Előfizetői tartalom

A MOL után nyomulnak az oroszok Irakban

Gereben Ágnes
December közepén újabb kétnapos tendert rendeztek a világ harmadik legnagyobb bizonyított kőolajkészletével rendelkező Irakban, amelynek kurdok lakta északi régiójában 2007 óta az osztrák OMV-vel együtt a Mol is érdekelt két, egyre reményteljesebb projektben. A világ 44 kőolajvállalata ezúttal 10 kőolaj- és földgáz mező húsz évre szóló koncessziójáért szállt harcba. A kivérzett ország háborús viszonyai és a központi kormány, valamint a régiók között - részben éppen az ország energetikai kincse miatt dúló -- viszály ellenére roppant vonzónak bizonyult a lehetőség, mivel hatalmas kiterjedésű és nem túl mélyen fekvő, tehát viszonylag alacsony önköltséggel kitermelhető kőolaj lelőhelyekről van szó.

Az energetikai szféra elemzői ma egyetértenek abban, hogy a nemzetközi cégek pénzügyi erejére és fejlett műszaki hátterére erősen rászoruló Irakban a külföldiek számára paradox módon biztonságosabb a befektetés, mint a konszolidált politikai—társadalmi feltételrendszerrel rendelkező, ám a multinacionális nagyvállalatokkal szemben egyre újabb, kiszámíthatatlan állami--hatósági...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái