Még tovább emelték a legnépszerűbb uniós pályázat keretösszegét!

2018. augusztus 8. 15:11    
nyomtatás
 
Az eddigi 108,94 milliárdról 120 milliárd forintra megemelték a mostani uniós ciklus talán legnépszerűbb gazdaságfejlesztési (eszközbeszerzési) pályázatának, a GINOP-1.2.1-16-osnak a keretösszegét - derült ki a hivatalos pályázati oldalon ma megjelent szűkszavú közleményből. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az eredeti keretösszegnek már több mint hatszorosára (!) emelték a támogatási keretet, és így az erre a konstrukcióra valaha pályázatot benyújtó cégeknek mintegy kétharmada nyert is pénzt.


A közlemény szerint a

"Mikro, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című (GINOP-1.2.1-16 kódszámú) felhívásra beérkezett különösen nagyszámú támogatási kérelem forrásigényére tekintettel, a konstrukció keretösszege a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I.18.) Korm. határozat alapján 120 milliárd forintra emelkedett. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a keretösszeg növelése nem jár együtt a Felhívás újranyitásával.

Mindez tehát nem azt jelenti, hogy további pályázatokat várnának, hiszen a felhívás az erős túligénylés miatt (1136 cég 178,5 milliárd forintnyi támogatást kért) már régóta fel van függesztve. Most az történt, hogy látva az egyéb pályázatokban megmaradt szabad kereteket, illetve ennek a pályázatnak az erős túligénylését, megemelték a rendelkezésre álló keretet és

a korábbi pályázók közül hoztak ki nyertesnek újabb 34 céget. A Portfolio összesítése szerint ezek együttesen 5,8 milliárd forintnyi támogatást nyertek el a július 24-i támogatói döntések alapján, igaz közben szinte mindegyik projektet megkezdték már tavaly. Utóbbi tény arra utal, hogy a projektek gazdáinak a támogatás nélkül is volt forrásuk a fejlesztésekre, illetve szükségesnek látták a beruházásokat, így belekezdtek azok megvalósításába és most szóltak nekik, hogy egyébként nyertessé minősítették a valószínűleg 2017 elején beadott pályázatukat.


A mostani háromtucat új nyertessel együtt a Támogatott Projektkereső szerint már 736 cég nyert el összesen 125,1 milliárd forintot, míg a pályázati adatbázis szerint ezek közül csak 694 darab szerződés hatályos, 118,2 milliárd forint összegben és ezek közül 552 projektre fizettek ki mindössze 47,1 milliárd forintot.

A viszonylag alacsony kifizetett összeg egyrészt azzal függ össze, hogy eredetileg 18 milliárd forinttal (!) indult el ez a pályázat, majd több lépésben emelték a mostani 120 milliárdra, másrészt azzal, hogy csak 50%-os támogatói előleget fizethet ki a pályázat kiírója projektenként legfeljebb 250 millió forintig.

A 18 milliárdos kerettel induló pályázatot tavaly tavasz körül 48 milliárdra, majd ősszel 94,68 milliárdra, onnan idén 108,94 milliárdra, most pedig 120 milliárdra emelték. Az eredeti keretösszeghez képest tehát 6,6-szeresére nőtt a pályázat keretösszege az elmúlt másfél év során és ezzel már a valaha pályázatot benyújtó 1136 cégnek közel a kétharmadát nyertessé tudták minősíteni.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium