Uniós források

Hatalmas paradicsomtermesztő üvegházat adtak át Győrben félmilliárdos EU-pénzből

MTI
Átadták pénteken Győrben a Greencoop Hungary Kft. összesen 2,5 milliárd forintból, ebből félmilliárd forintnyi EU-támogatásból, öt hektáron megvalósult, évente mintegy kétezer tonna paradicsomot termelő üvegházát. Az eseményen Nagy István agrárminiszter többek között azt hangsúlyozta, hogy az üvegházak komoly erőforrást jelentenek a hazai zöldségtermesztésben, és a Vidékfejlesztési program, illetve egyéb támogatások révén ez év végéig közel kilencvenegy hektár üvegház épül.
A támogatott projektkereső adatbázis szerint a Greencoop Hungary Kft. a VP-2-4.1.3.1.-16 - "Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus energia felhasználásának lehetőségével" című uniós pályázaton nyert el 500 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást 2018 novemberében és ennek a fejlesztésnek az átadása zajlott május 24-én. Az üvegház megnyitásával 35 új munkahelyet teremtettek, de a szedés időszakában, június és augusztus között további 15-20 idénymunkást foglalkoztatnak.

Nagy István az átadási ünnepségen elmondta, hogy jelenleg 150 hektárnyi üvegházban és közel ötszáz hektárnyi korszerű fóliablokkban zajlik zöldséghajtatás. Hozzátette, hogy üvegházi termesztésben egy hektárra vetítve a fürtös paradicsom éves árbevétele 126 millió forint, a koktél paradicsom esetében 180 millió forint realizálható.

Beszélt arról is, hogy tavaly a friss zöldség export 115 ezer tonna volt, értéke meghaladta a 120 millió eurót (39,1 milliárd forint). A hajtatott termékek közül a paprika 25 ezer tonnát tett ki - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az uborka és a paradicsom esetében még a hazai piacon is vannak kihasználatlan lehetőségek. Részletezte, hogy az elmúlt években a megtermelt paradicsom 97-98 százalékát belföldön értékesítették. Májustól november végéig önellátó a hazai piac, de ezt még lehet növelni - mondta. Hozzátette, hogy a Greencoop a paradicsomot csak idehaza értékesíti, ezáltal csökken a szezonalitás, mert folyamatosan friss termékkel látja el a piacot.

Elmondta azt is, hogy a Greencoop Hungary Kft. üvegháza azt bizonyítja, hogy hosszú távon csak a legmagasabb színvonalon termelő üzemek maradnak versenyben. Az üvegházban geotermikus energiával fűtenek, összegyűjtött esővízzel öntöznek és kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak.

A Greencoop Hungary Kft. a szlovákiai Greencoop szövetkezet tagja. Bindics Zsolt, a szövetkezet elnöke elmondta, hogy Szlovákiában összesen húsz hektáron évi tízezer tonna paradicsomot termelnek. A győri üvegházban 150-200 ezer paradicsomtő található, és négy fajta paradicsomot termesztenek, klasszikus fürtös paradicsomot, koktélparadicsomot, cherry és datolya cherry paradicsomot.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a város igyekezett olyan környezetet kialakítani a vállalkozások számára, amelyben eredményeket és sikereket tudnak elérni. Ebben szerepe volt annak is, hogy tavaly év elején 1,8 százalékról 1,6 százalékra csökkentették az iparűzési adó mértékét - tette hozzá.
A továbbiakban is várjuk a nagyobb, EU-pénzből megvalósuló fejlesztések eredménykommunikációját az uniosprojekt@portfolio.hu email címre, amely közleményeket térítésmentesen közzéteszünk a Portfolio Uniós források rovatának Projektek mellékletében.
Címlapkép forrása: MTI Fotó, Krizsán Csaba
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
eu-csúcs, uniós csúcs, uniós csúcstalálkozó, európai tanács, európai unió tanácsa