Idén 83 milliárdot fizettek ki az innovációs alapból

2016. december 29. 10:33  english version   
nyomtatás
 
A korábbi évekhez képest idén jelentősen nagyobb, összesen 83 milliárd forint összegű támogatást kaptak a kutatóhelyek és vállalkozások a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból - olvashatjuk a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) közleményében. A kutatás-fejlesztés és az innováció állami támogatását biztosító pénzalapból történő kifizetések dinamikus növekedése elsősorban a 2015-16. évi versenypályázatok felhívásaihoz kapcsolható. A 2017-es évben a vállalatok innovációs tevékenységét és a felfedező kutatásokat ösztönző, folyamatosan megnyíló felhívások keretösszegének további növekedése várható.


Az idei kifizetési adatok azt mutatják, hogy a támogatások jelentős része innovatív vállalkozásokhoz jutott el. Ezek mellett felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek részesültek kutatás-fejlesztési és innovációs célú támogatásban.

Idén 83 milliárdot fizettek ki az innovációs alapból


Az NKFIH kezelésében a NKFI Alap 2016-ban történt 83 milliárd forintos kifizetés több mint kétszerese a 2014. évi kifizetésnek (35 Mrd Ft), amely 2015-től dinamikusan nő, és kétszeresen meghaladja az ezt megelőző öt év mindegyikének kifizetési számait.

A meghirdetett felhívások és a keretösszegek alakulása


A 2016-ban meghirdetett felhívások legnagyobb keretösszeggel, két konstrukció keretében mintegy 36 milliárd forinttal a vállalatok és a kutatóhelyek együttműködésében megvalósuló programokat, valamint mintegy 21 milliárd forinttal a vállalatok önálló kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogatják.

2016-ban is folytatódott az NKFI Alapból felfedező kutatásra fordítható keretösszeg növekedése, mivel 2015-ös évhez képest 15%-kal megnövelt keretösszeg, 7 milliárd forint volt pályázható a kutatói kezdeményezésű témapályázatra és 1,8 milliárd forint a posztdoktori ösztöndíjakra.

Mi várható 2017-ben?


A 2017-re a már elfogadott programstratégia szerint az alapkutatási célú kutatási témapályázatok keretösszege 14 %-kal, 8 milliárd forintra nő. Az önálló vállalati innovációs programok megvalósítását célzó vissza nem térítendő forrás pedig 30 milliárd forint keretösszeggel lesz elérhető jövőre.

Külön pályázat nyílik meg a hazai vállalkozások exportorientációjú K+F tevékenységének támogatására 10 milliárd forint keretösszeggel.További 10 milliárd forint a Nemzeti Kiválósági Programok támogatására, és 17 milliárd forint a Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések támogatására szolgál majd.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Sales representative
Befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium