Előfizetői tartalom

Erre költsön az ország, ha tényleg erős európai játékos akar lenni

Európa csak a tudományba és innovációba való minél több befektetéssel tud versenyezni a világban, így ha egy ország európai szinten is erős játékossá akar válni, költsön többet ezekre - fejtette ki meglátását a Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Robert-Jan Smits. Az Európai Bizottság kutatás-fejlesztésért felelős főigazgatója abban bízik, hogy a mostani 7,8%-ról duplázódni fog a K+F-re szánt EU-pénzek aránya 2020 után. Úgy látja, hogy ennek elérésében segíteni fog a költségvetésért felelős uniós biztos is, aki bizonyára alaposan megrostálja majd az agrár- és strukturális támogatások rendszerét. A főigazgató azt mondta: meghívna minket egy üveg drága borra, ha tudunk olyan tagállamról, amely a Brexit után hajlandó lenne többet befizetni a közös kasszába. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal projektindító rendezvényére Budapestre érkezett főigazgató hétfőn ellátogatott a Közép-Európai Egyetemre is, ahol hatalmas aggodalmat tapasztalt és ő sem értette, hogy a felsőoktatási törvénymódosítás pontosan miért született a sok EU-pénzt is elnyerő intézmény ellen.

Portfolio: Magyarország nagyon sikeres a Horizont 2020 “Teaming" nevű kutatási kiválósági programjában, hiszen két magyarországi projekt is megtalálható a 10 végső nyertes között. Milyen okokat lát a siker mögött és miért fontos közvetlen brüsszeli forrásokból is támogatni ilyen innovációs centrumok létrejöttét? Robert-Jan Smits: Európa nem tud nyersanyagokkal versenyezni...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés