EU-pénzből fizetik a magyar gazdák zöldszüretét

2019.07.15 08:40

A szőlőterületek 8%-át szedték le így.

A szőlőterület kevesebb mint 8 százalékára, mintegy 5200 hektárra nyújtottak be a szőlő és borfelesleg piaci zavarainak megelőzésére szolgáló, zöldszüreti támogatási kérelmet a szőlőtermelők június 11-ig a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) - közölte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az MTI érdeklődésére. A zöldszüreti támogatás kizárólag uniós támogatásból jön, amelyet a gazdák a Magyar Államkincstáron keresztül kapnak meg.

A HNT emlékeztet, hogy a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet tavalyi évről szóló piaci tanulmánya szerint 2018-ban a fogyasztásnál 46 millió hektoliterrel több bort állítottak elő a világon, a bortermelés csaknem 18 százaléka - termelési többletként - kiélezett versenyhelyzetet eredményez, amely hat a 2019. évi magyarországi szüretre és szőlőfelvásárlásra is. A piac rövidtávú szabályozására a Közös Agrárpolitika (KAP) két intézkedést tesz lehetővé a tagállamok számára: a zöldszüretet és a krízislepárlást.

A zöldszüret a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását jelenti. A zölden leszedett szőlő egyéb célra nem használható fel.

Magyarországon az idén először támogatják a zöldszüretet, amely elsősorban azon szőlőtermelőknek jelent gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeznek felvásárlási szerződéssel. A zöldszüretre önkéntesen jelentkezhettek a szőlőtermelők.

A zöldszüretért járó kompenzáció kizárólag uniós forrásból származik, kifizetését a KAP határozza meg. A támogatás összegét az adott szőlőterület előző két évének átlagos terméshozama határozza meg, összege hektáronként 300 ezer-1,1 millió forint lehet. A támogatást a MÁK november 15-ig fizeti ki azon termelőknek, akik a zöldszüretet szabályszerűen elvégezték - írta a HNT.

További ajánlataink

Két nagy vidéki szennyvízprojekt indul EU-s pénzből

Összesen 16 milliárd forintnyi forrást szánnak rá.

Megjelent az egyházi épületek energetikai felújítását célzó EU-pályázat

10 milliárdos a keret, októbertől lehet beadni a kérelmeket.

Elkészült a tizedik legnagyobb ipari parki EU-s fejlesztés az országban

Megépült Bólyon az új üzemcsarnok és az ipari parkhoz vezető elkerülő út.

860 milliós EU-pályázatból újítják fel Tatabánya legnagyobb parkját

A Zöld város kialakítását szolgáló kiíráson nyert a város.

© 2019 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF