Uniós források

Kiderült: a magyarok 57 százaléka támogatja az eurót

Portfolio
2014 óta nem volt ilyen magas az EU-val szembeni bizalom és a jövővel kapcsolatos optimizmus szintje a legújabb standard Eurobarométer felmérés szerint, amelyet az európai választásokat követően, 2019. június 7. és július 1. között végezték az Európai Unió tagállamaiban.
A főbb megállapítások közül kiemelhető, hogy az euró még soha nem élvezett ilyen nagy támogatást, az éghajlatváltozás pedig uniós szinten a polgárokat foglalkoztató második legfontosabb kérdéssé lépett elő, míg az első a bevándorlás maradt.

Az EU-ba vetett bizalom utoljára 2014-ben állt ilyen magas szinten, és továbbra is meghaladja a nemzeti kormányok vagy parlamentek iránti bizalmat. A bizalom a legutóbbi, 2018. őszi Eurobarométer felmérés óta EU-szerte 2 százalékponttal nőtt, így a 44%-ot éri most el. Magyarországon pedig a válaszadók 55%-a nyilatkozott úgy, hogy "inkább megbízik" az Európai Unióban (+7% az őszi felméréshez képest).

Azoknak a válaszadóknak az aránya is nőtt, akik pozitívan vélekednek az EU-ról, uniós átlagban 45%-ra (+2%). A magyarországi válaszadók még ennél is pozitívabban viszonyulnak az Unióhoz (52%, +9%). A magyarok csupán 11 százalékának a fejében negatív kép él az EU-ról (-8%), 37 százalékuk pedig semlegesen vélekedik az EU-ról. Az EU egészét tekintve a válaszadók 73%-a (+2%) érzi magát az EU polgárának, Magyarországon pedig a megkérdezettek 84%-a (+4%).

Az európaiak 55%-a, míg a magyarországi válaszadók 63%-a elégedett a demokrácia működésével az EU-ban. A válaszadók többsége egyetért azzal is, hogy számít a szava az Unióban (EU: 56%, Magyarország: 55%). Az európaiak többsége optimista az EU jövőjét illetően (61%, +3%). A magyarországi válaszadók még ennél is optimistábbak: 68%-uk optimista (+11%), 28%-uk (-10%) pedig borúlátó az EU jövőjét illetően.

A gazdasági és monetáris unió és az euró támogatottsága új rekordot ért el: az euróövezetben a válaszadók 76%-a nyilatkozott úgy, hogy pozitívan vélekedik az Unió közös valutájáról. Az EU egészét tekintve 62%-ot, míg Magyarországon 57%-ot ért el az euró támogatottsága.

Uniós szinten továbbra is a bevándorlás aggasztja a leginkább az európai polgárokat: a válaszadók 34%-a jelölte meg első helyen ezt a kérdést, ami azonban 6 százalékpontos csökkentést jelent 2018 őszéhez képest. A magyarországi válaszadók szintén a bevándorlást tekintik az első számú kihívásnak az Unió számára (49%, -5%). Az éghajlatváltozás EU-szerte a második legfontosabb kérdéssé lépett elő (22%), míg Magyarországon (szintén 22%-kal) a terrorizmus után (23%) a harmadik helyre került. A magyarországi megkérdezettek nemzeti szinten az egészségügy és a szociális biztonság területét (45%), valamint az emelkedő árak/infláció/megélhetési költségek kérdését (32%) tartják a legfontosabb kihívásoknak.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megindult Izrael kegyetlen megtorlása: egyszerre több vörös vonalat is átléptek

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
Enrico Letta és Charles Michel