Palkovics: nem jó az MTA javaslata, jön az eredményhirdetés az innovációs pályázatoknál

2018. július 6. 11:42    
nyomtatás
 
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által minap javasolt két megoldás az Akadémia finanszírozási és tevékenységi modelljére nem elfogadható a kormány számára, így amint a parlament elfogadja a 2019-es költségvetést, megkezdik az Akadémiával egyeztetve az új keretrendszer és a kutatási célrendszer kialakítását - többek között ezt mondta el a Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában Palkovics László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere elárulta, hogy új nevet fog kapni a Pálinkás József elnök menesztése után a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, rövidesen kinevezik majd az új elnököt is, illetve bizonyos kutatási-innovációs pályázatoknál az eredmények kihirdetésének felfüggesztése is csak rövid ideig tart majd.


Palkovics az interjúban többek között az alábbi főbb üzeneteket mondta:


  • Szerinte a politikai döntés a kutatás-finanszírozásról azért nem születhet, mert az MTA autonómiájára alkotmányos garancia van, hiszen "az Alaptörvény kimondja: a tudomány művelőinek teljesítményét a tudomány művelői ítélhetik meg, az MTA köztestülete a szabályait maga határozza meg, és önállóan gazdálkodik a rendelkezésére bocsátott forrásokkal, valamint a tulajdonával."
  • Arra a felvetésre, hogy ha valóban nem akar az ITM beleszólni a kutatási tevékenységbe, akkor mi értelme a rendszer átalakításának, úgy reagált a miniszter: "Legitim igény, hogy hasznos, a társadalom érdekét szolgáló célokra fordítsuk az adófizetők pénzét. Ezért nem tudom elfogadni az érvet, hogy "majd mi eldöntjük, hogy mit akarunk kutatni, mivel ez az autonómiánk része".
  • Egy másik válaszában ezt még azzal egészítette ki: "be kell látni, hogy ha a kutatásokra szánt forrásokat olyan alapon osztjuk el, hogy mindenki azt csinál, amit akar, akkor annak nem biztos, hogy lesz társadalmi hasznossága. Azt szeretnénk, hogy a tudományos szereplőkkel együtt nézzük végig az összes tudományterületet, a magyar nyelvtől egészen a mesterséges intelligen¬ciáig, és állapodjunk meg arról, hova helyezzük a forrásainkat. Az, hogy ezt milyen formában tegyük, már lehet vita tárgya, de arra szükség van, hogy meghatározzunk bizonyos prioritást élvező területeket. Ezt az MTA sem vitatja, Lovász elnök úrral két éve írtunk alá arról egy megállapodást, hogy szükség van a fókuszterületek meghatározására."
  • Állítása szerint azt majd a tudós emberek döntik el, hogy melyek lesznek a minisztérium által preferált kutatás-fejlesztési területek. Szerinte az a legfontosabb, hogy határozzunk meg irányokat, ahová pénzt akarunk biztosítani és már az egyetemek is lefektették korábbi kutatási terveikben a fókuszterületeket.
  • Arra a felvetésre, hogy a kormány terveit sokan értelmezték, hogy majd a társadalomtudományi, például a genderkutatásokat akarják visszaszorítani és van-e ilyen szándék, úgy reagált a miniszter: "Nem erről van szó, és nem gondolom, hogy jelenleg óriási összegeket költ az Akadémia vagy az egyetemek genderkutatásokra. A kérdés inkább az, hogy többet akarunk-e költeni mondjuk az agykutatásra, vagy akarunk-e például magyar gravitációs hullám kutatási programot, illetve gyermekgyógyászati kutatási programot indítani."
  • Az MTA által tett két javaslat (egy éves halasztás a módosításokra, illetve a 20 milliárdos keret az akadémiai intézethálózatra maradjon az MTA-nál) egyikét sem fogadja el Palkovics, utóbbit azért nem, mert az azt "az elvet sértené meg, miszerint a kutatásra szánt összegeket egy helyen akarjuk tervezni a jövőben."
  • Azt vázolta, hogy miután a parlament elfogadja a 2019-es költségvetési törvényt, elkezdik kialakítani a kutatás- finanszírozási rendszert, amivel kapcsolatban tovább akarnak tárgyalni az MTA-val.
  • Leszögezte az egyértelműség kedvéért: a minisztérium által javasolt rendszer "nem határozza meg azt, hogy melyik kutató mit kutasson. Azon persze az Akadémiának el kell gondolkodnia, hogy a kutatóintézethálózatát a jelenlegi formában akarja-e tovább működtetni. Én mint miniszter ebbe nem szólnék bele, mint köztestületi tag azonban elmondom a véleményem, még ha nem is egyezik az Akadémia elnökségének egy része álláspontjával. Úgy látom, a hálózatot nem jól működtetjük, ezért meg kellene nézni, hogy máshol milyen megoldások vannak."
  • Azokat a minapi sajtóhíreket, miszerint a szakmai értékelés után, az eredményhirdetés előtt álló kutatási és innovációs pályázatoknál az eredmények kihirdetését felfüggesztette a Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az ő miniszteri kérésére, Palkovics azzal magyarázta, hogy a Hivatal elnöki tisztségében változás állt be július 1-től (Pálinkás Józsefet felmentették) "és a következő elnök érkezéséig úgy gondoltuk, várunk ezzel." Hozzátette: "Amennyiben lezajlott a megfelelő értékelési folyamat, változatlan formában fogjuk kihirdetni az eredményeket."
  • A új elnök érkezéséről, illetve magáról a vezetőváltásról ezeket mondta Palkovics az interjúban: "Az új vezetőt majd miniszterelnök úr nevezi ki, mégpedig hamarosan. A cél, hogy az NKFI, vagy ahogy nevezni fogjuk, a Nemzeti Innovációs Hivatal alapvetően az innová¬cióval és kevésbé a kutatással foglalkozó hivatalként működjön. Ehhez olyan vezetőre van szükség, aki maga is érti azt, hogy mit jelent a vállalati innováció vagy a start up vállalkozás, továbbá ismeri a vállalatok és az egyetemek kapcsolatát, amellett, hogy kutatói tevékenységet is folytatott. A vezetőváltás oka tehát kifejezetten egyszerű: új feladathoz új emberre van szükség."

Fontos tudni, hogy a legtöbb sajtótermékben megjelent 11 milliárd forintos pályázati keretnél sokkal nagyobb, összesen 37 milliárd forintos pályázati csomagot érint a miniszteri kérésre felfüggesztett eredmény kihirdetési folyamat. Az NKFIH oldalán ugyanis két közlemény jelent meg a kihirdetés előtti felfüggesztés magyarázata témájában: egyrészt a felfedező kutatási pályázatoknál a kihirdetés előtti pályázati csomag együttes összege 10,9 milliárd forint, másrészt a Versenyképességi és Kiválósági Együttműködések (2018-1.3.1-VKE) című felhívás keretösszege 26 milliárd forint.

Mivel ezen pályázatoknál már túljutott az NKFIH a szakmai értékelési fázison és tényleg a kihirdetés előtt álltak az eredmények, érdekes Palkovics azon kijelentése, hogy "Amennyiben lezajlott a megfelelő értékelési folyamat, változatlan formában fogjuk kihirdetni az eredményeket." Az egyik olvasat szerint valójában csak a vezetőváltás miatt akadt meg egy időre az eredmények kihirdetése és minden eredményt változatlan formában fognak kihirdetni, ahogy az értékelések alapján azokat már előkészítették. A másik olvasat szerint azonban nem találja megfelelőnek az értékelési folyamatot a miniszter, ezért újat rendel és majd annak megfelelően fogják változatlan formában kihirdetni az új eredményeket.


Címlapkép forrása: MTI Fotó Illyés Tibor

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium