Uniós források

Újabb nagyon erős figyelmeztetést kaptak az EU-pénzek felhasználói Magyarországon

Portfolio
A három héttel ezelőtti, példátlanul erős figyelmeztetéssel felérő uniós közbeszerzési útmutató anyagok kiadása után tegnap szintén nagyon erős figyelmeztetéseket, illetve konkrét szabályváltozásokat összefoglaló anyagot adott ki a Miniszterelnökség a hivatalos pályázati oldalon.
Az egyik legfontosabb újítás és a nagyobb szigor jele az, hogy az összes, uniós értékhatár feletti közbeszerzést előzetesen meg kell vizsgálnia az illetékes miniszternek és csak azután lehet tovább haladni a közbeszerzés tényleges lebonyolításával, hogy a minisztertől jóváhagyó tartalmú nyilatkozat érkezett. Ezzel a megoldással tehát egy újabb fontos kontroll pontot építenek be a magyarországi uniós közbeszerzések ellenőrzési rendszerébe, amelynek átalakítását és erősítését az Európai Bizottság azért cserébe kérte, hogy továbbra is jöhessenek a brüsszeli átutalások Magyarországra.

Újabb nagyon erős figyelmeztetést kaptak az EU-pénzek felhasználói Magyarországon
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. június 27-én. MTI/Kovács Attila
Amint az első két közbeszerzési útmutató anyag kapcsán rámutattunk:

ezekben a hetekben zajlik (zajlott) a végső egyeztetés a nagy brüsszeli alkuról, amelynek az lehet a tartalma, hogy akár 400-500 milliárd forintos pénzügyi korrekció bevállalása mellett bizonyos konkrét vállalásokat tettek a magyar hatóságok a Bizottságnak azért, hogy a jövőben a közbeszerzések és azok ellenőrzése terén ne állhassanak elő újra rendszerszintű problémák.

Ezeknek a vállalásoknak a konkrét megjelenési formája lehetett az első két közbeszerzési eljárási útmutató, amely példátlanul erős figyelmeztetéssel érhetett fel az érintettek felé. Az egyik anyagban azokat a szempontokat adták ki (újra), hogy mihez tartsák magukat az érintettek az uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzéseknél az ajánlatok értékelése során, a másik anyag pedig a közbeszerzések során a verseny tisztaságának sérelmét eredményező egyes helyzetek elkerülésével kapcsolatos ellenőrzési gyakorlatról szól.

A most megjelent harmadik anyag (ezen a linken a harmadik) arra hívja fel a figyelmet, hogy 2019. június 29. napján módosult a 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet európai uniós támogatásból finanszírozott közbeszerzési eljárások ellenőrzésére vonatkozó XVI. fejezete is és az ezen időpontban vagy ezt követően megindított ellenőrzésekre is alkalmazni kell az új szabályokat, amelyeket az alábbi négy pontban foglalt össze a készítő:
  • A módosítás kiegészítette a támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett által csatolandó dokumentumok listáját, és mostantól már a részekre bontás tilalma szempontjából megvizsgált eljárások listáját is kötelező mellékelni (vagy magába a nyilatkozatba foglalni).
  • Nagyon fontos módosítás az is, hogy a támogatást igénylő vagy a kedvezményezett a közbeszerzési eljárást abban az esetben indíthatja meg, ha a közbeszerzésekért felelős miniszter a közbeszerzési dokumentumokat ellenőrizte, és erről támogató tartalmú, vagy feltétellel támogató tartalmú eljárás megindítására vonatkozó tanúsítványt állított ki. (Ez a szabály az uniós értékhatárokat elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzési eljárás, valamint az építési beruházás, építési koncesszió esetén a háromszáz millió forintot elérő vagy meghaladó értékű közbeszerzési eljárások esetén érvényes). Azt is rögzítik az új szabályok, hogy a közbeszerzési dokumentumok közbeszerzési-jogi ellenőrzését a közbeszerzésekért felelős miniszter a dokumentumok beérkezésétől számított tizenöt munkanapon belül végzi el és az ellenőrzés keretében legkésőbb - a dokumentumok beérkezésétől számított - tíz munkanapon belül jelentést vagy az eljárás megindítására vonatkozó tanúsítványt készít. Ezután az eljárási utakat, illetve azok eljárási határidejét rögzíti a jogszabály összefoglalója.
  • A közbeszerzés ellenőrzésére fennálló határidőbe továbbra sem számít bele a hiánypótlásra, illetve a tényállás tisztázásához szükséges adatok közlésére irányuló felhívástól az annak teljesítéséig terjedő idő, de egy fontos újítás mégis van. Új általános szabályként bevezetik, hogy ha a támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett nem válaszol a közbeszerzésekért felelős miniszter részére a hiánypótlási felhívás megküldésétől számított húsz munkanapon belül, illetőleg a módosított közbeszerzési dokumentumokat vagy részletes írásbeli indokolását nem küldi meg a közbeszerzésekért felelős miniszter részére az eljárás megindítására vonatkozó jelentés megküldésétől számított húsz munkanapon belül, akkor a közbeszerzésekért felelős miniszter az ellenőrzését (tanúsítvány kibocsátása nélkül) - a támogatást igénylő vagy a kedvezményezett értesítése mellett - lezárja. Ilyen esetben a támogatást igénylő, illetve a kedvezményezett az általános szabályok szerint kezdeményezhet új ellenőrzést.
  • A kormányrendelet módosítása a monitoring rendszer esetleges üzemzavara esetére egyértelműsíti azt is, hogy az üzemzavar időtartama alatt a kormányrendelet szerinti határidők szünetelnek. A határidők szüneteléséről, valamint az üzemzavar megszűnéséről a monitoring és információs rendszer üzemeltetője három munkanapon belül tájékoztatja az érintetteket. Az üzemzavar megszűnésekor a fejlesztési források felhasználásáért felelős szervezetek a hiányzó adatokat haladéktalanul pótolják vagy gondoskodnak azok pótlásáról - rögzíti az összefoglaló.


Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila
Ez a cikk "Az EU kohéziós politikájának hatásai Magyarországon - jelen és jövő" című, 2019. április 1-től 2020. március 31-ig tartó munkaprogram része, amelyet a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. valósít meg az Európai Unió finanszírozásával. Jelen tartalom kizárólag a cikk szerzőjének álláspontját tükrözi. A munkaprogramot finanszírozó Európai Bizottság semmilyen felelősséget nem vállal a cikkben szereplő információk felhasználását illetően.
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
berlaymont európai bizottság eu európai unió jogállamisági eljárás