Egy magyar kutató is nyert a rangos brüsszeli pályázaton

2019.03.28 16:00

Összesen 540 millió eurót kap 222 élvonalbeli szakember.

Ma hirdették ki az Európai Kutatási Tanács élvonalbeli kutatóknak szóló pályázatának eredményeit, amelyen 540 millió eurót osztottak ki 222 élvonalbeli kutatónak. A rangos pályázaton Magyarország is sikeresen: egy külföldön kutató magyar, valamint egy Magyarországon kutató osztrák tudós nyerte el az EKT támogatását.

Hogyan lehet javítani a megújuló energia termelését és raktározását célzó eljárásokat? Miként lehet a szervezetünkben ketyegő biológiai órát jobban hozzáigazítani hajszolt, túlpörgetett életmódunkhoz? Íme kettő azok közül a kérdések közül, amelyekre az Európai Kutatási Tanács által most támogatásban részesített élvonalbeli tudósok úttörő kutatásaik során választ keresnek.

Az Európai Kutatási Tanács (EKT) a mai napon bejelentette, hogy idén 222 tapasztalt kutatót részesít Európa-szerte ún. élkutatói támogatásban, melynek összege kutatási projektekre lebontva hozzávetőleg 2,5 millió eurót, összesítve pedig 540 millió eurót tesz ki.

A támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban megvalósítsák legkreatívabb kutatási elképzeléseiket, és olyan tudományos eredményeket mutassanak fel, melyek kiemelkedő hatást gyakorolnak a tudományra, a társadalomra és a gazdaságra.

Az EKT a finanszírozást a "Horizont 2020" uniós kutatási és innovációs keretprogram forrásaiból nyújtja. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai és műszaki tudományok, az élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét felölelik. Az EKT 2052 pályázatból választotta ki a nyerteseket. Mind a benyújtott pályázatok, mind az odaítélt források tekintetében hozzávetőleg 20%-ban képviseltetik magukat a női kutatók. A támogatás a becslések szerint 2000 munkahelyet fog teremteni doktori fokozattal rendelkező kutatók, doktoranduszok és olyan szakemberek számára, akik a díjazott kutatók csapatában dolgoznak majd.

A támogatottak 29 ország tudósai közül kerülnek ki és 20 európai országban folytatják majd kutatásukat. Magyarország is sikeresen szerepelt a rangos uniós pályázaton: egy külföldön kutató magyar, valamint egy Magyarországon kutató osztrák tudós nyerte el az EKT támogatását.

Berger Imre Angliában végzi kutatásait (University of Bristol - biokémia), míg Susan Carin Zimmermann, a Közép-európai Egyetem tanára azt vizsgálja majd kutatási projektje keretében, milyen fontos szerepet játszottak a munkásosztályba tartozó nők a társadalmi és a nemek közötti igazságosságért folytatott küzdelemben a birodalmak korától a 20. század végéig Kelet-Európában.


Az EKT több finanszírozási programot működtet tudományos pályafutásuk különböző szakaszaiban lévő kiváló kutatók számára: az indító támogatást azok a legkiválóbb kutatók vehetik igénybe, akik a doktori fokozat megszerzését követően 2-7 év tapasztalatra tettek szert; a konszolidátori támogatásra azok a legkiválóbb kutatók pályázhatnak, akik a PhD megszerzése után 7-12 év tapasztalatot tudnak felmutatni; az élkutatói támogatást pedig azok az elismert, nagytekintélyű kutatók nyerhetik el, akik közelmúltbeli kutatási teljesítményük alapján vezető tudósoknak számítanak a szakterületükön.

További ajánlataink

300 cég nyert a napokban milliárdos EU-pénzt

Újra felpörgött a pályázati döntéshozatal.

EU-pénzből fizetik a magyar gazdák zöldszüretét

A szőlőterületek 8%-át szedték le így.

Közel félmilliárdos EU-támogatásból duplázta kapacitását a Szeplast Zrt.

Az eszközök a legmodernebb technológiát képviselik.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF