Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Üzlet

Jól menne a CIG Pannóniának, ha nem lenne az olasz kaland

Portfolio
A második negyedévi 692 millió forint után újabb 604 millió forintos veszteséget számolt el a CIG Pannónia „olasz kalandja” miatt – derül ki a ma reggel közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentésből. Ez ugyan több az október végén jelzett 525 millió forintnál, ugyanakkor az alapfolyamatok biztatóak a biztosítónál: nemcsak a díjbevételek, de az új szerzések és az egyszeri tételektől tisztított adózott eredmény is erőteljesen növekedett, így a 256 milliós nyereséget sikerült elérnie a biztosítócsoportnak a harmadik negyedévben. Kérdés, az olaszországi eset következményei miként ütnek még vissza a biztosítóra a következő negyedévekben.

Két fő negatív tétel érintette a biztosítót a gyorsjelentés szerint az év eddig eltelt részében:

  • a nem-élet szegmensben az olasz határon átnyúló kezesi biztosítási terméknél bekövetkezett káreseményeknek és kapcsolódó visszaélésnek az eredményhatása összesen –1 296 millió forint. A CIG EMABIT által az  olaszországi kezesi biztosításhoz a svájci viszontbiztosítási brókere által kötött viszontbiztosításáról kiderült, hogy hamisítvány, emiatt a társaság feljelentést tett a hatóságoknál,
  • a Konzum/Opus részvény átalakításon 1 056 millió forint árfolyamveszteséget realizált a biztosító, mely az egyéb átfogó eredményben részben ellentételeződött, így a tőkehatása kisebb (-725 millió forint).

A biztosító közölte: e hatások nélkül a csoport adózott eredménye 2019 első három negyedévében 1 998 millió forint lenne, vagyis 437 millió forinttal magasabb, mint az összehasonlító periódusban. E tételekkel együtt viszont 354 millió forint a biztosító első három negyedévi vesztesége.

Nagy kérdés, az olasz esetnek milyen hatása lesz a következő negyedévekben a biztosító értékesítési tevékenységére, illetve, hogy a jogi folyamatok nyomán csökkenni vagy nőni fog-e (akár jelentősen) az olaszországi veszteség. Az alapfolyamatok mindenesetre biztatóak a társaságnál:

  • a harmadik negyedéves díjbevétel 6,8 milliárd forint volt a biztosítónál, ami 22%-kal magasabb az egy évvel korábban kimutatottnál, ugyanakkor mivel átsorolások történtek a társaságnál, a korrekciók miatt (amelyeket ábráink nem tükröznek) mérvadóbb, hogy
  • a biztosító közlése szerint 10%-os növekedés jelent az első három negyedév 20,1 milliárd forintos díjbevétele, ezen belül a csalásban áldozatként érintett nem-élet ág 9%-os, az élet üzletág pedig 10%-os díjbevétel-növekedést tudott elérni.

Az új értékesítésben is kedvező folyamatok zajlanak: a csoport azelső három negyedévben az élet szegmensben az előző év hasonló időszakához képest 47 százalékkal magasabb, 3,201 milliárd forint éves állománydíjú biztosítási szerződést értékesített, amelyből 2,093 milliárd forint befektetési egységhez kötött életbiztosítás, 1,108 milliárd forint hagyományos és csoportos életbiztosítás. A nem-élet szegmensben a portfoliótisztítás és a lakossági casco állomány kivezetése miatt 128 millió forinttal csökkent az állomány, a tavalyi év egészének 263 millió forintos csökkenése után.

Az idén eladott életbiztosítási szerződések esetében a saját hálózat teljesítménye 20 százalékot, míg a független brókeri csatorna 28 százalékot, a banki csatorna 18 százalékot tett ki. Az újonnan alapított pénzügyi közvetítő leányvállalat 10 százalékot értékesített, míg az "egyéb üzletfejlesztés" (ide tartozhat a csoportos biztosítások jó része) részaránya az új értékesítésben 24 százalék volt idén.

Utóbbi teljesítményét  jelentős mértékben emelte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződése. Ezen kívül több takarékszövetkezet csoportos életbiztosítási szerződése, valamint a Nemzeti Közművekkel értékesített csoportos szerződések gyakoroltak jelentős hatást az új értékesítés volumenére. Az általános biztosítások értékesítésének túlnyomó részét a brókeri csatorna produkálja.

nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
HEPA-Startup Campus
Ernyőmegállapodás segíti a hazai startupok globális terjeszkedését

A program képzéseket biztosít a külpiacra lépés iránt érdeklődő startupok számára.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
rossmann_getty_editorial