Uniós források

Két többmilliárdos vidékfejlesztési EU-pályázat egyeztetése indult el

Portfolio
A mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban a termelők együttműködésének ösztönzésére, illetve az élelmiszeripar és a borászat területén a Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatására jelent meg pályázati tervezet a hivatalos uniós pályázati oldal társadalmi egyeztetési felületén. Az együttműködést ösztönző pályázat várhatóan 3 milliárd forintos keretösszege október közepén nyílhat meg, az 1,5 milliárdos keretösszegű REL-beruházásokat támogató felhívás pedig november elejétől. Mindkét pályázatnál július 27-ig várják a kiírók a szakmai észrevételeket, javaslatokat a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.
Az egyik közlemény szerint elindult a "Termelői csoportok és szervezetek létrehozása" elnevezésű (VP3-9.1.1-19 azonosító jelű) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet alapján a pályázat háttere és néhány részlete:
  • A mezőgazdasági és az erdőgazdálkodási ágazatban tapasztalható strukturális elégtelenségek orvoslása érdekében a termelők együttműködésének ösztönzése szükséges a termelők szervezeteinek megalakításával és működtetésével kapcsolatos költségek részbeni átvállalása által.
  • Ezért a kormány célul tűzte ki az agrárgazdasági vállalkozások hazai és nemzetközi piaci pozícióinak erősítése érdekében a horizontális és vertikális együttműködések fejlesztését, termelői csoportok ösztönzését
  • A támogatás az elismerést követő 5 éven keresztül igénybe vehető, az értékesítés (forgalom) alapján számított átalányösszegű vissza nem térítendő támogatás. A támogatás maximum összege 100 000 eurónak megfelelő forintösszeg /év/támogatott csoport;
  • A támogatást kérőknek vállalniuk kell, hogy projektjük megvalósításával hozzájárulnak a termelői csoportok és szervezetek megalakulásának és tevékenységének ösztönzése által a vidéki munkahelyteremtés mellett a termelők jövedelempozíciójának stabilizálásához, ezáltal a vidéki életkörülmények javításához és az elvándorlás fékezéséhez.
  • A pályázat tervezett keretösszege 3 milliárd forint, a forrást az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja, a támogatott támogatási kérelmek várható száma: 26 db.
  • A tervezet szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2019. október 14. napjától 2021. október 13. napjáig lesz majd lehetőség.


A másik közlemény szerint elindult "A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripar és a borászat területén" elnevezésű (VP3-4.2.1-4.2.2-19 azonosító jelű) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése. A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezet alapján a pályázat háttere és néhány részlete:
  • A Felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson a REL együttműködési csoportokban részt vevő mezőgazdasági termelők számára élelmiszer-előállításhoz kapcsolódó beruházások végrehajtására. Jelen felhívás a REL együttműködési csoport tagjai számára olyan élelmiszeripari és borászati fejlesztések végrehajtására ad lehetőséget, amelyek hozzásegítik őket tevékenységük gazdaságos folytatásához.
  • Fontos tudni, hogy ezen felhívás keretében támogatásra kizárólag a VP3-16.4.1-17 kódszámú, Együttműködések támogatása a REL és a helyi piacok kialakításáért, fejlesztéséért és promóciójáért című felhívás keretében - a projekttervük alapján - támogatásban részesült REL együttműködési csoportok mezőgazdasági termelő tagjai jogosultak.
  • A Felhívás feltételeinek megfelelő projekteket egyéni beruházás esetén maximum 15 500 000 Ft, kollektív beruházás esetén 155 000 000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesíti a rendelkezésre álló forrás erejéig.
  • A Felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,5 milliárd Ft. A Felhívás forrását az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatott projektek várható száma: 50 -100 db.
  • A Felhívás tervezete szerint a támogatási kérelmek benyújtására 2019. november 4. napjától 2021. november 3. napjáig lesz lehetőség.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500