Kiderült: a magyarok 57 százaléka támogatja az eurót

2019. augusztus 5. 18:07  english version   
nyomtatás
 
2014 óta nem volt ilyen magas az EU-val szembeni bizalom és a jövővel kapcsolatos optimizmus szintje a legújabb standard Eurobarométer felmérés szerint, amelyet az európai választásokat követően, 2019. június 7. és július 1. között végezték az Európai Unió tagállamaiban.


A főbb megállapítások közül kiemelhető, hogy az euró még soha nem élvezett ilyen nagy támogatást, az éghajlatváltozás pedig uniós szinten a polgárokat foglalkoztató második legfontosabb kérdéssé lépett elő, míg az első a bevándorlás maradt.

Az EU-ba vetett bizalom utoljára 2014-ben állt ilyen magas szinten, és továbbra is meghaladja a nemzeti kormányok vagy parlamentek iránti bizalmat. A bizalom a legutóbbi, 2018. őszi Eurobarométer felmérés óta EU-szerte 2 százalékponttal nőtt, így a 44%-ot éri most el. Magyarországon pedig a válaszadók 55%-a nyilatkozott úgy, hogy "inkább megbízik" az Európai Unióban (+7% az őszi felméréshez képest).

Azoknak a válaszadóknak az aránya is nőtt, akik pozitívan vélekednek az EU-ról, uniós átlagban 45%-ra (+2%). A magyarországi válaszadók még ennél is pozitívabban viszonyulnak az Unióhoz (52%, +9%). A magyarok csupán 11 százalékának a fejében negatív kép él az EU-ról (-8%), 37 százalékuk pedig semlegesen vélekedik az EU-ról. Az EU egészét tekintve a válaszadók 73%-a (+2%) érzi magát az EU polgárának, Magyarországon pedig a megkérdezettek 84%-a (+4%).

Az európaiak 55%-a, míg a magyarországi válaszadók 63%-a elégedett a demokrácia működésével az EU-ban. A válaszadók többsége egyetért azzal is, hogy számít a szava az Unióban (EU: 56%, Magyarország: 55%). Az európaiak többsége optimista az EU jövőjét illetően (61%, +3%). A magyarországi válaszadók még ennél is optimistábbak: 68%-uk optimista (+11%), 28%-uk (-10%) pedig borúlátó az EU jövőjét illetően.

A gazdasági és monetáris unió és az euró támogatottsága új rekordot ért el: az euróövezetben a válaszadók 76%-a nyilatkozott úgy, hogy pozitívan vélekedik az Unió közös valutájáról. Az EU egészét tekintve 62%-ot, míg Magyarországon 57%-ot ért el az euró támogatottsága.

Uniós szinten továbbra is a bevándorlás aggasztja a leginkább az európai polgárokat: a válaszadók 34%-a jelölte meg első helyen ezt a kérdést, ami azonban 6 százalékpontos csökkentést jelent 2018 őszéhez képest. A magyarországi válaszadók szintén a bevándorlást tekintik az első számú kihívásnak az Unió számára (49%, -5%). Az éghajlatváltozás EU-szerte a második legfontosabb kérdéssé lépett elő (22%), míg Magyarországon (szintén 22%-kal) a terrorizmus után (23%) a harmadik helyre került. A magyarországi megkérdezettek nemzeti szinten az egészségügy és a szociális biztonság területét (45%), valamint az emelkedő árak/infláció/megélhetési költségek kérdését (32%) tartják a legfontosabb kihívásoknak.
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium