Előfizetői tartalom

A tőzsdék bezárása lenne a megoldás a részvénypiaci összeomlásra?

Portfolio
Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin által felvetett gondolat a kereskedési idő megrövidítéséről globális vitát váltott ki és a részvénypiacok ideiglenes bezárásának gondolata is felmerült. A titkár szerint meg lehetne rövidíteni a New York-i tőzsde kereskedési napját egy ideig, ezzel pedig segíteni megnyugtatni a részvénypiacot, amelyet a koronavírus alaposan felrázott. Eddig egyébként a Fülöp-szigetek és Sri Lanka próbálkozott meg hasonló intézkedéssel, nem sok sikerrel, a fülöp-szigeteki tőzsde 24 százalékos zuhanással reagált a két napos szünet után. Négy EU-s ország ideiglenesen megtiltotta a shortolást bizonyos részvényekben, de az árfolyamok ezután is tovább estek.

A részvénypiacokat már sokszor, sok országban, és sokféle indokkal bezárták. A New York-i tőzsde négy napig zárva tartott a 2001 szeptember 11 után, két napig függesztették fel a kereskedést a 2012-es súlyos hurrikán idején, és John Kennedy 1963-as meggyilkolásának napján a nap hátralévő részében sem lehetett kereskedni. Görögország 2015-ben az adósságválság alatt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés