An oil pumping unit, also known as a nodding donkey Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Üzlet

Irán továbbra is intézkedik a magas olajárakról

Portfolio
Irán háborús fenyegetőzésének köszönhetően az olaj árfolyama ismét emelkedésbe kapcsolt. Teljeskörű háború lehet a vége, ha a szaúdiak vagy az amerikaiak bármilyen válaszcsapást mérnek a perzsa államra. A héten jelen állás szerint 8%-ot emelkedett a Brent.

A közel-keleti háborús fenyegetettség a tegnapi illetve a mai nap folyamán ismét felfele nyomja az olajárakat. Hiába jelentette be korábban Szaúd-Arábia, hogy még a hónap végén visszaállíthatja teljes termelését, és hiába nyilatkozott a Nemzetközi Energiaügynökség első embere, Fatih Birol, hogy az országok hatalmas biztonsági készletekkel rendelkeznek.

Az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia egyértelmű bizonyítékokat talált, hogy Irán áll a támadások hátterében, ezért egy kockázati prémium épült be az olaj árába, mivel a befektetők tartanak a helyzet folyamatos eszkalálódásától.

A piac egyelőre nem teljesen hisz a szaúdi kommenteknek, miszerint még a hó végére helyreállhat a teljes termelés, ugyanis jelentős károkat okozott a hétvégi terrorista támadás. Mindenesetre az elmúlt 8 évet tekintve az opciós kereskedők jelenleg a legnagyobb számban fogadnak további olajár emelkedésre.

A kőolaj iránti keresletet valamelyest mérsékelte az Imelda nevezetű trópusi vihar a Mexikói-öböl környékén, ahol a finomítási tevékenységet időlegesen le kellett állítani.

A tegnapi nap során egy dollárt emelkedett az északi-tengeri típusú kőolaj, a Brent árfolyama. Bár már visszaadta a hét elejei emelkedés felét, azonban még mindig 5 dollárral a pénteki záróár felett áll a jegyzés.

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
BÉT