Húsz éven belül vége az EU-nak? Egyre többen féltik Európát

2019.05.17 18:50

Pedig a legtöbben szeretnék egyben tartani.

Spanyolország kivételével minden európai országban úgy gondolja a megkérdezettek többsége, hogy az Európai Unió tíz-húsz éven belül felbomlik majd - derül ki egy most készült felmérésből. Az unió támogatottsága továbbra is magas, de a jelek szerint sokan félnek attól, hogy ennek ellenére vége lesz az EU-nak.

Az Európa Tanács által megrendelt felmérést a Yougov közvéleménykutató cég készítette el, 14 tagállamban összesen több mint 60 ezer embert kérdeztek meg. Az eredmények alapján csak Spanyolországban gondolja azt a többség, hogy 20 év múlva is létezik még jelenlegi formájában az Unió.

Franciaországban például az emberek 58%-a tartja reálisnak, hogy két évtizeden belül felbomlik a közösség, de alig maradnak le mögöttük az olaszok és a lengyelek, akiknek 57%-a válaszolta ezt.

A felmérésben részt vevők szerint a legnagyobb veszteség a közös piac összeomlása lenne az EU felbomlásával, másodikként említették a kontinensen belüli szabad utazás lehetőségének elvesztését, harmadikként pedig a szabad munkavállalás megszűnését.

Érdekesség, hogy az emberek jelentős része elképzelhetőnek tart egy háborút két EU-tagállam között a következő évtizedekben, az osztrákok 38%-a nyilatkozott így, a franciáknál ez az arány 35%, a románoknál pedig 31%.

További ajánlataink

Gulyás: nem baj, ha 1 évet csúszik az alku, csak ne bukjunk 15%-nál több EU-pénzt

Szerinte nem tragédia, ha a német elnökség alatt lesz csak alku.

Új Tisza-híd épül Szolnokon

Elindult a 30 milliárdos projekt tervezése.

Már 300 milliárdos EU-támogatást kapott 2014 óta a magyar élelmiszeripar

Ez is segít az évi 8 milliárd eurós agrárexportban.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF