Előfizetői tartalom

Hatalmas deficittel számol idén a kormány az EU-pénzeknél

Portfolio
A kormány tisztában van azzal, hogy már 2016-ban nagyra nyílhat az olló az EU-pályázatok itthoni 2048 milliárdos kifizetése és a brüsszeli támogatások lehívása között, hiszen utóbbinál csak 875 milliárddal kalkulál - írja saját forrásaira hivatkozva a Magyar Nemzet. A lap további lényeges információja, hogy tudomása szerint az állam a 2014-2020-as ciklus terhére már 320 milliárd forintnyi előleget megkapott az EU kasszájából, ami teljesen összhangban van a Portfolio múlt heti elemzésében vázolt előleg időarányos részével. A cikkben jelzett támogatás- és előleglehívás alapján 802 milliárdos, a GDP 2,4%-át kitevő pénzforgalmi deficit rajzolódik ki idénre az EU-támogatások itthoni és brüsszeli kifizetési tempója közötti különbségből.

A Magyar Nemzet cikke alapján a főbb információk: A kabinet ugyanis úgy kalkulál, hogy az itthoni 2048 milliárd forintos EU-támogatás kifizetési terv teljesülése esetén is csak 2,8 milliárd euró, vagyis hozzávetőleg 875 milliárd forint értékben küld ki számlákat Ehhez képest a cikkbe betett grafikán ezen összeg mellett már a "tervezett éves lehívás" kifejezés szerepel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés