Előfizetői tartalom

Macron: aggasztóan alakul Magyarországon a jogállamiság helyzete

Portfolio
Jó a kapcsolata a magyar miniszterelnökkel, de ettől még nem ért egyet azzal, hogy Brüsszelben találja meg a bűnbakot, mert ez a politikai stratégia "rövid távon segíthet, de hosszú távon a legrosszabbat készíti elő" - fejtette ki Emmanuel Macron négy visegrádi ország lapjának, köztük a HVG-nek, adott közös interjújában. A francia államfő azt a kettősséget is bírálta, hogy az EU-s pénzt boldogan elfogadják a régiós országok, de amikor a közös európai értékeket számon kérik, akkor már hirtelen ellenséggé válik Európa. Magyarország kapcsán aggasztónak nevezte a jogállamiság helyzetét, mert úgy látja, hogy sérülhet a hatalmi ágak szétválasztásának és egyenlőségének elve, és leszögezte: "erről beszélni és emiatt aggódni nem azt jelenti, hogy kívülről leckéket adunk, hanem azt, hogy megvédjük a közös javainkat."

A terjedelmes interjú néhány fontosabb üzenete, gondolata:Ahogy tavaly már kijelentette, most is hasonlóan gondolja: "Európa nem egy szupermarket. Európa egy közös sors" és azt hangsúlyozta, hogy mindenkire vonatkozik az alapvető értékeink tiszteletének elvárása. "Ezt az alapot nem lehet meggyengíteni vagy megosztani; ez egyetlen tömb." "Nem húzhatunk hasznot az európai költségvetésből...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés