cimlap_Mol1014_v2
Üzlet

Akár 11 millió dollár ütheti a Mol markát

Portfolio
Hamarosan megegyezhet a Mol a Lukoillal és a Transznyefttel a Barátság kőolajvezetéken az április-májusban történt klórszennyezéssel kapcsolatos kártérítés nagyságáról. Amennyiben feltételezzük a hordónkénti 15 dolláros kompenzációt, és nagyságrendileg a Mol által elraktározott 100 000 tonna olajat, akkor 11 millió dollár ütheti a Mol markát.

Vagit Alekperov a Lukoil vezérigazgatója ma azt nyilatkozta, hogy sikerült megegyeznie a barátság kőolajvezeték klórszennyezésének kártérítése kapcsán a vásárlóival. A Mol is érintett az ügyben, ugyanis a hazai olajtársaság legnagyobb nyersolaj beszállítója a Lukoil. Hamarosan egy háromoldalú megállapodásra kerülhet sor a Lukoil-Mol-Transznyeft esetében. A Lukoil első embere még azt is hozzátette, hogy terv szerint stabilizálnák az elkövetkezőkben a Mol irányába történő 300-500 ezer tonnás havi szállítási mennyiséget.

A Transznyeft olajvezeték-üzemeltető vállalat július 24-én hordónként 15 dolláros kompenzációt ajánlott fel az európai vevőknek leszállított szennyezett kőolaj után. A közlemény leszögezte, hogy a vásárlóknak dokumentálniuk kell a szennyezett nyersolaj miatt elszenvedett veszteségeiket a kompenzáció feltételeként.

A Mol május 14-én azt nyilatkozta, annak érdekében, hogy a Barátság vezetéken mihamarabb újra indulhasson a szabványos kőolaj szállítása, a 100 kilotonna szennyezett kőolajat vett ki a vezetékből, és raktározott el az érintett országok több cégéhez hasonlóan. A Mol a kivett szennyezett olajat újra felhasználhatóvá teszi a jövőben, a társaság különféle technológiai folyamatokkal és tiszta kőolaj hozzáadásával tisztítja meg a kivett, szennyezett terméket.

Egy gyors nagyságrendi számítást elvégezve 11 millió dollár kártérítést kaphat a Mol a szennyezett kőolaj kapcsán elszenvedett költségei kompenzálásaként, melynek nagyrésze valóban elköltésre kerülhet a klórmentesítési folyamat során, így nem számítunk nagyobb árfolyamreakcióra a közelgő bejelentés hatására.

Összességében kedvezően hatott az ügy a Mol eredményére vonatkozóan, ugyanis a második negyedévben több finomító kiesett a szennyezett olaj hatására, melynek következtében a Mol jelentősen nagyobb nagykereskedelmi árrést tudott realizálni finomított termékein.

A Mol árfolyama jelenleg 0,3 százalékos pluszban áll, idén 6%-ot esett.

Címlapkép: Mol

zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
BÉT