Átadták az első magyar biosörfőzdét közel 100 milliós EU-támogatással

2019.05.26 09:28

Gyulaváriban kezdi meg a termelést az üzem.

Biosörfőzdét avattak Gyulaváriban május 24-én pénteken, amelynek tervezett kapacitása évi 100 ezer liter sör lesz.

Ráki Zsolt, a magyarországi magánszemélyek tulajdonában álló Körös-Maros Biofarm Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az új sörfőzde kialakítása 200 millió forintba került. Ebből 90 millió forint kormányzati és uniós támogatás, a fennmaradó 110 millió forint pedig saját forrás volt. A támogatott projektkereső szerint a cég 93 millió forintot nyert el a VP3-4.2.1-15 - Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás-hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban című pályázat keretében.

A termék kizárólag bioalapanyagokból készül, vagyis minden alkotórésze, alapanyaga ökológiai gazdálkodásból kerül ki, amit szigorú eljárások mentén készült tanúsítások is bizonyítanak - mondta. A cég elsősorban a magyar piacon, áruházláncoknak, kívánja értékesíteni a sört.

Az 1990-ben alakult Körös-Maros Biofarm Kft. növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is foglalkozik. Több mint 1600 hektáron folytat bionövény-termesztést, illetve kétezer darabos szarvasmarha-állománya van, fele-fele arányban fejőstehén- és növendékmarha. Évente 6,5 millió liter biotejet állítanak elő, amelynek nagyobb részét kilenc országba exportálják.

A cégcsoport 105 embert foglalkoztat, árbevétele 2017-ben egymilliárd forint volt, 2018-ban pedig már másfél milliárd. Az idei cél ennek az összegnek a stabilizálása - mondta Ráki Zsolt.

A továbbiakban is várjuk a nagyobb, EU-pénzből megvalósuló fejlesztések eredménykommunikációját az uniosprojekt@portfolio.hu email címre, amely közleményeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós források rovatának Projektek mellékletében.


További ajánlataink

Gulyás: nem baj, ha 1 évet csúszik az alku, csak ne bukjunk 15%-nál több EU-pénzt

Szerinte nem tragédia, ha a német elnökség alatt lesz csak alku.

"Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon" - Egy uniós projekt keretei

Cél az uniós fejlesztésekkel kapcsolatos tudatosság emelése.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF