Uniós források

Kiszámolták: elképesztően sok EU-pénzt küldött Brüsszel Magyarországnak 15 év alatt

Portfolio
A 2004-2006-os, a 2007-2013-as, illetve a mostani 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklusban összesen 55,2 milliárd eurónyi értékű beruházás valósul(t) meg Magyarországon az európai strukturális és beruházási alapok segítségével, amelyhez még hozzáadódik 2,5 milliárd eurónyi keret, amelyet 2014 óta a Juncker-terv mozgósított további beruházásoknál - áll abban az Európai Bizottság által ma készített rövid kimutatásban, amelyet a 15 éves uniós tagságra időzítettek.
Az összefoglaló emlékeztet rá, hogy Magyarország - kilenc másik európai országgal együtt - 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Az EU jelentős beruházásokat hajtott végre az új tagállamokban kohéziós politikája révén, valamint 2014 óta az Európai beruházási terven, a Juncker-terven keresztül annak érdekében, hogy elősegítse az uniós átlaghoz való felzárkózásukat a növekedés és a jövedelem tekintetében. Nemcsak az uniós finanszírozásnak köszönhető, hogy a beruházások pozitív, kézzelfogható eredményekkel jártak, hanem annak is, hogy ezek a tagállamok reformokat hajtottak végre, valamint erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy vonzó környezetet biztosítsanak a befektetők és a vállalkozások számára a letelepedéshez és a növekedéshez - olvasható az anyagban.Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott:

A 2004-ben további 10 európai ország befogadásáról született döntés kontinensünk számára fontos, és egyben a történelem egésze szempontjából is jelentős pillanat volt. A közép- és kelet-európai országok csatlakozása, valamint az a bátorság, amelyet az emberek a csatlakozásra való felkészülés során tanúsítottak, lehetővé tette számunkra, hogy összeegyeztessük kontinensünk történelmét annak földrajzával. A mai napig a bővítés lelkes híve vagyok.

Az összeállítás néhány adatot is tartalmaz, hogy a fent jelzett 55,2+2,5 milliárd euró milyen gazdasági hatásokkal, eredményekkel jár a Bizottság kalkulációi szerint:
  • 2003 óta Magyarországon az egy főre jutó GDP 7 százalékponttal nőtt az uniós átlaghoz képest
  • Magyarországon az egy főre jutó GDP 57%-kal nőtt 2003 és 2017 között
  • A Juncker-Bizottság 2014-es megalakulása óta az európai strukturális és beruházási alapok, valamint a Juncker-terv révén 28 820 magyar kis- és középvállalkozás jutott támogatáshoz.
  • 2014 óta az EU az összes magyarországi állami beruházás 43%-ának megfelelő összegű támogatást nyújtott.


Az infografika szerint a kohéziós (felzárkóztatási célú) beruházások legfontosabb eredményei az elmúlt évtizedben az alábbiak:
  • A strukturális finanszírozásra fordított uniós beruházások magyar állampolgáronként 2532 eurót jelentenek
  • A Magyarországon megvalósuló kohéziós projektek költségeinek 85%-át az EU állja.strukturális támogatást nyújt
  • 115 000 új munkahely jött/jön létre
  • A víz- és szennyvízhálózathoz való hozzáférés javítását 3,5 millió ember érzi Magyarországon
  • 3724 km-nyi útszakasz, illetve 415 km-nyi vasúti pálya építése vagy korszerűsítése történik meg


Három konkrét projektet is röviden bemutat az anyag:
  • A szolnoki RepTár interaktív légi közlekedési múzeum a repüléstörténet különleges emlékeit mutatja be a látogatóknak, létrejöttéhez pedig az uniós támogatás is hozzájárult. A beruházás új lendületet adott a korábban elhanyagolt környéknek is, ahol azóta új üzletek és kávézók nyíltak.
  • A családi vállalkozásként alapított Balogh Tészta Magyarország egyik legnagyobb tésztaforgalmazójává nőtte ki magát. A cég uniós finanszírozásból telepített egy új gyártósort, mellyel ma a tiszakécskei üzemében óránként 2250 kg tésztát állít elő.
  • A szegedi ELI-ALPS lézerkutató központ a legnagyobb kutatás-fejlesztési projekt ma Magyarországon. Ez az EU által társfinanszírozott központ képes előállítani a legintenzívebb fényimpulzusokat a világon.


Az anyag végül a közvetlen brüsszeli forrásokról is megemlékezik a kutatás-fejlesztési és innovációs források kapcsán:
  • Magyarország 228,9 millió euró összegű támogatást kapott a Horizont 2020 uniós kutatási és innovációs program keretében. A Horizont 2020 alá tartozik "A kiválóság terjesztése és a részvétel növelése" elnevezésű program is, amely az egyetemek és a kutatási szervezetek kapacitásépítésére irányul.
  • E programnak köszönhetően minden olyan tagállam, amely 2004 után csatlakozott az EU-hoz, pénzügyi támogatást kaphat, partnerségeket hozhat létre Európa-szerte, és kutatási központokat építhet ki. Magyarország erre a célra 22,9 millió euró támogatásban részesült - áll az összesítésben.


Címlapkép forrása: FREDERICK FLORIN / AFP
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500