cimlap_olaj1203
Üzlet

Jön a nagy nap, ami után elszállhat a benzin ára

Csütörtökön Bécsben fog összegyűlni a világ legnagyobb hivatalos kartelleként ismert OPEC, majd pénteken a megbeszélés kiegészül még a baráti államokkal, melyek közül a legfontosabb Oroszország. Nincs könnyű helyzetben a szervezet, egyrészt a tagoknak is eltérő érdekeik vannak, másrészt a folyamatosan növekvő amerikai palaolaj termelés keresztbe tesz a kartell erőfeszítéseinek. Az egyedüli kérdés, hogy lesz-e meglepetés, ugyanis jelenleg bármi benne lehet a pakliban, amely akár 10 forinttal is eltolhatja az árakat a kutakon.

Kik az OPEC tagok és mi az OPEC+?

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) legfontosabb feladata a tagjai kőolaj kitermeléssel kapcsolatos politikájának az összehangolása. 1960-ban alapították a szervezetet, és a székhelye furcsa módon Bécsben van annak ellenére, hogy főként közel-keleti és afrikai tagjai vannak. Termelési szempontból a legjelentősebb tagjai Szaúd-Arábia, Irak, Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Irán, Nigéria és egyéb afrikai országok.

Az OPEC 14 tagországa a globális olajkínálat 35 százalékát tartja kontrollja alatt, és a készletek 82 százalékát. Azonban az OPEC+ nevezetű társaság, mely még 10 nemzettel egészül ki, már a kínálat 55 százalékát uralja és a készletek 90 százalékát. A legfontosabb „baráti” országok között található Oroszország, Mexikó és Kazahsztán. AZ OPEC+ szerveződés 2016-ban alakult meg, amikor közösen 1,8 millió hordó/nap értékkel vágták vissza termelésüket, melyből 1,2 milliót az OPEC tagországok, és 600 ezret pedig a többi szövetséges tett hozzá.

A júliusi eredménytelen akció

Az OPEC+ utolsó összehangolt akciójára 2019 júliusában került sor, amikor újabb kilenc hónappal, 2020 márciusáig tolták ki a termelésvisszavágási megállapodásukat. Jelenleg nagyságrendileg 4 százalékkal tartózkodik lejjebb a Brent ára a júliusi értékhez képest, tehát kijelenthetjük, hogy legutóbb nem sikerült az olajárakat tartósan megtámasztani a korábbi termelésvisszavágások érvényességének kitolásával. Persze sosem tudjuk meg, mi lett volna, ha az OPEC nem hosszabbítja meg a csökkentett termelési kvótáit, de valószínűleg most jóval alacsonyabb olajárakkal szembesülhetnénk.  

A nagy játékosok szerteágazó érdekei

Szaúd-Arábia

Abdulaziz bin Salman hercegnek, az új szaúdi olajminiszternek ez lesz az első OPEC találkozója, ahol valószínűleg keményebb fellépést fog tanúsítani a kvótájukat nem betartó tagokkal szemben. Az egyedüli kérdés, hogy az erődemonstrálásban meddig hajlandó elmenni Abdulaziz herceg, ugyanis a szaúdiak kénytelenek voltak masszívan alultermelni idén, hogy ellensúlyozzák egyes tagok kvótaszegéseit, melyek közt Irak, Oroszország, Kazahsztán és Nigéria található. A Saudi Aramco tőzsdére vezetése kapcsán nagyon fontos volt számukra az olaj ára, hiszen a vállalat értékeltsége szempontjából a legfontosabb értékvezérlő, azonban csütörtökre már lezárul a bevezetett részvények ármeghatározása, mely rövidtávon csökkenti a szaúdiakra helyeződő nyomást.

Oroszország

Az orosz olajtársaságok azt nyilatkozták az előző héten, hogy nem tartanák jó ötletnek további termeléscsökkentések végrehajtását, ezzel szemben Aleksandr Novak orosz energiaminiszter látna perspektívát mind a jelenlegi megállapodás meghosszabbításában, mind a további kitermeléscsökkentésekben, holott országa már eddig sem tartotta a júliusban vállalt szinteket. Ennek ellenére az oroszok egy további szívességet szeretnének kérni a társaktól. Azt szeretnék elérni, hogy a gáztermelés melléktermékeként keletkező kondenzátum ne számítson bele az adott országra kiszabott kvótába, ugyanis ez jelentősen visszafoghatja Oroszország gáztermelését is. Az oroszok épp Kína fele kezdtek jelentősebb gázvezetéképítésbe, aminek gázforrásai az új északisarki és kelet-szibériai mezők megnyitásaiból lennének.   

Egyesült Államok

Az Egyesült Államokban sok kisebb privát társaság végzi az olajtermelést, így elsősorban a nyereséges működés, azaz az olaj árának megfelelő szintje határozhatja meg a kitermelt kőolaj mértékét. Azonban a tavaly októberi csúcsokhoz képesti jóval alacsonyabb olajár sem tudta visszafogni az amerikaiak termelési kedvét, olyannyira nem, hogy az EIA múlthét szerdán jelentett számai szerint heti alapon 100 ezer hordóval nőtt az Államok kitermelése, mellyel 12,9 millió hordó per napi termeléssel új rekordot állítottak fel. Ráadásul az Egyesült Államok Energiaminisztériuma bőven 13 millió hordó per nap fölé helyezte a 2020-as olajtermelési előrejelzését.  

Kereslet-kínálat

Egyik oldal sem tűnik túl fényesnek a kartell szempontjából. Az OPEC még novemberben csökkentette a kereslet növekedésére vonatkozó előrejelzését a világgazdaság lassulása miatt. Az IEA becslése szerint a 2019-es 100,3 millió hordó/napról 101,5 millióra növekedhet a világ olajkereslete 2019-ről 2020-ra.

A kínálati oldalon a többek között Varró László nevével fémjelzett Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az Egyesült Államok folyamatos termelésbővülését prognosztizálja, mely leginkább felelőssé tehető az OPEC olajárfelhajtó akcióinak meghiúsulásáért. 2019-ről 2020-ra 2,3 millió hordó/nappal növekedhet a nem-OPEC államok kitermelése, mely meghaladja a világ várható olajkeresletnövekedését.

A piac várakozásai

A piaci szereplők szerint az tűnik a legvalószínűbb kimenetnek, hogy kiterjesztheti az OPEC a 2019 júliustól 2020 márciusig tartó termelésvisszavágását, azonban ez még bizonytalan, hogy meddig. A várakozások a 3 hónapos kitolásától egészen 2020 év végéig terjednek.

A meglepetés két irányból is érkezhet:

  1. Amennyiben nagyobb termeléscsökkentés mellett köteleznék el magukat a tagok, akkor az az olajár erősödését okozná, azonban a növekvő árkörnyezet egyre több amerikai palaolajtermelőt vonzana piacra, mellyel lényegében csupán azt érné el a társaság, hogy az Egyesült Államoknak tovább nőne a részesedése az olajpiacon, azonban az olajárak a megnövekedett amerikai kínálatnak köszönhetően nem tudnának tartósan emelkedni. A Bloomberg által megkérdezett elemzők közül 35-ből csak 1 számít arra, hogy az OPEC tovább vághatja termelési kvótáját.
  2. Arra végképpen nem számítanak az elemzők, hogy a kartell akár növelheti is kitermelését, holott ez egy valid eszköz lehetne Szaúd-Arábiának megregulázni a termelési kvótáját be nem tartó, és csupán a rajtuk potyázó társakat. Azonban Szaúd-Arábiának is csak rövid távon érheti meg ez a játék, hiszen egyértelműen a magas olajárakban érdekelt az ország az Aramco tőzsdei bevezetésétől függetlenül továbbra is.  

Meglepetésre játszana mégis az OPEC?

A hétvégi iraki kommentárok szerint a szervezet akár újabb termelésvisszavágásra készülhet, annak ellenére, hogy publikusan végig azt kommentálták eddig, hogy a júliusi 1,2 millió hordós napi kitermeléscsökkentés kerülhet időben meghosszabbításra. Az iraki olajminiszter napi 400 ezer hordó további potenciális kvótacsökkentésről beszélt, melyekre állítása szerint már a többi tag olajminisztere is rábólintott.

Amennyiben pusztán a keresleti és kínálati oldalról szemléljük a dolgokat, akkor a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számolása alapján az a minimum, hogy a szervezetnek meg kell hosszabbítani a jelenleg érvényben levő termeléscsökkentéseket.    

Az olaj árfolyama

Pénteken 2,2 százalékot veszített az értékéből az északi-tengeri Brent, ugyanis az iraki miniszterelnök lemondott tisztségéről, melynek következtében jelentősen csökkentek annak esélyei, hogy a tüntetők kárt tennének, vagy uralmuk alá vonnák a főbb olajtermelő létesítményeket. Az árfolyamnak annak ellenére nem sikerült igazán magára találnia, hogy tavasszal az oroszok klórszennyezett olajbotránya fenyegette a világ olajkínálatát, majd szeptemberben a Szaúd-Arábia ellen intézett dróntámadás. A nagyobb bankok előrejelzése szerint több mint 6 dollárt, azaz 10 százalékot is meghaladó esést szenvedhet el az olaj ára abban az esetben, amennyiben nem hosszabbítanák meg a jelenleg érvényes termelési kvótát a kartell tagjai.

Technikailag a nagy kérdés az, hogy az október óta elindult rövidtávú trend-e a meghatározó, vagy az április óta tartó csökkenő tendencia. Ez jelen felállásban még nehezen eldönthető, amennyiben első körben a 65 dolláros, majd a 67 dolláros szint is áttörésre kerülne, akkor már jóeséllyel beszélhetnénk a középtávú trend fordulásáról. Addig érdemes lehet óvatosnak lenni, és leginkább a középtávú esőtrend korrekciójaként kezelni a jelenlegi rövidtávú emelkedő szakaszt. Az ilyen esetekben talán a legjobb döntés az, ha nem vállalunk pozíciót, ugyanis egyrészt technikailag sem világos a formáció, másrészt pedig az OPEC ülés jelentős volatilitást hozhat az árfolyamban, mely növelné a felvett pozíciónk kockázatát.

Az üzemanyagárak is megérezhetik a nagy döntést

Továbbra is a legvalószínűbb kimenet, hogy az OPEC+ csak meghosszabbítja a jelenlegi kvótáit 2020 márciusa után, ami szerint nem várunk jelentős mozgást az üzemanyagok áraiban. Azonban megvizsgáltunk egy +/-10 százalékos elmozdulást az olaj árfolyamában, hogy az mit eredményezne a kutakon.

A felfele mozgás jól közelíthető a szeptemberi szaúdi dróntámadáskor történtekhez, amikor hirtelen 10 forinttal emelkedtek a tankolási költségek literenként, ugyanis nagyságrendileg akkor 10 százalékkal volt magasabb a Brent mint most. Másik megközelítésünk is hasonló eredményt ad, ugyanis megközelítőleg harmadát teszi ki az üzemanyagáraknak a termékár, így egy 10%-os olajár emelkedés 3,3 százalékos benzin és gázolajár emelkedést eredményezne, ami a jelenlegi literenkénti 400 Ft körüli szintekhez képest 13 forintot jelentene.

Amennyiben 10 százalékot esne az olajár a kartell döntése értelmében, az pont egy ellenkező irányú üzemanyagár mozgást válthatna ki (minden más tényező változatlanságát feltételezve), tehát 10 Ft-tal eshetnének az árak a kutakon.

üzemanyag_chart1203

Címlapkép: Askin Kiyagan/Anadolu Agency/Getty Images

Frankfurti tőzsde
A Klarna lett Európa legértékesebb fintech startupja
építőipar
15 tőzsdei összeomlást okozott a Bank of America, most megfizeti az árát
forintka191126getty
chinausatradewar
Ursula von der Leyen
Népszerű
Belgrád panoráma
Belgrádban nyitott irodát a HEPA

A nyugat-balkáni regionális iroda közös vállalatok létrejöttét is segítené.

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Frankfurti tőzsde