Előfizetői tartalom

A MOL után nyomulnak az oroszok Irakban

December közepén újabb kétnapos tendert rendeztek a világ harmadik legnagyobb bizonyított kőolajkészletével rendelkező Irakban, amelynek kurdok lakta északi régiójában 2007 óta az osztrák OMV-vel együtt a Mol is érdekelt két, egyre reményteljesebb projektben. A világ 44 kőolajvállalata ezúttal 10 kőolaj- és földgáz mező húsz évre szóló koncessziójáért szállt harcba. A kivérzett ország háborús viszonyai és a központi kormány, valamint a régiók között - részben éppen az ország energetikai kincse miatt dúló -- viszály ellenére roppant vonzónak bizonyult a lehetőség, mivel hatalmas kiterjedésű és nem túl mélyen fekvő, tehát viszonylag alacsony önköltséggel kitermelhető kőolaj lelőhelyekről van szó.

Az energetikai szféra elemzői ma egyetértenek abban, hogy a nemzetközi cégek pénzügyi erejére és fejlett műszaki hátterére erősen rászoruló Irakban a külföldiek számára paradox módon biztonságosabb a befektetés, mint a konszolidált politikai—társadalmi feltételrendszerrel rendelkező, ám a multinacionális nagyvállalatokkal szemben egyre újabb, kiszámíthatatlan állami--hatósági...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés