CFO kerekasztal
Üzlet

Mi foglalkoztatja manapság a vállalatok pénzügyi vezetőit? – Itt a válasz

Portfolio
Erős makrogazdasági környezetet és boldog, kiegyensúlyozott munkaerőt kívántak maguknak és cégüknek a CFO-k mai Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon, megvitatva munkájuk legfontosabb, aktuális kihívásait.

A pénzügyi vezetők (CFO-k) kerekasztalának résztvevőit Fülöpné Bogdán Krisztina, a Commerzbank vezérigazgató-helyettese kérdezte mai Business and Finance Summit 2019 konferenciánkon. Ízelítő a beszélgetésből:

Mi az elvárás a CFO-k felé 2019-ben?

Horváth Krisztina (ELMŰ-ÉMÁSZ) szerint pénzügyi vezetőként már a vállalat működésének legapróbb részleteivel is tisztában kell lenni, tíz évvel ezelőtt még nem érezte így. Éder Lőrinc (i-Cell) szerint a reáliák begyűjtése, elemzése és a vezetők, kollégák felé történő visszacsatolása manapság cégüknél a legnagyobb kihívás. Holman Péter (Confector) elmondta: kis cégnél dolgozik, a „CFO-ság” a munkaideje körülbelül 10%-át köti le, mégis ő a CFO. Az éves beszámolókkal szemben a projektek dokumentumai bírnak igazán nagy jelentőséggel náluk. Kotormán Mihály (KITE) szerint a pénzügyi vezetőknek látnoknak kell lenniük, a gazdaságban látható folyamatokat a kockázatkezelésben például előre kell jelezniük, le kell képezniük a tulajdonosok számára.

Mit tesz meg azért, hogy munkájában a topon legyen (képzés, tanácsadók stb.)?

Horváth Krisztina (ELMŰ-ÉMÁSZ) elmondta: amely információra szüksége van, nem egyedül kell beszereznie, minden szakterületnek megvannak a szakértői, ők együtt rendkívül komplex folyamatok résztvevői. Éder Lőrinc (i-Cell) szerint igénybe kell venni a tanácsadók munkáját, több értelme van, mint éjjel-nappal képezni magunkat. Holman Péter (Confector) szeret tanácsadókkal együtt dolgozni, testre szabott tanácsokat kapnak tőlük. Kotormán Mihály (KITE) a jogszabályoknak való megfelelés, adatszolgáltás során szükséges tudás megszerzése mellett szintén kiemelte a tanácsadók jelentőségét.

Milyenek a finanszírozási tapasztalataik és a pénzügyi kockázataik?

Holman Péter (Confector) elmondta: nincs külső forrásuk, a bankok jellemzően számlaajánlatokkal bombázzák őket. Anyagimportőrként egy kedvezőbb forintárfolyam segítené őket. Éder Lőrinc (i-Cell) elképzelhetőnek nevezte, hogy a Növekedési Kötvényprogramban kibocsátóként részt vesznek majd, a programot nagyon jónak tartják. A KITE-nél Kotormán Mihály (KITE) szerint „egészséges hármasból” gazdálkodnak: saját forrás, banki és szállítói finanszírozás egészséges egyensúlya jellemzi a forrásoldalt. Az ELMŰ-ÉMÁSZ 17 cége Horváth Krisztina elmondása szerint cash pool segítségével oldja meg finanszírozását, a cégcsoport készpénzállománya folyamatosan és jelentősen ingadozik. Alapvetően nem kötvényben, hanem folyószámlahitelekben gondolkoznak.

Hogy készülnek egy válságra?

Éder Lőrinc (i-Cell) szerint kevésbé vannak kitéve egy válságnak, a munkaerőszűke következményei azonban őket is elérhetik. Kotormán Mihály szerint a KITE-nél a konzervatív kockázatkezelés és a válságra való felkészülés mindig is hangsúlyos volt, fix finanszírozás helyett pedig az ELMŰ-ÉMÁSZ-hoz hasonlóan jelentősen változó állományokkal rendelkeznek. Az ELMŰ-ÉMÁSZ lassulásra igen, válságra nem készül – hangsúlyozta Horváth Krisztina, szerinte illúzió, hogy egy vállalat tökéletesen válságbiztos legyen.  A munkaerő megszerzése nagy küzdelmet jelent számukra. Holman Péter (Cofenctor) lassulásra, némi konszolidációra számít az építőiparban, ez rá is fér a szektorra.

olaj
shutterstock lakópark
olaj
Palkovics László
neprajzi_muzeum_liget
cimlap_mol-russia-1
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
olaj