FONTOS Brutálisan megdrágult az autózás - Mit lehet tenni?
Uniós források

EU-pénzes visszaélések: a magyarok többsége támogatja az Európai Ügyészséget

Portfolio
A magyarok 58 százaléka szerint hazánknak csatlakoznia kellene az EU-pénzes visszaélésekben hatékonyabb fellépést ígérő Európai Ügyészséghez és még a kormánypárti szavazók körében is valamivel többen vannak (41%) azok, akik támogatják csatlakozást, mint azok, akik nem (37%) - derül ki a 24.hu megrendelésére április második felében készült Závecz Research reprezentatív közvélemény-kutatásból.

A főbb eredmények

A felmérés szerint mindössze 25 százalék azok aránya, akik szerint nincs szükség a csatlakozásra, 17 százalék pedig nem tudott vagy nem akart válaszolni a kérdésre. A kormánypárti szavazók között 22 százalék volt azok aránya, aki ne tudott/akart válaszolni.

Az ellenzéki pártok szavazóinak elsöprő többsége, 87 százaléka szerint csatlakoznia kell hazánknak az uniós ügyészséghez, mindössze 7 százalék szerint nem, és 6 százalékuk nem osztotta meg álláspontját. A felmérés egyébként a pártnélküliekre is kitér: körükben 60 százalék az Európai Ügyészséghez való csatlakozás támogatóinak aránya, és 21 százalék utasítja ezt el.

Az Európai Ügyészségről röviden

Az Európai Tanács azzal indokolja a szervezet létrehozását, hogy a tagállamok évente legalább 50 milliárd euró bevételtől esnek el a határon átnyúló csalások miatt, ugyanis a tagállami hatóságok hatásköre az országhatároknál véget ér, így az EU pénzügyi érdekeit sértő visszaélések nyomozása is sokszor emiatt ütközik akadályokba.

Maga az intézmény egyébként úgy épül fel, hogy egy központi hivatal mellett a tagországokba delegált európai ügyészek dolgoznának, és ha Magyarország is csatlakozna, akkor a hazánkban eljáró európai ügyészek magyar jogászok lennének, de nem a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészség kötelékébe tartoznának.

Az Európai Ügyészség felállításában jelenleg a 28-ból 22 tagállam vesz részt megerősített együttműködés keretében, Magyarországon kívül Dánia, Írország, Lengyelország, Svédország és az Egyesült Királyság nem csatlakozik. Utóbbi az EU-ból való kilépés miatt, a svédeknek nem kötelező részt vennie igazságügyi együttműködésekben.

A magyar kormány érvelése szerint a határon átnyúló, EU-pénzekhez kötődő, az EU pénzügyi érdekeit sértő visszaélések üldözésére már adott az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) és az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége (Eurojust), így felesleges párhuzamosan létrehozni további intézményt. Lényeges azonban, hogy ezeknek a szervezeteknek nincs nyomozati jogkörük, és büntetőeljárást sem indíthatnak a tagállamokban, csak javaslatot/ajánlásokat tehetnek erre (az OLAF számos alkalommal meg is teszi). A kormány szerint egyébként a magyar Alaptörvény sem engedi, hogy a magyar ügyészségen kívül bármilyen más szerv nyomozhasson bűncselekmények ügyében, így alkotmányos akadálya is van az Európai Ügyészséghez csatlakozásnak.

Az Európai Ügyészséghez való csatlakozást támogató aláírásgyűjtést indított korábban Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és a megcélzott 1 millió darab aláírásból több mint 600 ezer jött össze eddig.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Delta_4_1500