Uniós források

Most sokan juthatnak kedvezményes pénzekhez: ezekre figyelj, ha pályázol

Országszerte több mit 640 MFB Ponton juthatnak kedvezményes finanszírozáshoz a magyar kkv-k és a lakossági ügyfelek. A vállalkozásonként igényelhető 1-3000 millió forintos összeget számos versenyképességet javító célra lehet fordítani. Bemutatjuk, hogy pontosan milyen konstrukciókra lehet most pályázni, és milyen feltételekkel érhetőek el ezek a pénzügyi források. Azt is elmondjuk, mire érdemes figyelni az igénylésnél, hogy minél előbb megtörténjen a hitelek folyósítása.
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 642 MFB Pontból álló hálózatot hozott létre, hogy a vállalkozások egyszerű ügyintézés mellett, gyorsan és helyben juthassanak hozzá a fejlődésükhöz szükséges forrásokhoz. A hitel- és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek kiosztására létrehozott modellben az egységes szabályokat és üzleti döntéseket központi irányítással, az MFB hozza meg, aki saját maga szerződik a pályázókkal.

A pályázatok kezelését, a szerződéskötési feladatokat, a kapcsolattartást és a panaszkezelést az ebben járatos hitelintézeti fiókok látják el. Az MFB legnagyobb partnere az OTP Bank: novembertől a vállalkozások és a lakossági ügyfelek már a bank 163 fiókjában igényelhetik az európai uniós forrásból származó hiteleket.



Most sokan juthatnak kedvezményes pénzekhez: ezekre figyelj, ha pályázol

A cél a versenyképesség növelése, de hogyan?

Az MFB most már partnerhálózatának köszönhetően a fővárostól kezdve, a megyeszékhelyeken át, egészen a kisebb településekig mindenhol jelen van, így országosan a lakosság 72%-át, illetve a vállalkozások 83%-át éri el helyben. A vállalkozásonként igényelhető 1-3000 millió forintos összeget számos versenyképességet javító célra lehet fordítani, amelyek a következők:
  • K+F+I tevékenység támogatása;
  • foglalkoztatás növelése;
  • versenyképesség és kapacitásbővítés elősegítése;
  • energiahatékonyság, megújuló energia felhasználása;
  • digitalizáció elősegítése

Az elbírálás során a pénzügyi mutatók és tevékenységi körök vizsgálata mellett az utolsó két lezárt üzleti év cégtörténetét vizsgálják. Ha nehéz helyzetben lévő cég kéri a forrást - például hatósági eljárás van folyamatban ellene -, az kizáró tényező lehet, de érdemes az MFB Ponton alaposan tájékozódni. Az összeférhetetlenség kérdésére is oda kell figyelni, így a folyamatba bevont szakemberek - például az értékbecslő - sem lehet közeli hozzátartozó.

Nagyon fontos szempont az elbírálásnál a finanszírozandó projekt életképessége: arra érdemes figyelni, hogy ne a pályázati forráshoz keressen a cégvezető megfelelő projektet, hanem fordítva, egy jó ötlethez keressen finanszírozást. Ha olyan projekten gondolkodik a vezető, amely nem képes kitermelni az uniós hitel nulla százalékos, vagy a kombinált hitel 1-2%-os, rendkívül alacsony kamatköltséget sem - ami a futamidő alatt fix -, akkor nem érdemes belekezdeni a fejlesztésbe.

Ezekre a termékekre lehet most pályázni

Az Önálló Hitelprogramok keretében kamat, kezelési költség, rendelkezésre tartási jutalék, előtörlesztési díj és szerződésmódosítási díj nélkül juthatnak a vállalkozások forráshoz. A Támogatással Kombinált Hitelprogramok pedig vissza nem térítendő támogatást és kedvező kamatozású, visszatérítendő hitelt nyújtanak.

A két hiteltermék

Az aktuálisan elérhető önálló hitelprogramok között szerepel a GINOP-8.1.1-16 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel című konstrukció, amelynél elegendő mindössze 5%-nyi direkt K+F+I-célt megjelölni a fejlesztés során. A pályázat keretösszege 40,09 milliárd forint és a jelenlegi szabályrendszer szerint az igényelhető hitel összege 5 millió forinttól 3 milliárd forintig terjedhet, maximum 15 éves futamidővel. Utóbbi kapcsán fontos információ, hogy az önálló hiteltermékeknél a teljes futamidő alatt végig 0%-os a hitel kamatlába.

A GINOP-8.8.1-17 Foglalkoztatás ösztönzése célú Hitelprogram 29,63 milliárd forintos keretösszege egyrészt a vállalkozóvá váló munkanélküliek és inaktívak mikrovállalkozásait támogatja (1-10 millió forint között), másrészt a társadalmi célú mikro-, kis és középvállalkozásokat (1-50 millió forint között).

Kombinált hitelprogramok

Azoknál a termékeknél, amelyekhez a hitel mellett vissza nem térítendő támogatás is társul (kombinált termékek), a hitel “láb" kamata a futamidő alatt végig 1-2%-os mértékű, azaz szintén nagyon kedvező. Ezek a következők:

Lakossági hiteltermékek Az MFB Pontokban szintén országosan elérhetőek lakossági energiahatékonysági támogatások 2017. áprilisától. Magánszemélyek, társasházak, és lakásszövetkezetek igényelhetik, minimum 10%-os saját forrással, többek között fűtési rendszerek korszerűsítésére, szigetelésre, nyílászárók cseréjére, valamint megújuló energiaforrások, vagyis napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk, vagy korszerű faelgázosító berendezések beépítésére. A visszatérítendő hitelösszeg minimuma 500 ezer forint, maximuma magánszemélyek esetén 10 millió, társasházak és lakásszövetkezetek esetén pedig lakásonként 7 millió forint. A hitel futamideje maximum 20 év lehet.

Hogyan kell pályázni?

Önálló hitelprogramok esetén az MFB Pontokon lehet benyújtani a hiteligénylést, és az elbírálás is ott történik, ahogy a szerződéskötés (közjegyző jelenlétében), illetve a folyósítás is, tehát lényegében minden lépés az MFB Pontok hatáskörébe tartozik. A kombinált hiteltermékekre vonatkozó igényeknél más a helyzet. Ezeket nem az MFB Pontokon, hanem az elektronikus pályázati felületen (EPTK) kell benyújtani, de ennek ellenére ilyenkor is érdemes a részletekkel kapcsolatban előre tájékozódni valamelyik MFB Ponton. A visszatérítendő támogatás (VT) az MFB Ponton bírálják el, míg a vissza nem térítendő támogatás (VNT) bírálata az Irányító Hatóságnál történik. Maga a szerződéskötés már ebben az esetben is az MFB Pontokon történik közjegyző előtt, a folyósítás azonban visszatérítendő támogatás esetén az adott MFB Pont, míg a nem visszatérítendő támogatásoknál az Irányító Hatóság által történik.

4 dolog, amire érdemes figyelni

Ahogy a legtöbb igénylésnél, itt is megvannak azok a finomságok, amikre érdemes odafigyelni a sikeres pályázat érdekében. Az eddigi tapasztalatok alapján az alábbi 4 dologra ajánlott figyelni a vállalkozásoknak:
  • Mivel az igénylésekhez mindig friss, 30 napnál nem régebbi dokumentumok kellenek (adóigazolás, cégkivonat), ezeket csak közvetlenül a hiteligénylés beadása előtt szerezzék be.
  • Az igénylési folyamatnál olyan dogokra is érdemes odafigyelni, mint például, hogy a kitöltendő cash-flow táblázatban az adatokat ezer forintban kell megadni, ha pedig bérelt ingatlanon történik a fejlesztés, akkor mindenképpen be kell szerezni az ingatlan tulajdonosának hozzájáruló nyilatkozatát is.
  • Nemcsak az önálló uniós hiteleknél, hanem a kombinált hiteleknél is érdemes a pályázati folyamatot az MFB Pontokon való tájékozódással kezdeni, mert mindez ingyenes és már "a nulladik pillanatban" sok buktatót el lehet kerülni. Az eddigi tapasztalatok szerint sok a hiba a beadott pályázati anyagokban, ami hiánypótlást és ezáltal lassabb hitelfolyósítást generál, ezért főként a kombinált termékek dokumentációjának összeállításához az MFB Pontokon való tájékozódás mellett érdemes lehet külön pályázati tanácsadót is bevonni.
  • A hivatalos uniós pályázati oldal közleményeit javasolt folyamatosan figyelemmel követni, mert ezek tájékoztatnak az esetleges szabályváltozásokról. Továbbá tisztában kell lenni azzal, hogy ha hiánypótlási kérés érkezik a projekt kapcsán, akkor mindössze 15 naptári nap áll rendelkezésre annak a teljesítésére, amely esetleg 7 nappal meghosszabbítható.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Valdis Dombrovskis EU helyreallitasi terv210713