Uniós források

EU-pénzes csalások: Budapestre jön egyeztetni az OLAF-vezér

Portfolio
Jövőre Magyarországra utazik az EU Csalás Elleni Hivatalának, az OLAF-nak, a vezetője, hogy személyesen tisztázza, mi áll a nagyszámú vizsgálat hátterében és javulhasson a magyar helyzet - nyilatkozta a szervezet vezetője, Ville Itälä az Euronews-nak. A Bruxinfo beszámolója szerint az OLAF nyomozásokért felelős igazgatója a kiugró magyar adatok ellenére sem látja bizonyítottnak azt, hogy hazánkban rendszerszintű problémák lennének az uniós alapok felhasználásánál.

Ville Itälä az Euronewsnak adott interjújában azt jelezte, hogy jövőre tervezett magyarországi útja során igazságügyi vezetőkkel, köztük Polt Péter legfőbb ügyésszel is találkozni szeretne és már kapcsolatban is áll a Legfőbb Ügyészséggel. A budapesti tárgyalás céljairól azt mondta: javítani szeretné a magyarországi helyzetet, ami az OLAF javaslatainak a követését illeti. Amint tegnap az EU-pénzes csalásokról és visszaélésekről szóló éves jelentés alapján megírtuk: az OLAF friss jelentéséből kiderült, az ügynökség a magyarországi kohéziós pénzek 2014 és 2018 közötti kifizetéseinek közel négy százalékát tartja problémásnak, ami az összes tagállam között messze a legmagasabb, illetve számos igazságügyi ajánlást is megfogalmazott az OLAF a magyar szervek felé, amelyek után sok esetben nem következett be idehaza vádemelés (bár a nagy számú eset mellett a 45%-os vádemelési arány magasabb a 36%-os EU-átlagnál). A hírügynökség megemlíti: Magyarországon sok bírálat érte az ügyészséget, amiért az OLAF bizonyítékai ellenére sem emelt vádat uniós forrásokat érintő ügyekben. Ilyen volt a magyar miniszterelnök vejének korábbi cége, az Elios Zrt. elleni eljárás. Az OLAF közlése szerint a bizonyítékaik megállták volna a helyüket egy bírósági perben, de az ügyészség nem indított eljárást a cég ellen.

Fontos, hogy a számok mögé lássunk. Hiszen a számok nem mindig mondják el a teljes igazságot. Ezért utazok Magyarországra. Szeretnék igazságszolgáltatási és bűnüldözési vezetőkkel is beszélni arról, mi lehet a háttérben. És ha vannak problémák, közösen kellene megoldást találnunk ezekre

- mondta Itälä.

Az OLAF nyomozásokért felelős igazgatója a kiugró magyar adatok ellenére sem látja bizonyítottnak azt, hogy hazánkban rendszerszintű problémák lennének az uniós alapok felhasználásánál.

Nem vonnék ilyen elhamarkodott következtetést csak azért, mert bizonyos idő alatt több eset volt

- tette hozzá magyar újságírók érdeklődésére Ernesto Bianchi. A Bruxinfónak azt is mondta Ville Itälä: az OLAF a megszokott módon fogja ellenőrizni az Európai Ügyészség felállása után is az uniós pénzek magyarországi és lengyelországi felhasználását, függetlenül attól, hogy a két említett ország nem vesz részt az ügyészség munkájában. Az Euronews anyaga emlékeztet arra, hogy az OLAF javaslatait más tagállamokban sem mindig veszik komolyan. A cseh ügyészség például felfüggesztette a nyomozást a miniszterelnök korábbi mezőgazdasági cégének ügyében, amely az OLAF szerint szabálytalanul vett fel uniós pénzeket.

A tagállamok egyszerűen nem veszik komolyan a harcot az uniós pénzeket érintő korrupció ügyében. Csak 36 százalékban jutunk el a vádemelésig, ami elfogadhatatlan. Csehország egy jó példa arra, hogyan szoktak reagálni a tagállamok az OLAF vizsgálataira: Ott az ügyészség felfüggesztette a Babis miniszterelnök cége elleni korrupciós eljárást. Sok helyen ehhez hasonlóan nem folytatnak rendes vizsgálatot, vagy hagyják kifulladni az ügyet

- mondta a Transparency International szakértője, Nick Aiossa.

Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nem mese ez: rengeteg pénz hullik a magyarokra pillanatokon belül

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Orbán: az e-autózás éllovasa lesz Magyarország