Jól jöhet ki a humánerőforrási terület az EU-pénzek megvágásából

2019. február 8. 11:45    
nyomtatás
 
A 2020 utáni uniós költségvetés 24%-os vágást irányoz elő Magyarországnak az EU-pénzek terén, de mivel az unió a következő időszakot a humán erőforrás fejlesztésére szeretné alapozni, ezért ez a terület 2020 után akár a mostaninál többet is kaphat - vázolta a kilátásokat a Magyar Nemzetben megjelent interjúban Vitályos Eszter.


Az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára többek között arról beszélt, hogy
  • A 2014-2020-as ciklusra rendelkezésre álló 952 milliárdos EFOP-kerethez képest (Emberi Erőforrások Operatív Program) a 10%-os túlvállalási lehetőség miatt már 960 milliárd forintra leszerződtek (a Portfolio minapi elemzése szerint 1005 milliárdon, azaz jóval 100% felett áll a megítélt támogatások volumene is) és 600 milliárd forintot már kifizettek a kedvezményezetteknek
  • Ebben az időszakban az oktatásra, illetve köznevelésre 360 milliárd forintot, míg a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre 350 milliárd forintot szánnak, további 160 milliárd forintot fordítanak az egészségügyi fejlesztésekre, ennek felét költik az infrastruktúra átalakítására, a másik felét pedig humán fejlesztésekre, például képzésekre, ápolói ösztöndíjakra. A többi területre is - mint az egyházi, nemzetiségi és civil fejlesztésekre, a kultúra támogatására vagy a sport rendszerfejlesztéseire - 13, illetve 34 milliárd forint közötti forrás áll rendelkezésre.
  • Az egészségügyi ráfordítások közül hatvan darab kórház megújítását emelte ki, amelyek kiterjedtek az orvosi eszközök beszerzésére, a gyermeksürgősségi osztályok fejlesztésére és az egynapos sebészetek létrehozására is.
  • Ebben a ciklusban tömegesen nem lesznek már új pályázati felhívások az EFOP-ban, de éppen a napokban még két új egészségügyi pályázat jelenik meg a kórházi fertőzések megelőzésére, valamint egy újabb, ápolói ösztöndíjakra.
  • Amint minapi elemzésünkben mi is megírtuk, a 7 évre az országnak elérhető EU-pénzek 31%-át hívták már le a magyar hatóságok Brüsszelből, ami a régiós országok között is az első helyen áll (Lengyelország 28, Románia 26, Csehország és Bulgária 25, Szlovákia és Szlovénia pedig 24 százalékot hívott le a nekik biztosított keretből), illetve a 28%-os EU-s átlagot is meghaladja.
  • A következő, 2021-2027-es ciklus kapcsán az Európai Bizottság 2018. májusi javaslata hazánk számára 24 százalékkal kevesebb kohéziós forrást irányozna elő a 9000 milliárdos kerethez képest, de közben biztató, hogy az Európai Szociális Alap forrásai - az EFOP elsősorban ebből táplálkozik - nem csökkennek jelentősen, mivel az unió a következő időszakot a humán erőforrás fejlesztésére szeretné alapozni.
  • Emiatt Vitályos szerint ha minden úgy maradna, ahogy eddig volt, s az operatív programok folytatódhatnak, akkor az Emmi akár még győztese is lehet a következő ciklusnak, hiszen terveikben az szerepel, hogy a tárca által felügyelt területekre több mint 1000 milliárd forintnyi támogatást fordítanak a mostani ciklusbeli 952 milliárd forint után.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Sóki Tamás

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium