Két évvel kitolták a szegedi lézerközpont befejezésének határidejét

2018.08.29 11:59

Módosult a pályázati kiírás.

Szűkszavú közlemény jelent meg a kormány hivatalos uniós pályázati oldalán, amelyből kiderült, hogy jelentősen kitolták a szegedi lézerközponttal kapcsolatban a projekt fizikai befejezésének és a pénzügyi elszámolásának a határidejét.

Az "ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt, 2. fázis" című (GINOP-2.3.6-15 kódszámú) felhívás három helyen módosult. Ebből kettő technikai jellegű, apróbb módosítást takar, a harmadik viszont elég jelentőset, hiszen

2019. június 30-ról 2021. június 30-ra tolták ki a projekt fizikai befejezésének határidejét, illetve 2019. szeptember 30-ról 2021. szeptember 30-ra a projekttel kapcsolatos pénzügyi elszámolása (záró kifizetési igénylés) benyújtásának végső határidejét.


A szegedi lézerközpont becenévre hallgató uniós nagyprojekt első fázisa még a 2007-2013-as ciklus terhére valósult meg, aztán szakaszolták a projektet, hogy a második részét már a mostani uniós ciklus terhére lehessen finanszírozni 100%-ban uniós pénzből legfeljebb 40,05 milliárd forint keretösszeggel. Ebből a jelenlegi állás szerint 33,3 milliárd forintot már kifizetett az illetékes hatóság a projektet végrehajtó ELI-HU Kutatási és Fejlesztési Nonprofit Közhasznú Kft.-nek. A több mint 80%-os kifizetési arány mellett a projekt megvalósítása feltehetően nem halad ennyire jól, ezért lehetett szükség a fizikai befejezési határidő ennyire jelentős kitolására.

A projekt támogatási adatlapja szerint a projekt megvalósításának kezdete 2014. január elseje, ami azért furcsa, mert a gyakorlatban még maga az uniós ciklus sem kezdődött el akkor (a Partnerségi Megállapodást is csak 2014. szeptember elején írta alá a kormány az Európai Bizottsággal), illetve a szóban forgó GINOP-pályázatot is csak 2015. május 15-től lehetett beadni. Mindenesetre az adatlap szerint a projekt megvalósításának végeként még 2019. június 30. van megadva.

A szegedi lézerközpont oldalán a legfrissebb hír szerint július végén a kutatóintézetbe látogatott dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal újonnan kinevezett elnöke, Szigeti Ádám, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára, illetve a Szegedi Tudományegyetem delegációja.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

További ajánlataink

Már elérhető az összes vidékfejlesztési EU-pályázati nyertes adatbázisa

Új arculatot kapott a hivatalos uniós pályázati oldal.

Új üzemcsarnokot avattak Nagykanizsán EU-támogatásból

Robottechnológiát is alkalmazó fémmegmunkáló berendezések vannak benne.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF