hetülés családos autó
Üzlet

Elszámolta magát a kormány az autóvásárlási ingyenmilliókkal

Portfolio
Minden piaci várakozást és a kormány előzetes terveit is felülmúlja a nagycsaládosok autóvásárlási programja iránti igény.

A héten tudtuk meg, hogy 3 hónappal az indulása után már több mint 14 ezer kérelem érkezett a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program keretében. A program lényege, hogy a három vagy több gyermeket nevelő családok 2,5 millió forintos segítséget igényelhetnek legalább hétüléses új autó vásárlásához, a gépkocsi árának maximum 50 százalékának erejéig. Részletesen itt írtunk az ingyenmilliókról és videót is készítettünk a témában.

A kormány eredetileg azzal kalkulált, hogy 2019-ben, a program bevezetésének első évében 5 milliárd forintot kell költenie erre a célra, vagyis 2000 autóvásárlással számolt. Ehhez képest már most hétszeres az igény, és hátra van még két hónap az évből. De ez a program igénybevétele szempontjából mellékes, ugyanis a kormány már az elejétől fogva azt hangsúlyozta, hogy az erre vonatkozó költségvetési keret felülről nyitott.

A 14 ezer kérelem egyúttal azt is jelenti, hogy amennyiben minden igénylő jogosult a 2,5 millió forintra, akkor ez a tétel összesen 35 milliárd forintjába kerül az idei költségvetésnek.

A jegybank néhány nappal ezelőtt közzétett inflációs jelentése is érinti ezt a kérdéskört, valamint az idei költségvetési lépések hatását.

A bejelentett kormányzati intézkedések és a Családvédelmi Akcióterv intézkedéseinek vártnál nagyobb igénybevétele következtében a 2019. évi hiány 0,1 százalékponttal magasabb lehet a júniusi Inflációs jelentésben vártnál - írták. Majd felsorolják, hogy 

  • mintegy 2,6 millió nyugdíjas 9 ezer forintos rezsiutalványban,
  • és mintegy 100 ezer közmunkás 54 ezer forintos egyszeri juttatásban részesül. Ez a két tétel együttesen  30 milliárd forintos többletkiadást jelent a költségvetésnek.
  • Emellett a családvédelmi intézkedések babaváró támogatással és nagycsaládosok autóvásárlásával kapcsolatos vártnál magasabb kiadásai is növelik a deficitet.

Ezek egyenlegrontó hatását ellensúlyozza a vállalati adóbevételek vártnál magasabb teljesülése, így idén összességében a GDP 1,7-1,8%-a lehet a költségvetés hiánya.

Az autóvásárlási program keretében elérhető modellek listáját tartalmazza táblázatunk, amelyet a Portfolio elsőként közölt korábban.

100as forint mnb
onkormanyzati valasztas karacsony gergely fopolgarmester
revolulut-fintech
száguldó bikák
Karácsony gergely az indexnek nyilatkozva
PiS nyerte a lengyel választásokat
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Frankfurti tőzsde