samsungmti
Üzlet

Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházását vizsgálja az Európai Bizottság

Portfolio
Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított annak megállapítására, összhangban áll-e a regionális állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, hogy Magyarország 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a Samsung SDI számára a vállalat gödi akkumulátorcella-gyártó üzemének bővítésére irányuló beruházáshoz – áll az Európai Bizottság közleményében.

A Samsung SDI az egyik legfontosabb szereplő a lítium-ion akkumulátorok gyorsan növekvő piacán. A cég mintegy 1,2 milliárd eurót fordít arra, hogy Gödön működő üzemében bővítse az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorcellák és akkumulátortelepek előállítására szolgáló gyártási kapacitást. A munkálatok 2017 decemberében kezdődtek, és a projekt végrehajtása ma már előrehaladott állapotban van.

Magyarország 2018-ban értesítette a Bizottságot arról, hogy 108 millió euró összegű állami támogatást kíván nyújtani a projekthez.

Az uniós állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az EU hátrányos helyzetű régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, illetve hogy az egységes piacon előmozdítsák a területi kohézió megvalósulását. A támogatási intézkedéseket csak azoknak a feltételeknek a teljesülése esetén lehet jóváhagyni, melyek biztosítják, hogy az intézkedések elérjék a tőlük remélt kedvező hatást. Így például a támogatásnak ösztönöznie kell a magánbefektetéseket, és nem szabad elszívnia a beruházásokat más tagállamok ugyanannyira vagy még hátrányosabb helyzetű régióija elől. Feltételt jelent továbbá, hogy a támogatás ne haladja meg a szükséges minimumot, és ne okozza közvetlenül munkahelyek áthelyezését az EU más részéről a támogatást nyújtó tagállamba.A fentieken túlmenően a nagyvállalatok meglévő termelőüzemekbe eszközölt beruházásai általában nem jogosultak regionális beruházási támogatásra, kivéve, ha a beruházások olyan alapvető, innovatív változásokat tesznek lehetővé a termelési folyamatban, amelyeket első alkalommal alkalmaznak az érintett ágazatban az Európai Gazdasági Térség területén.A Bizottságnak ebben a szakaszban kétségei vannak azt illetően, hogy a Samsung SDI gödi beruházásához nyújtani tervezett állami támogatás megfelel a regionális állami támogatásokról szóló 2014. évi bizottsági iránymutatásban meghatározott összes releváns feltételnek:

  • a Bizottság nincs meggyőződve arról, hogy az intézkedés ösztönző hatással jár. E tekintetben a Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy – az iránymutatásokban meghatározott feltételeknek megfelelően – közvetlenül a magyar állami támogatás váltotta-e ki a beruházásra vonatkozó döntést, vagy a gödi beruházást akár állami támogatás nélkül is megvalósította volna a vállalat;
  • a Bizottságnak azt illetően is kételyei vannak, hogy az állami támogatás megfelelő, arányos, és hozzájárul a regionális fejlődéshez;
  • a Bizottság ebben a szakaszban nem tudja kizárni, hogy az állami támogatás eredményeként más uniós tagállamokból munkahelyeket helyeznek majd át Magyarországra.

A Bizottság folytatni fogja annak kivizsgálását, hogy a kezdeti aggályok megalapozottak-e. A részletes vizsgálat megkezdése lehetőséget biztosít Magyarország és az érdekelt harmadik felek számára, hogy észrevételeket tegyenek az intézkedéssel kapcsolatban – áll a Bizottság közleményében.

A Samsung SDI a múlt héten jelentette be, hogy 390 milliárd forintból bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét, amivel 1200 új munkahelyet hoz létre, ezzel a bejelentéssel a célegyenesbe került a korábban már tervezgetett beruházás. Ez Magyarország történetének egyik legnagyobb beruházása lehet, csak a Mol és a Mercedes beruházása előzi meg értékben.

Kim Woochan, a Samsung SDI Magyarország Zrt. gyártóközpontjának vezetője azt mondta, hogy a cég a világ egyik legjobb akkumulátorgyártójává nőtte ki magát. A vállalat üzleti kapcsolatai Magyarországon 2001-ben indultak, akkor még a monitor üzletágban, akkumulátort 2016 óta gyártanak. Reményét fejezte ki hogy a magyar üzem a világ egyik legnagyobbja lesz, és hozzátette, hogy elkötelezettek a bővítés mellett.

Címlapkép: MTI Fotó/Beliczay László

GettyImages-1159931407
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
GettyImages-1159931407