Hatalmas büntetést fizet a Pfizer

Portfolio
A Pfizer és leányvállalata, a Pharmacia & Upjohn Co. megegyezett az igazságügyi minisztériummal, hogy 2.3 milliárd dollárt fizet gyógyszereinek illegális promóciója miatt. Ez a legnagyobb büntetés a hasonló ügyeket tekintve az egészségügyi szektorban.
A vizsgálatok a vállalat 13 gyógyszerének promóciójával kapcsolatban találtak problémákat. Nemcsak az a gyógyszergyártók által gyakran alkalmazott módszer jelentett gondot, hogy az orvosokat különböző juttatásokkal azzal próbálták meggyőzni, hogy az azonos hatékonyságú termékek a helyett saját termékeiket írják fel a betegeknek, de a szabályozó hatóságok által nem jóváhagyott mennyiségben és az engedélyezettől eltérő betegségek kezelésére is alkalmazták. A gyógyszergyártót 2004-ben bűnösnek találták nem megfelelő értékesítési stratégiája miatt, azóta pedig szövetségi vizsgálat alatt állt.

A Pfizer már januárban bejelentette, hogy 2.3 milliárd dolláros büntetéssel néz szembe a Bextra és más gyógyszerek kapcsán, de akkor nem közölt részleteket. A Bextrát a vállalat fájdalomcsillapítóként értékesítette eredeti rendeltetésétől eltérően, de a termék mellett a skizofrénia kezelésére alkalmas Geodon és a Zyvox antibiotikum érétkesítésével kapcsolatban is állapított meg törvénytelenségeket.

A gyógyszerek illegális promóciója miatt a Pfizer jelenlegi büntetése a legnagyobb a gyógyszerszektorban, az Eli Lilly hasonló ügy miatt 1.42 milliárd dollárt fizetett egy skizofrénia gyógyszerének eladásai kapcsán.

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF