Példátlan: EU-s pénzből láthatóvá vált egy feketelyuk

2019.04.10 15:34

Nyilvánosságra hozták a rendkívüli felvételeket.

Az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta ma a legelső, fekete lyukról készült képet, melyet egyébként hat, egyidejűleg megtartott sajtótájékoztatón mutattak be világszerte - hívja fel a figyelmet közleményében a Bizottság.

A felvételt az Event Horizon Telescope (Eseményhorizont távcső, EHT) elnevezésű nagyszabású nemzetközi tudományos együttműködési projekten dolgozó kutatók - köztük uniós támogatásban részesülő vezető tudósok - rögzítették. A korszakos jelentőségű felfedezés vizuális bizonyítékkal igazolja a fekete lyukak létezését, és tovább tágítja a modern tudomány határait.

Ez az óriási jelentőségű tudományos vívmány paradigmaváltást jelent a fekete lyukak megértésében, megerősíti Albert Einstein általános relativitáselméletének feltételezéseit, és új utakat nyit meg a világegyetem kutatására

- hangsúlyozza a közlemény.

Az Európai Kutatási Tanács által biztosított uniós finanszírozás rendkívül fontos támogatást jelentett a projekt számára. Az EU mindenekelőtt a felfedezésben részt vevő három vezető tudóst és az általuk irányított kutatócsoportot finanszírozta, illetve a projekt sikeréhez elengedhetetlen nagyméretű teleszkóp-infrastruktúra fejlesztését és korszerűsítését támogatta. A mai eredmények új színnel gazdagítják a "Horizont 2020" uniós kutatási és innovációs finanszírozási program és az azt megelőző keretprogramok eredménypalettáját.

A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, hihetetlenül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok. Jelenlétük szélsőséges módon befolyásolja a környezetüket azáltal, hogy görbítik a téridőt, és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat. Az alább rögzített kép a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.


Forrás: Európai Bizottság


A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket rendkívül magasan fekvő területeken helyezték el, például a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több mint 200 kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Az Európai Kutatási Tanács az EU "Horizont 2020" és hetedik keretprogramja keretében az alábbi projektek révén nyújtott finanszírozást az EHT-együttműködésben részt vevő tudósoknak:
  • A 14 millió eurós Black-Cam projekt, amelynek célja a fekete lyukak fényképezése, mérése és megértése. 2014 óta ezt a hatéves kutatási projektet három vezető tudós és azok csapatai végzik; nevezetesen Heino Falcke, a Radboud University Nijmegen professzora, (aki az EHT Tudományos Tanács elnökeként is tevékenykedik), Michael Kramer, a Max Planck Rádiócsillagászati Intézettől és Luciano Rizzolla, a frankfurti Goethe Egyetem munkatársa.
  • A RadioNET projekt azon 27 európai, koreai köztársaságbeli és dél-afrikai intézményből álló konzorciumot támogatja, amelyek célja a világszínvonalú infrastruktúrák integrálása a rádiócsillagászati kutatás számára. Ez magában foglalja a rádióteleszkópokat, a teleszkóp array-eket, az adatarchívumokat és a globálisan működő Nagyon Hosszú Bázisvonalú Interferometria (EVN) Európai Hálózatát. A projektet a Max Planck Rádiócsillagászati Intézet irányítja. Az elmúlt 15 évben az EU 30,3 millió eurót ruházott be a RadioNET-be.
  • Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács az első olyan európai szervezet, amely az élenjáró felderítő kutatást finanszírozza. Évről évre - nemzetiségtől és kortól függetlenül - kiválasztja a legkiemelkedőbb és legkreatívabb kutatókat, hogy projekteket valósíthassanak meg Európában. Az EKT négy alapvető támogatási programot kínál: indító, konszolidátori, élkutatói és szinergiatámogatások. Az Európai Kutatási Tanács a kiegészítő Proof of Concept támogatási rendszerével segíti a támogatottakat abban, hogy áthidalják az úttörő kutatás és a piaci hasznosítás korai szakaszai közötti szakadékot.


Címlapkép forrása: AFP PHOTO / ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Tremblay et al.; NRAO/AUI/NSF, B. Saxton; NASA/Chandra; EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY/VLT

További ajánlataink

Békülne a Bizottság új elnöke Magyarországgal és Lengyelországgal

De azért az EU-s pénzeket hozzákötnék a jogállamisági feltételekhez.

Nagy ötleted van Pest-megyében? - Már zajlik az új pénzosztás

Egy újabb EU-s hátterű kockázati tőkealaphoz is lehet fordulni.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF