Nem engedi el a gyanús magyar ügyet az EU Csalás Elleni Hivatala

2018. január 12. 12:05  english version   
nyomtatás
 
Pénzbüntetés mellett jogi felelősségrevonást is szeretne látni abban a magyar ügyben az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF), amelyben korábban összeférhetetlenség mellett nyert el EU-s pénzeket közvilágítási projektekre az Orbán Viktor kormányfő vejének résztulajdonában álló cég, de a magyar ügyészség nem talált gondot, így tavaly már lezárta a nyomozást. Mindezt szokatlan módon a Wall Street Journalnak jelezte ma az egyébként rendre hallgatag OLAF.


Mi van az OLAF jelentésében?


Az Index összefoglalója szerint súlyos szabálytalanságokat tárt fel az (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban és a vizsgálati jelentést az OLAF már elküldte az Európai Bizottságnak, illetve a magyar ügyészségnek, és azt javasolja, hogy tegyenek jogi lépéseket.

Az OLAF kétéves nyomozása során 35 darab 2011 és 2015 közötti közbeszerzést vizsgált, és nemcsak szabálytalanságokra, hanem összeférhetetlenségre is bukkant. A Wall Street Journal kérdésére elárulták, hogy a nyomozásból kiderült, hogy Hamar Endre, az Elios egykori tulajdonosának cége, a Sistrade úgy vett részt egyes pályázatok előkészítésében az önkormányzatok részéről, hogy Hamar közben az Eliosban is tulajdonos volt. Az Elios az EU-s pénzekből a magyar települések közvilágítását modernizálta.

A Wall Street Journak megkeresésére az Európai Bizottság közölte, hogy ki fogják értékelni az OLAF-jelentést, majd megvitatják az ügyet a magyar kormánnyal, mielőtt döntenének arról, hogy milyen konkrét lépéseket tesznek majd. Az OLAF a Bizottságnak azt javasolja, hogy kérje vissza a projektekre elköltött 40 millió eurót.

Amint az alábbi kronológiában összefoglaljuk: az Elios 2015-ig volt Tiborcz István tulajdonában, a cég közbeszerzéseinek ügyében rendőrségi nyomozás is indult 2015-ben, amit egy évvel később lezártak vádemelés nélkül, de a jelek szerint ezután zárult le az OLAF vizsgálata, ami mégis jogi lépéseket sürget.

Az Európai Bizottság egyébként a közvilágítási projektekkel kapcsolatos, 2007-2013-as ciklusra vonatkozó uniós programrészből már régebb óta nem fizet pénzt (felfüggesztette az átutalásokat). Az amerikai lap emlékeztet is rá, hogy a Bizottság minden programban visszatartja a 7 évre szóló keret 5%-át biztonságképpen és az, hogy nem utalta még ki az összes pénzt (csak 94,03%-ot), arra utal, hogy akár végleges forrásvesztés is érheti az országot a 2007-2013-as uniós ciklus terhére.

Az ügy előzményei


Orbán Viktor kormányfő még egy 2015. május végi parlamenti felszólalásában mondta azt, hogy senki nem élvezhet előnyt és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt és utasította az állami szerveket, hogy zavarják el azokat, akik a családjára hivatkoznak egyes projektek esetén.

Ezt követően pár nappal jött ki a hír, hogy még április végén eladta Tiborz az Eliosban meglévő részesedését arra hivatkozva, hogy őt és a családját folyamatos támadások érték.

Aztán a kiszállás másik lényeges indoka is kiderült 2015 nyarán, miszerint az OLAF tényleg vizsgálja az Elios Zrt. által megvalósított projekteket. Ennek nyomán Magyarországon is indultak nyomozások, de 2017 elején, azaz éppen egy évvel ezelőtt a legfőbb ügyész azt jelezte, hogy megszüntették a nyomozásokat a Hévízen, Kalocsán, Mezőhegyesen és Szekszárdon egy budapesti székhelyű gazdasági társaság által kivitelezett közvilágítás korszerűsítési projektek kapcsán.

Megszólalt a Legfőbb Ügyészség


A Legfőbb Ügyészség megkapta az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) jelentését, amely igazságügyi ajánlást tartalmaz. Az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani - közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-vel pénteken. Fazekas Géza közölte: a Legfőbb Ügyészség megkapta az OLAF jelentését, amely három - 2009 és 2014 között kibocsátott - KEOP-pályázat vizsgálatáról szól. A jelentés igazságügyi ajánlást tartalmaz. A Legfőbb Ügyészség az ügy iratait a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani.

A szóvivő hozzátette, valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Emlékeztetett: az OLAF 2012 óta 36 igazságügyi ajánlást és négy jelzést tett a Legfőbb Ügyészség felé. Az ajánlás az OLAF saját közigazgatási vizsgálata alapján bűncselekmény gyanújára utal, a jelzés pedig bűncselekményre utaló adatok, iratok továbbítása, a büntetőeljárás indítására vonatkozó ajánlás nélkül.

A nyomozások eredményeként 2012-től nyolc ügyben emelt vádat az ügyészség. Ezek közül ezidáig egy ügyben jogerős marasztaló ítéletet hozott a bíróság, további hét ügyben még nem született ítélet. Nyolc ügy megszüntetéssel zárult. Az összes többi ügyben jelenleg is folyamatban van a nyomozás - tette hozzá.

Mint mondta, az OLAF-ajánlások és -jelzések nyomán indult büntetőeljárások ezen eredménye - a vádak és megszüntetések aránya - megegyezik az uniós átlaggal, amely a 2016. évi OLAF-jelentés szerint 44 százalék, a SAPARD-ügyek nélkül 50 százalék.


(Címlapkép forrása: MTI Fotó / Kovács Attila)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium