Uniós források

Példátlan: EU-s pénzből láthatóvá vált egy feketelyuk

Portfolio
Az Európai Bizottság is nyilvánosságra hozta ma a legelső, fekete lyukról készült képet, melyet egyébként hat, egyidejűleg megtartott sajtótájékoztatón mutattak be világszerte - hívja fel a figyelmet közleményében a Bizottság.
A felvételt az Event Horizon Telescope (Eseményhorizont távcső, EHT) elnevezésű nagyszabású nemzetközi tudományos együttműködési projekten dolgozó kutatók - köztük uniós támogatásban részesülő vezető tudósok - rögzítették. A korszakos jelentőségű felfedezés vizuális bizonyítékkal igazolja a fekete lyukak létezését, és tovább tágítja a modern tudomány határait.

Ez az óriási jelentőségű tudományos vívmány paradigmaváltást jelent a fekete lyukak megértésében, megerősíti Albert Einstein általános relativitáselméletének feltételezéseit, és új utakat nyit meg a világegyetem kutatására

- hangsúlyozza a közlemény.

Az Európai Kutatási Tanács által biztosított uniós finanszírozás rendkívül fontos támogatást jelentett a projekt számára. Az EU mindenekelőtt a felfedezésben részt vevő három vezető tudóst és az általuk irányított kutatócsoportot finanszírozta, illetve a projekt sikeréhez elengedhetetlen nagyméretű teleszkóp-infrastruktúra fejlesztését és korszerűsítését támogatta. A mai eredmények új színnel gazdagítják a "Horizont 2020" uniós kutatási és innovációs finanszírozási program és az azt megelőző keretprogramok eredménypalettáját.

A fekete lyukak nagyon kis térségben tömörülő, hihetetlenül nagy tömeget tartalmazó, rendkívül nagy sűrűségű kozmikus objektumok. Jelenlétük szélsőséges módon befolyásolja a környezetüket azáltal, hogy görbítik a téridőt, és extrém módon felforrósítják a beléjük hulló anyagokat. Az alább rögzített kép a Szűz csillagképben lévő Messier 87-es óriásgalaxis közepén található fekete lyukat ábrázolja. Ez a fekete lyuk 55 millió fényévnyire van a Földtől, a tömege pedig 6,5 milliárdszor akkora, mint a Napé.

Példátlan: EU-s pénzből láthatóvá vált egy feketelyuk
Forrás: Európai Bizottság
A fekete lyuk közeli környezetének közvetlen megfigyelése érdekében a projekt keretében arra törekedtek a tudósok, hogy továbbfejlesszenek és világszinten hálózatba kapcsoljanak nyolc, a világ különböző pontjain felszerelt teleszkópot. Ezeket a távcsöveket rendkívül magasan fekvő területeken helyezték el, például a spanyolországi Sierra Nevadában, hawaii és mexikói vulkánokon, az arizonai hegységben, a chilei Atacama-sivatagban és az Antarktiszon. Európa, Amerika és Kelet-Ázsia több mint 200 kutatója vesz részt ebben a nagyszabású nemzetközi műveletben.

Az Európai Kutatási Tanács az EU "Horizont 2020" és hetedik keretprogramja keretében az alábbi projektek révén nyújtott finanszírozást az EHT-együttműködésben részt vevő tudósoknak:
  • A 14 millió eurós Black-Cam projekt, amelynek célja a fekete lyukak fényképezése, mérése és megértése. 2014 óta ezt a hatéves kutatási projektet három vezető tudós és azok csapatai végzik; nevezetesen Heino Falcke, a Radboud University Nijmegen professzora, (aki az EHT Tudományos Tanács elnökeként is tevékenykedik), Michael Kramer, a Max Planck Rádiócsillagászati Intézettől és Luciano Rizzolla, a frankfurti Goethe Egyetem munkatársa.
  • A RadioNET projekt azon 27 európai, koreai köztársaságbeli és dél-afrikai intézményből álló konzorciumot támogatja, amelyek célja a világszínvonalú infrastruktúrák integrálása a rádiócsillagászati kutatás számára. Ez magában foglalja a rádióteleszkópokat, a teleszkóp array-eket, az adatarchívumokat és a globálisan működő Nagyon Hosszú Bázisvonalú Interferometria (EVN) Európai Hálózatát. A projektet a Max Planck Rádiócsillagászati Intézet irányítja. Az elmúlt 15 évben az EU 30,3 millió eurót ruházott be a RadioNET-be.
  • Az EU által 2007-ben létrehozott Európai Kutatási Tanács az első olyan európai szervezet, amely az élenjáró felderítő kutatást finanszírozza. Évről évre - nemzetiségtől és kortól függetlenül - kiválasztja a legkiemelkedőbb és legkreatívabb kutatókat, hogy projekteket valósíthassanak meg Európában. Az EKT négy alapvető támogatási programot kínál: indító, konszolidátori, élkutatói és szinergiatámogatások. Az Európai Kutatási Tanács a kiegészítő Proof of Concept támogatási rendszerével segíti a támogatottakat abban, hogy áthidalják az úttörő kutatás és a piaci hasznosítás korai szakaszai közötti szakadékot.


Címlapkép forrása: AFP PHOTO / ALMA (ESO/NAOJ/NRAO), Tremblay et al.; NRAO/AUI/NSF, B. Saxton; NASA/Chandra; EUROPEAN SOUTHERN OBSERVATORY/VLT
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500