Juncker üzent az olaszoknak és nekünk is - Két nagy kihívást lát az EU-ban

2018. június 5. 10:43    
nyomtatás
 
"Olaszország Európa közepe, megérdemli a bizalmat és a tiszteletet. Az ország nagyon sokat tett Európa egységének megteremtéséért" - ezekkel az elismerő szavakkal kezdte a Brussels Economic Forum mai nyitóelőadását Jean-Claude Juncker. Az Európai Bizottság elnöke ezzel a minap felállt új olasz kormánynak és a 60 millió olasznak is üzent, akiket egyébként éppen az egyik uniós biztos sértett meg múlt héten egy üzenetével, majd rögtön bocsánatot is kért. Az uniós gazdasági és pénzügyi szabályok radikális átalakítását is céljául tűző új olasz kormánynak szóló üzeneteken felül Juncker az eurózóna és az Európai Unió integrációja mélyítésével kapcsolatban is megosztotta gondolatait, majd volt uniós biztosként Kristalina Georgieva, a Világbank vezérigazgatója adott helyzetértékelést a világ legnagyobb konvergenciatámogató rendszeréről, az Európai Unióról. Az eseményről szóló további beszámolóink:

2018.06.05 14:01 Félsz, hogy bejön a Terminátor az irodádba? - Előbb csapd rá az ajtót és nem lesz gond!

2018.06.05 18:59 Csalódással fogadták Brüsszelben Merkel új EU-ról szóló bejelentéseit

2018.06.05 17:20 Reggel még brüsszeli bürokrataként adott elő, délutánra spanyol gazdasági miniszter lettJuncker előadásának néhány főbb üzenete:


 • Múlt pénteken volt 20 éve, hogy létrejött az Európai Központi Bank és közel 20 éve jött létre az euró is, mint közös fizetőeszköz, mindkettő sikertörténet, hiszen ma már 19 országban 340 millió ember használja napi szinten az eurózónában.
 • Világszerte mintegy 65 ország köti az euróhoz különböző módon a saját fizetőeszközét és a világ második leggyakrabban használt tartalékdevizája a jegybanki devizatartalékokban.
 • A digitális egységes uniós piac évente 450 milliárd eurónyi hozzáadott értéket teremt, ami nem lebecsülendő összeg és fontos eredmény.
 • A Juncker nevével fémjelzett Európai Stratégiai Beruházási Alap a 2020-ig megcélzott 500 milliárd eurónyi pótlólagos beruházás-mobilizálási céljából mostanáig mintegy 290 milliárd eurónyi beruházási keretről sikerült megállapodni, azaz halad a program és Juncker elmondása szerint ha elérik az 500 milliárd eurót 2020-ra, akkor összességében a program addig az alappályához képest mintegy 0,7%-ponttal növeli majd az EU GDP-jét és mintegy 700 ezer munkahely megteremtése köthető majd hozzá
 • A(z laszok által most hevesen támadott - a szerk) Stabilitási és Növekedési Egyezmény tiszteletben tartásával sikerült leszorítani az adósságrátákat az EU-ban, idén ez már az együttes GDP 87%-a körülre mérséklődik.

Juncker üzent az olaszoknak és nekünk is - Két nagy kihívást lát az EU-ban


 • Két fő kihívást lát Juncker az EU számára jelenleg. 1.) Mindenkihez el kell érnie a gazdasági fellendülésnek és ez nemcsak a kormányok feladata. Újra hitet tett a szociális piacgazdaság mellett Juncker és emlékeztetett rá, hogy ezt a tavalyi göteborgi uniós csúcstalálkozón meg is erősítették az európai állam- és kormányfők is (szociális pillér). Emellett múlt héten az uniós kiküldött munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos rendeletet is el tudta fogadni a közösség. Továbbá ahogy azt a vitaindító anyagokban is jelezték: nemcsak uniós bankhatóság felállítására van szükség, de munkaügyi hatóság felállítására is, és ezen a területen is haladnak. Az adózás terén is mindenkit (minden céget) be kell vonni a közterhek viselésébe, amellyel az EU területén működű vállalkozások tisztességes adózásával kapcsolatos tervek fontosságát hangsúlyozta.
 • 2.) "Az EU jövője az euró jövője, és az euró jövője az EU jövője" - hangoztatta, azaz össze van kötve a kettő és emlékeztetett rá, hogy az integráció további mélyítésével kapcsolatos terveket már évek óta bemutatják, vitaindító papírokat alkottak, hogy mindenkit bevonjanak a gondolkodásba. Elárulta, hogy bár nem szokták nyilvánosan bevallani, de az ő megítélése szerint már eddig is elég sokat elértek a távlati célokból, például az eurózóna bankszektori kockázatcsökkentés terén (NPL-ráta csökkenés). Szorgalmazta, hogy be kell fejezni a bankunió kiépítését is (a harmadik pillér még hiányzik, azaz a közös betétbiztosítási rendszer kiépítése - a szerk.). A Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) építményének befejezése azonban nem lesz meg az állandó válságkezelési alap (ESM) kvázi uniós IMF-fé átalakítása nélkül, és a kockázatcsökkentés terén is tovább kell lépni, de például eredmény, hogy a görög mentőprogram sikeres befejezése már közel van.
 • A GMU építőelemei sokkal erősebbek, mint bármikor, de még nincs kész az építmény. Az építkezést és a stabilizálást segíti a 2021-2027-es költségvetésben előterjesztett 30 milliárd eurós beruházási támogatási program, illetve a 25 milliárdos reformtámogató eszköz, mindehhez pedig az InvestEU beruházási alap is hozzájön, hogy további munkahelyeket teremtsen.
 • Az EMU befejezése mindennél fontosabb, és azokat az uniós tagállamokat, amelyek csatlakozni akarnak az eurózónához és tesznek is erőfeszítéseket ezért, azoknak közösen segíteni kell, hogy csatlakozni tudjanak. Ezzel az eurózónán kívüli országoknak, így Magyarországnak is üzent, igaz ennél erősebb sürgető szavakat nem használt. A múlt héten közzétett 2021-2027-es költségvetési részletek között egyébként kiderült, hogy a még nem eurózóna-tagoknak összesen 2,16 milliárd eurót szán a Bizottság a belépés támogatására, ami nem számít túl nagy ösztönzőnek például a vonakodó Magyarországnak.
 • Juncker szerint az az integráció mélyítésének a célja, hogy néhány évtizedes távon a legfejlettebb 7 gazdaság (G7) együttes méretét el tudja érni az EU és közben fontos, hogy az EU és az integráció mélyítése az emberek életét segítse, az életszínvonalát pedig emelje.


Kristalina Georgieva előadásának néhány főbb üzenete


 • A költségvetésért és humánpolitikáért felelős volt uniós biztos, jelenlegi Világbank vezérigazgató megállapítása szerint "az EU a legjobb konvergenciageneráló konstrukció" a világon, de az utóbbi években lelassult ez a konvergencia, sőt divergencia van, és számos uniós országban szociális problémák látszanak
 • A Világbanknál készítettek egy anyagot digitális innovációknak és a technológiai rombolásnak a munka- és termékpiacokra gyakorolt hatásáról és megállapították, hogy ezek a folyamatok lelassítják a konvergenciát. Ennek oka, hogy a digitális technológiák egyrészt segítik is az EU-tagokat, de a kevésbé termelékeny és az innovációkra kevésbé nyitott tagállamokat, azaz az egyébként is lemaradókat viszont még inkább elmaradottakká teszik. Ez tehát növeli a különbségeket, újraéleszti a divergenciát a tagállamok között.
 • Az anyag ezzel együtt azt is megállapította, hogy a technológiai innovációk egyébként is ott növelik az életszínvonalat, ahol erre a gazdasági-társadalmi adottságok már eleve jobban meg vannak, míg más országok ezzel nem tudnak élni és ezért nőnek a különbségek. Mindezt azonban elfedik az uniós átlagok, azaz az átlagot bemutató adatok/idősorok, amelyekben egyébként egész jól néz ki az EU a világ többi részével összehasonlítva.
 • A világbanki vezető a divergencia visszafordítására több dolgot is sürgetett az EU-ban: 1.) a tanulási és képességi válságot kell kezelni, hiszen például 20%-os a korai iskolaelhagyók aránya Máltán, Romániában és Spanyolországban, emellett pedig nagyon sokan küzdenek olvasási és szövegértési képességekkel.
 • 2.) Az EU-t, mint konvergenciaeszközt erősíteni kell, így az emberek és cégek konvergencia képességére kell fókuszálni. Hangsúlyozta, hogy az emberekbe kell fektetni, és minél értékesebb tudást kell átadni nekik az iskolákban, emellett az élethosszig tartó tanulást kell előtérbe helyezni.
 • 3.) A nemek közötti különbségtételt tovább kell csökkenteni, mert ez is jelentősen hozzájárul a divergenciához, illetve a konvergencia lelassulásához. A Világbank egy másik anyaga szerint világszerte mintegy 160 ezer milliárd dollárnyi megtermelhető gazdasági kibocsátás (GDP) veszik el a nemek közötti különbségtétel miatt, amelyből 42 ezer milliárd dollárt tesz ki az EU-n belüli nemek közötti különbségtétel megléte. Jelezte, hogy másfél éve 40% volt a női dolgozók aránya a Világbanknál, ezt mostanra sikerült 48%-ra feltornászni és rövidesen elérik az 50-50%-os célt. A Brussels Econonic Forum előadói/panelbeszélgetői névsorát is úgy állították össze, hogy abban is törekedjenek a női-férfi megszólalói arány kiegyensúlyozására (most 46%-ig sikerült emelni a női résztvevők számát).
 • 4.) Fontos a munkaerőpiaci rugalmatlanságokat, akadályokat leépíteni, mert ez is segíti a humánpotenciál erősítését (Dánia pozitív példáját emelte ki a flexicutiry kapcsán). Emellett a gazdasági szabadság növelése és a szabályozói akadályok leépítése is ugyanezt segítené elő.
 • Az előadó szerint két dolgot lehet tenni uniós döntéshozói szinten is rövid távon az EU, mint konvergenciaeszköz hatásfokának erősítéséért: egyrészt a szolgáltatások egységes piacának erősítését kell folytatni, másrészt a 2021-2027-es költségvetésben a megfelelő célokra kell adni a megfelelő finanszírozást (innováció, versenyképesség erősítése, stb.). Utóbbi kapcsán egyébként elégedett a Bizottság által előterjesztett 2021-2027-es költségvetés szerkezetével (p. az Erasmus-programra szánt források duplázásával), és összességében bizakodik az EU jövője, életképessége miatt is.


Címlapkép forrása: Európai Bizottság Médiatár

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

KKV-k: finanszírozás pipa (x)

Jöhet a hatékonyságnövelés az MKB Bank segítségével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium