posterminal_bankkartya
Üzlet

Előkerültek az eltűnt kártyaterminálok a magyar boltokban - Mi zajlik a háttérben?

Portfolio
Tovább száguldott a bankkártyás fizetési forgalom Magyarországon az idei második negyedévben, és ezúttal a POS-terminálok és az elfogadóhelyek száma is nagyot ugrott, valószínűleg a kormány készpénzmentesítő programjának köszönhetően. A készpénzfelvételek száma ugyan kis mértékben csökkent, de a készpénzfelvételek értéke tovább emelkedett. Összességében még mindig több készpénzt veszünk fel a bankkártyákról, mint amennyit költünk velük.  A csoportos beszedések száma lassan, de biztosan emelkedik, míg az ATM-ek száma alig változik.
Portfolio Banking Technology 2019
Az elektronikus fizetések jövőjéről is szó lesz a Portfolio november 14-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt! 

Továbbra is dinamikusan emelkedik a kártyás fizetési forgalom, az idei második negyedévben a tranzakciók száma 17, a tranzakciók értéke 21 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az online bankkártyás fizetések száma továbbra is a bolti fizetéseket jóval meghaladó ütemben bővül: egy év alatt 42 százalékkal emelkedett, a negyedévben az online kártyás forgalom 387 milliárd forintot tett ki.

A havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel is közre játszhat abban, hogy az ügyfelek a vásárlásaikhoz szükséges készpénzmennyiséget egy vagy kettő tranzakcióval, nagyobb összegben veszik fel a kártyájukról sok kisebb tranzakció helyett. A kártyás készpénzfelvételek száma 2 százalékkal csökkent a negyedévben, de a tranzakciók értéke 6 százalékkal emelkedett, így az egy tranzakcióra jutó felvett összeg 78 ezer forintra emelkedett. Összehasonlításképpen 5 évvel ezelőtt, 2014 második negyedévében nem egészen 59 ezer forint volt az egy készpénzfelvételre jutó összeg.

A kártyás fizetési forgalom dinamikus bővülésének köszönhetően tovább javult a kártyás készpénzfelvételek és fizetések aránya, de még mindig több készpénzt (2165 milliárd forint) vettünk fel a kártyáinkkal, mint amennyit költöttünk velük (1850 milliárd forint).

A POS terminálok és a fizikai kártyaelfogadó kereskedőhelyek száma a legutóbbi furcsa csökkenés után most viszonylag nagyot ugrott, vélhetően ebben a kormány jelenleg is futó készpénzmentesítő POS-telepítési programja is szerepet játszott. A POS-terminálok száma az előző negyedévhez képest 3 ezerrel, a fizikai kereskedők száma közel ezerrel emelkedett. Viszont még így is minimum érdekes, hogyan csökkenhetett közel kétezerrel az egy évvel korábbihoz képest a POS-terminálok száma, miközben több tízezer nagyon olcsón üzemeltethető, ingyen megszerezhető kártyaterminált osztanak szét az állami programban résztvevő szolgáltatók a kereskedők között.

A csoportos beszedések száma lassan, de biztosan emelkedett most is: 3 százalékkal nőtt a tranzakciók száma, értéke pedig 8 százalékkal éves alapon.

A forgalom emelkedésével a fizetési szolgáltatók is több bevételt érnek el, a pénzforgalmi szolgáltatásokból származó bevételük közel 558 milliárd forint volt az elmúlt 12 hónapban, míg az ezt megelőző időszak végén közel 516 milliárd, vagyis 42 milliárd forinttal kevesebb.

Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
facebook libra szablyozás
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
lemairegetty
barabasialbertlaszlocimlapkep-20181130
elektromosroller
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
facebook libra szablyozás