Palkovics: félreértették a kutatók a szegedi lézerközpontnál az új döntéseket

2019.04.10 13:24

Interjút adott a miniszter az azonnali lemondások után.

Miután a szegedi lézerközpont nemzetközi tudományos tanácsadó testületének három tagja azonnali hatállyal lemondott tagságáról, az ezt megíró Indexnek adott interjút Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Ebben többek között azt hangsúlyozta, hogy a három kutató feltehetően félreérti a helyzetet: a magyar kormány nem akar beavatkozni az intézet tudományos munkájába, hiszen az állam a létrejött nagy kutatási infrastruktúra jobb kihasználásához és így fenntartásához most két államilag támogatott projekttel járul hozzá.

Május 14-én Szegeden rendezzük meg a Dél-magyarországi Gazdasági Fórumunkat, amelynek keretében bizonyára szóba kerül majd a lézerközpont témája, illetve annak Szeged térségére kifejtett gazdasági hatása is. További részletek:

A minisztérium, konkrétan egy állami cég fenntartása alatt működő szegedi ELI-ALPS egy uniós GINOP-projektből épült fel, és most az a cél, hogy amíg a nemzetközi együttműködések be nem indulnak, addig is segítsék a létrejött több tízmillliárd forintos kutatási infrastruktúra fenntartását, jobb kihasználását, ezért döntött a kormány a minap két kutatási projekt jelentős összegű támogatásáról - érvelt az interjúban Palkovics László. Említése szerint a három régiós lézerközpont jobb kihasználása érdekében felállítandó közös európai cég a románok miatt csúszik, így a szegedi intézmény infrastruktúrájának jobb kihasználása érdekében született a minapi kormányhatározat, amely 20+4 milliárd forintos összegben finanszíroz két projektet, amelyek támogatási szerződéseibe direkt beépítettek kiszállási pontokat.

A fentiek, illetve az intézmény átvilágításával megbízott szakember személye miatt Palkovics meggyőződése, hogy azok a kutatók, akik a 20 fős tudományos tanácsadó testületből hárman felmondtak, félreértik a helyzetet és szerinte a többi 17 tag is így gondolja ezt. Úgy fogalmazott:

Nem értem a három kutató tiltakozását, meggyőződésem, hogy félreértik a helyzetet. A magyar kormány ezzel pénzt visz az ELI-be, mert más egyelőre nem tett be forrást az intézménybe.

Azt is hangsúlyozta tehát, hogy a most kormányhatározattal támogatott projektek

felhasználói szinten kapcsolódhatnak az ELI-hez, segítik az intézmény kapacitásának jobb kihasználását, miközben nem befolyásolják az alapcélok elérését.

Az interjú végén Palkovics azt vetette fel, hogy szerinte az ELI jobb nemzetközi kihasználásával, kutatási projektek odavonzásával nem törődött kellő mértékben sem Pálinkás József volt innovációs hivatali vezető, sem a Magyar Tudományos Akadémia és azt kérte minden érintett kutatótól, hogy a panaszkodás helyett inkább éljenek a kutatási lehetőséggel, tegyenek le az asztalra olyan lézeres kutatási terveket, amelyekkel hozzá tudnak járulni a felépített infrastruktúra jobb kihasználásához.

További ajánlataink

Már elérhető az összes vidékfejlesztési EU-pályázati nyertes adatbázisa

Új arculatot kapott a hivatalos uniós pályázati oldal.

Új üzemcsarnokot avattak Nagykanizsán EU-támogatásból

Robottechnológiát is alkalmazó fémmegmunkáló berendezések vannak benne.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF