Uniós források

Vállalati hitelekkel pörgethetik a magyar gazdaságot

MTI
A további gazdasági növekedés eléréséhez szükség van a vállalati hitelállomány növelésére - mondta Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten az MFB csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén.
A miniszter hangsúlyozta: a vállalati hitelállomány növelését célozza az is, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv részeként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 10 milliárd forint tőkeemelésben részesül.

Az MFB és a Garantiqa már készül a 2021-től induló új uniós költségvetési ciklusra, amelyben várhatóan a pénzügyi termékek kerülnek előtérbe a vissza nem térítendő támogatásokkal szemben - hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, hogy várhatóan felértékelődnek majd a csoport hitelei és garanciatermékei. Csak tavaly 0,37 százalékkal lett volna kisebb a GDP-bővülés a Garantiqa nélkül - mondta a GKI egyik legutóbbi felmérésének adatait idézve.

Búza Éva, a Garantiqa vezérigazgatója elmondta: a Garantiqa kezességvállalási állománya 707,2 milliárd forintra emelkedett az elmúlt évben, tavaly 137 milliárd forinttal nőtt az állomány. A társaság a garancianyújtással 900 milliárd forint hitel felvételéhez segített több mint 40 ezer vállalkozást.

Hangsúlyozta: a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján tavaly megkezdett, úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik. Tavaly év végén a társaság a fordított ajánlás termék keretében 10 ezer vállalkozást keresett meg garanciaajánlatával, amelyet a cég előminősítése előzött meg. Az érintett cégek szándéklevelet kaptak arról, hogy kért hiteleikre a Garantiqa kezességet vállal. A megkeresés révén a társaság 314 vállalkozás 344 ügyletében mintegy 13 milliárd forint hitelhez több, mint 7 milliárd forint kezességvállalást nyújtott. Az úgynevezett fordított eljárás idén is folytatódik, amelynek keretében a Garantiqa további 25 ezer hazai mikro, kis- és közepes cég előzetes minősítésével segíti a vállalkozások hitelfelvételét - tette hozzá.

Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója a vezetés 3 prioritásáról beszélt. A 2014-20-as uniós költségvetési ciklus forrásallokációjának sikeres lezárása mellett csoportszinten is jó eredményeket kell elérni, és vissza kell térni a klasszikus fejlesztési banki modellhez - mondta. A banknak nem csupán hiteloldalról, hanem egyéb megoldásokkal, például garanciával kell segítenie a gazdasági fejlődést - mutatott rá.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500