Üzlet

MNB: rendezni kell a CIG biztosítójának a tőkehelyzetét

Portfolio
Olaszországi káreseményei miatt a törvényben meghatározott szint alá csökkenhet a CIG EMABIT szavatolótőkéje, ezért az MNB helyreállítási terv elkészítésére kötelezte a vállalatot. Az anyabiztosító közölte: megkezdték a helyreállítási terv készítését.

A CIG Pannónia közölte, hogy leányvállalatát, a nem-élet biztosításokkal foglalkozó CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (EMABIT), az MNB helyreállítási terv készítésére kötelezte. A két hónapos határidővel elkészítendő tervben a szavatoló tőke szintjét a szükségletet fedező szintre kell állítani, vagy csökkenteni kell a leányvállalat kockázati kitettségét.

Az anyacég, az életbiztosító pénzügyi helyzete stabil, tőkemegfelelése 312%, azaz továbbra is több mint háromszorosa a törvény által előírt szintnek. Az ügyfelek biztosítási szerződései, befektetései biztonságban vannak – közölték, hozzátéve, a leányvállalat szavatolótőke helyzete azokat semmilyen formában nem érinti, és a társaság ügyfeleinek száma és díjbevétele 2019-ben is nőtt, negyedéves tőzsdei jelentésüket november 19-én adják ki.

Tekintettel a leányvállalat (EMABIT) bejelentésére, amely alapján fennáll annak a kockázata, hogy az elkövetkező három hónapban a szavatolótőke a törvényben meghatározott szint alá csökkenhet, az MNB a biztosítási törvénynek megfelelően helyreállítási terv készítésére kötelezte a leányvállalatot. A leányvállalat a kockázati profiljának javítását és a helyreállítási terv készítését már megkezdte.

Feltételezésünk szerint a tőkeszint problémája átmeneti a CIG EMABIT-nál, mivel ugyanis az anyacég tőkehelyzete és likviditása bőséges, nem fog gondot okozni a most szükséges csoporton belüli tőkeemelés végrehajtása. Hosszabb távon ugyanakkor nagy kérdés, hogy az „olaszországi kalandból” még mekkora vesztesége származhat a biztosítónak, a válaszhoz talán a november 19-ei gyorsjelentés közelebb visz minket.

cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű
Heindrich Balázs HEPA
Mi kell ahhoz, hogy sikerrel üzletelj külföldön? Átalakulóban a magyar exporttámogatás

Nem mernek kockázatot vállalni a magyar cégek, pedig fel lehet készülni a külföldi piacokra – véli Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
frankfurtitozsde