Előfizetői tartalom

Még tovább szorítja a lengyeleket Brüsszel - Három hetük maradt

Portfolio
Elfogadta ma az Európai Parlament plenáris ülése azt a jogilag nem kötelező érvényű, de mégis erős üzenetű állásfoglalást, amely szerint a lengyel jogállamisági helyzet "az uniós értékek súlyos megsértésének egyértelmű kockázatát hordozza magában". Éppen emiatt az állásfoglalás üdvözli, hogy az Európai Bizottság már decemberben elindította Lengyelországgal szemben az addig példátlan 7-es cikkely szerinti eljárást. A testületnek alapvető kifogásai vannak a lengyel jogállamisági helyzettel és a bíróságok korábbi átalakításával szemben és módosításokat kér a lengyelektől, amelyekre március 20-ig adott határidőt.

Azt, hogy az EP ma elfogadja az állásfoglalást, tegnap már az valószínűsítette, hogy a parlament három legnagyobb képviselőcsoportja támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Az állásfoglalás mai elfogadása még nagyobb nyomást jelent a nyugati tagállamok felől (is) a lengyel kormányra, hogy változtasson a kifogásolt lengyel bírósági átalakításokon. A kritikák...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés