Új K+F-javaslatokkal állt elő az Európai Bizottság a holnapi EU-csúcsra

2018. május 15. 16:44  english version   
nyomtatás
 
Az Európai Bizottság ma előterjesztette azokat a javaslatokat, melyekkel az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek 2018. május 16-án Szófiában megrendezésre kerülő informális megbeszéléséhez kíván hozzájárulni. A találkozón az EU-országok vezetői áttekintik majd a kutatás és az innováció aktuális kérdéseit, és megvitatják, hogyan tudja Európa megőrizni globális versenyképességét és ezekhez egy javaslatcsomagot is letett az asztalra a Bizottság - derül ki a mai közleményből.


Három javaslat a Bizottságtól:


  • Gondoskodni kell arról, hogy a jogi szabályozás és a finanszírozás ösztönözze az innovációt.
  • Az EU-nak éllovassá kell válnia a piacteremtő innováció területén. E célból a Bizottság Európai Innovációs Tanács létrehozását javasolja, amely közös platformot kínál majd a nagy potenciállal rendelkező és áttörést jelentő technológiák, valamint a terjeszkedési potenciállal bíró innovatív vállalkozások számára.
  • Nagyszabású páneurópai kutatási és innovációs projekteket kell létrehozni. A cél olyan projektek megvalósítása, amelyek jövőbe mutató, nagy ívű célok elérésére irányulnak és jelentős uniós hozzáadott értéket képviselnek konkrét területeken; így például a rák elleni küzdelem, a környezetkímélőbb közlekedés vagy az óceánok műanyag hulladéktól való megtisztítása terén.

A közlemény emlékeztet rá, hogy az EU lakossága a világ népességének mindössze 7%-át teszi ki, ám a K+F beruházások tekintetében az EU részaránya 20%, és a legszínvonalasabb tudományos kiadványok egyharmada is itt lát napvilágot. Az EU világvezető számos kulcsfontosságú iparágban, így pl. a gyógyszeriparban, a vegyiparban, a gépiparban és a divatszektorban, és viszonylag erős az ún. fokozatos innovációban is, ami azt jelenti, hogy növeli vagy megtartja a már létező termékek, szolgáltatások és folyamatok értékét.

Bőven van még teendő


Kritikaként azonban az összefoglaló megjegyzi: mindezek ellenére Európa számos területen elmaradásban van. Az EU-beli vállalatok kevesebbet költenek innovációra, mint versenytársaik, és a kockázati tőke is viszonylag alulfejlett Európában. A közberuházások összege EU-szerte elmarad a GDP 3%-ában meghatározott célértéktől, a K+F-intenzitás pedig még mindig egyenlőtlenül oszlik meg az uniós térségek között. A befektetések és a kutatások túlnyomórészt Nyugat-Európára összpontosulnak, az európai munkavállalók 40%-a pedig nem rendelkezik a szükséges digitális készségekkel.

Az összefoglaló szerint mindez szükségessé teszi, hogy az EU javítsa innovációs képességét, hogy megőrizesse vívmányait és kiaknázza a technológiaalapú innovációban, a digitalizációban és a globális megatrendekben - például a mesterséges intelligenciában és a körforgásos gazdaságban rejlő lehetőségeket. Ezt hivatott elősegíteni a kutatás és innováció ma közzétett megújult programja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

KKV-k: finanszírozás pipa (x)

Jöhet a hatékonyságnövelés az MKB Bank segítségével. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Senior portfólió-menedzser
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium