FONTOS Ugrik a magyar államadósság, két nagy vitát is elbukott a kormány
Cimlap_Mol1010
Üzlet

Azerbajdzsánban terjeszkedne a Mol

Portfolio
A Reuters információi szerint a Mol érdeklődne az amerikai Chevron nagyságrendileg 2 milliárd dollárt érő részesedéséért egy azeri olajmezőben. A Chevron jelenleg 9,57%-os tulajdoni hányaddal rendelkezik, amit a BP üzemeltet.

Nem meglepő a hír annak fényében, hogy a Mol többször említette, hogy fent szeretné tartani a jelenlegi kitermelési szintjét, melyhez inorganikus vásárlásokat helyezett kilátásba. A Mol 2019 második negyedévében napi 112 ezer hordó olajegyenértékest hozott felszínre. A magyar és horvát mezők kitermelése folyamatosan csökken a természetes kimerülésük következtében.  

Miért szállnak ki az Amerikaiak?

Nemcsak a Chevron, hanem az Exxon is kiszállna az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) mezőből, miután úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokbeli palaprojektekre fókuszálnák erőforrásaikat. A két társaság már 25 éve van jelen Azerbajdzsánban. Az Exxon 6,8%-os részesedéssel rendelkezik a mezőben, kezdetben erre is pályázott a magyar olajtársaság, azonban jelenleg csak a Chevron részesedése van fókuszban. A Bank of America Merill Lynch vezeti az értékesítési tranzakciót.

Az azeri olajmező

Az 1970-es években fedezték fel a területet, mely akkor még a Szovjetunió része volt. A Kaszpi-tenger térségének legnagyobb találatáról van szó, Bakutól 120 kilométerre keletre található, 120 méter mélységű víz fedi, és 2000-3500 méter mélyről hozzák fel az olajat és a gázt. 2018-ban átlagosan naponta 584 000 hordó olajegyenértékes termelésére volt képes a mező, mely a globális olajtermelés fél százalékát teszi ki.

Jól jöhet az amerikai olajcégek távozása a Molnak, így talán barátibb áron férhet hozzá a már termelési fázisban lévő eszközhöz. Politikailag is jelentősége lehet a tranzakciónak, ugyanis Orbán Viktor közeledési szándékát fejezte ki a közép-ázsiai országokhoz. A Mol Azerbajdzsánban még nincs jelen, azonban a vásárlás remek lehetőség kínálhat a jelenlegi 115 ezer hordós kitermelési szint hosszútávú fenntartásához, a jelentősen apadó kőolajkészletek pótlásához, és így a finomítói operáció eredményeinek a kiegyensúlyozása, diverzifikációja a jövőben is fennmaradhat.

A Mol árfolyama érdemben nem reagált a hírre, a cég részvényárfolyama 0,4 százalékkal került ma lejjebb. A Mol idén összességében gyengén teljesít, az olajtársaság 8,4 százalékot esett.

Címlapkép: Mol

Frankfurti tőzsde
europai unió magyarország zászló
halászbástya_budapest_shutter
Benzin
mnb
Rózsa Balázs katona gergely femtonics
shutterstock_1468703804
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Frankfurti tőzsde