Uniós források

Átadták Magyarország első gluténmentes zabfeldolgozó üzemét Nyíregyházán

MTI
|
Portfolio
Átadták csütörtökön Nyíregyházán Magyarország első gluténmentes zabfeldolgozó üzemét, amelyre 627 millió forintnyi uniós támogatást nyert el a GOF HUNGARY Kft. a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása" című, GINOP-2.1.1-15 kódszámú pályázaton. A beruházás 1,3 milliárd forintos volt, de a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt meghaladta a 2 milliárd forintot is.
A társaság konzorciumi partnerével, a Kor-An 98 Mezőgazdasági, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel indított közös kutatási-fejlesztési projektjében vizsgálta meg, hogy mely gluténmentes növények termeszthetőek ipari mértékben, amelyekből gluténmentes pékáru előállítására alkalmas lisztkeverékek állíthatók elő, és ehhez milyen malomipari technológiákat kell kifejleszteni - mondta Szurovcsák András ügyvezető igazgató.

A üzem zöldmezős beruházással épült meg, zabot dolgoz fel és ebből gluténmentes zabpehelylisztet, zabpelyhet és prémium zabpelyhet állít elő. A gyár rendelkezik a gluténmentesség igazolásához és dokumentálásához szükséges nyomon követési rendszerrel is - mondta az ügyvezető.

A beruházáshoz több mint 627 millió forintot az európai uniós támogatású Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázaton nyertek el, de a késztermék-fejlesztéssel együtt több mint kétmilliárd forintot fordítottak a projektre.

Az alapanyagként szolgáló zabot a cég a Kor-An 98 Kft.-től szerzi be, amelynek zabtermelő területe a következő három évben várhatóan eléri majd az ötszáz hektárt. A szigorú kontroll alatt tartott termelést és tárolást követően az üzemben a zabot megtisztítják, hántolás után pelyhesítik vagy lisztté őrlik majd csomagolják. A beruházás tíz új munkahelyet teremt, és több mint ötven megőrzéséhez járul hozzá.

A GOF Hungary Kft. termelői értékesítő szervezetként 44 tulajdonos-taggal jött létre 2004-ben, fő tevékenysége a vetőmagok és műtrágyák beszerzése, megtermelt termények értékesítése. A társaság Magyarország harmadik legnagyobb repceexportőre évi 15-20 ezer tonna kivitellel, napraforgó-értékesítése meghaladja az évi 20 ezer tonnát.

A nyilvános cégadatok szerint a társaság 2016-ban átlagosan 54 munkavállalót foglalkoztatott, nettó árbevétele a 2016-os 5,8 milliárd forintról 2017-ben 6,2 milliárd forintra nőtt. Adózott eredménye három évvel ezelőtt 13,6 millió forint, 2017-ben pedig 52,8 millió forint volt.

A rizst kivéve a gabonafélékkel, hüvelyes növényekkel és olajos magvak termesztésével foglalkozó Kor-An 98 Kft. nettó árbevétele 2016-ben 671,7 millió, 2017-ben pedig 511,7 millió forint volt, adózott eredménye a 2016-os 19,4 millió forintról 11,5 millió forintra csökkent 2017-ben.
A továbbiakban is várjuk a nagyobb, EU-pénzből megvalósuló fejlesztések eredménykommunikációját az uniosprojekt@portfolio.hu email címre, amely közleményeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós források rovatának Projektek mellékletében.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Delta_4_1500