek előmozdítása a globális színtéren.
  • Végezetül pedig meghatározza azt is, hogy miként kell megvalósítani a fenti prioritásokat.

A fenti négy prioritást aztán a tanácsi anyag hosszasan kifejti, hogy konkrétan mit, milyen elveket és kereteket ért az egyes fókuszpontok alatt.

Érdemes megemlíteni, hogy tegnap majdnem összejött az egyhangú döntés a fenti harmadik stratégiai cél (a klímasemleges Európa 2050-re cél) mögött, de végül a magyar, lengyel és cseh ellenállás miatt csak a lábjegyzetbe került bele az, hogy a tagállamok nagy többsége erre törekszik 2050-ig.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

Kiszámoló

DINK: gyerek nélkül, szabadon

Új mozgalom hódít az Egyesült Államokban, a DINK (Dual Income, No Kids). Az ide tartozó párok tudatosan nem vállalnak gyereket, az így felszabadult pénzt és időt inkább magukra fordítják. (B

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
európai bizottság berlaymont