cimlap_atom0116
Üzlet

Ausztria nem támogatja az atomenergiát

MTI
Ausztria nem szeretné, ha az atomenergia fejlesztését az Európai Unió pénzalapjaiból finanszíroznák - jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár csütörtökön Prágában, miután tárgyalt a négy visegrádi ország kormányfőjével.

Szó volt arról az EU-alapról is, amely támogatná Európa eltávolodását a széntől. Helyesnek tartjuk, hogy az egyes országok a szénalapú energiáról áttérjenek a környezetkímélőbb energiaforrásokra. Ausztria számára nagyon fontos, hogy az atomenergia ne kapjon támogatást, s ezekből a pénzekből a megújuló energiaforrásokat támogassák

- hangsúlyozta Sebastian Kurz a találkozó utáni sajtóértekezleten.

A négy visegrádi ország közül Csehország, Szlovákia és Magyarország szeretné megerősíteni az atomenergia szerepét az energetikai iparában. Velük ellentétben Ausztria azon igyekszik, hogy Európában teljesen kiiktassák az atomerőműveket az energiaiparból.

A célokat illetően más úton járunk, mint a visegrádiak

- szögezte le az osztrák kancellár.

Kurz ugyanakkor nem lát problémát abban, hogy a szomszédos országok bizonyos dolgokban egyetértenek, másokban pedig nem. A kancellár kijelentette: büszke arra, hogy Ausztria lesz az első olyan állam, amely teljes mértékben feladja a szénalapú energiatermelést.

Orbán Viktor a találkozó kapcsán kiemelte miszerint az esemény legnagyobb eredménye, hogy azonosították az együttműködés területeit: ilyen a migráció, a biztonság, a határvédelem, a versenyképesség, a klímavédelem és a bővítés. Ugyanakkor azonosították az "együtt nem működés" területeit is, ilyen a nukleáris energia - tette hozzá.    

Az Európai Bizottság új elnöke, Ursula von der Leyen a korábbiakhoz képest jóval ütemesebben kívánja csökkenteni az Európai Unió üvegházhatású gáz kibocsátását, ez a cél azonban nem csupán a villamosenergia-, de az összes gazdasági szektorra vonatkozik. Ezt célzó, véglegesítés alatt álló terve, az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal, EGD) célja, hogy az unió 2050-re elérhesse a nettó nulla emissziót, vagyis hogy a kibocsátás olyan alacsony szintre süllyedjen, amelyet negatív emissziós technológiákkal ellensúlyozni lehet.

A korábban a 2050-es klímasemlegességi célt nem támogató magyar kormányt, illetve Orbán Viktor kormányfőt a december közepi EU-csúcson sikerült meggyőzni a terv támogatásáról, miután a cél teljesítéséhez kilátásba helyezett uniós forrásokat az ígéret szerint atomerőművek építéséhez is fel lehet majd használni, így már csak a "szénfüggő" Lengyelországot nem sikerült a terv mögé állítani.

Címlapkép: Gabriel Kuchta/Getty Images

forint200117
koronavírus coronavirus virus
Budapest
franklin templeton_getty_editorial
Palkovics Laszlo Gunter Oettinger kinevezes
Frankfurti tőzsde
Benzin
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
webinárium
Hogyan lovagolhatod meg a forint árfolyammozgását? Tőlünk megkapod a választ!
Budapest