traders
Üzlet

Mínuszban zárt Amerika: egy nagy kínai cég fontolgatja távozását a tőzsdéről

Portfolio
Európában estek az irányadó részvényindexek, a magyar tőzsde pedig mérsékelt eséssel zárta a csütörtöki kereskedést. A tengerentúli tőzsdék is méréskelt mínuszban járnak csütörtök este részben a vegyes amerikai makroadatok hatására, részben azért, mert egyre fokozódik az amerikai-kínai szembenállás, ami közvetlenül a nagy cégeken is csattan. Miután szerdán az amerikai Szenátus megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely az amerikai könyvelési sztenderdek betartása nélkül ellehetetleníti például a Baidu kínai keresőóriás amerikai tőzsdei jelenlétét, csütörtökön már arról értesült a Reuters, hogy távozását fontolgatja a Nasdaq-ről a cég egy Kínához közelebbi tőzsdére. Mindez jó példa arra, hogy mennyire mélyreható és sok fronton zajló háború van az Egyesült Államok és Kína között.

Mérsékelt mínusz lett a vége, esett az Amazon

Új csúcsra ment napközben az Amazon részvényárfolyama, majd feltehetően profitrealizálási okok és az amerikai-kínai feszültség (technológiai szektort is beárnyékoló) fokozódása együtt 2%-os esést váltott ki a papírnál.

A két nagyhatalom közötti feszültség az egész napi tőzsdei kereskedésre rányomta a bélyegét, így végül mérsékelt mínuszban zártak a vezető indexek. A legnagyobb esést a Nasdaq könyvelte el (1%), a legkisebbet pedig a Dow (0,4%). 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nyolchetes csúcson zárt az olaj

Bár az amerikai-kínai szembenállás gazdasági károkkal is jár, ezzel együtt is mérsékelten tovább tudott emelkedni  a két vezető olajfajta ára, mert az olajkínálat növekedése lassul, a kereslet pedig a gazdaságok újranyitásával a piaci reménykedés szerint fokozódik. Az Amerikában irányadó WTI júliusi határidős ára 1,3%-kal 34 dollár közelében, nyolcheti csúcson, az Európában irányadó Brent pedig 0,9%-kal 36 dollár felett zárt. A WTI ebben a hónapban 80%-kal, a Brent 43%-kal szárnyalt már a múlt hónap végi nagyon nyomott árakról.

Fokozódik az amerikai-kínai szembenállás

Egyre fokozódik az amerikai-kínai szembenállás, ami közvetlenül a nagy cégeken is csattan. Miután szerdán az amerikai Szenátus megszavazott egy olyan törvénytervezetet, amely az amerikai könyvelési sztenderdek betartása nélkül ellehetetleníti például a Baidu kínai keresőóriás amerikai tőzsdei jelenlétét, csütörtökön már arról értesült a Reuters, hogy távozását fontolgatja a Nasdaq-ről a cég egy Kínához közelebbi tőzsdére. Mindez jó példa arra, hogy mennyire mélyreható és sok fronton zajló háború van az Egyesült Államok és Kína között.

Ezt egyébként a politikai nyilatkozatok szintjén is megtapasztalhattuk ma, hiszen egy vezető kínai tisztségviselő nyilatkozott a most kezdődő éves országos parlamenti ülés előtt, hogy Kína nem fog meghátrálni, ha fokozódnak a feszültségek az Egyesült Államokkal, de úgy véli, hogy a gazdasági együttműködésnek és a fellendülésnek kell prioritást élveznie.

A fenti fejleményeknek is lehet köze hozzá, hogy a technológiai túlsúlyos Nasdaq 0,8%-os mínuszban jár, ami a három vezető index közül a legnagyobb. Az S&P 0,7%-os, a Dow Jones 0,4%-os csökkenést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Visszaszólt Kína az amerikaiaknak: nem fognak meghátrálni

Kína nem fog meghátrálni, ha fokozódnak a feszültségek az Egyesült Államokkal, de úgy véli, hogy a gazdasági együttműködésnek és a fellendülésnek kell prioritást élveznie - mondta egy kínai kormánytisztviselő csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék a korábbi iránykeresés után. A friss adatok szerint május 8. és 15. között 2,44 millió amerikai veszítette el az állását. Az elemzői várakozás 2,4 millió volt. Ezzel a vírus megjelenése óta összesen 35,8 millió állásvesztésről számoltak be a világ legnagyobb gazdaságában. Emellett az USA és Kína között fokozódó feszültség a közösségi média platformokon való megnyilvánulásoktól kezdve a tettlegességig, (A republikánus többségű amerikai szenátus a külföldi vállalatok tőzsdei ellenőrzését erősítő törvényjavaslatot fogadott el szerdán.) mind aggályokat kelt azzal kapcsolatban, hogy a világ két legnagyobb gazdasága közti ellentétek a gazdaság helyreállásának lassulását jelenthetik.

Mérsékelt eséssel zárt a BUX

Mérsékelt eséssel fejezte be a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,4 százalékot gyengült ma. A blue chipek szinte kivétel nélkül lejjebb kerültek, az OTP stagnált, a Mol 0,8 százalékot gyengült, a Richter 0,4 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig 0,9 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsdén a legjobban a Forrás teljesített, melynek árfolyama 15,3 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Kulcs-Soft teljesített, melynek árfolyama 3,7 százalékot esett. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem találják az irányt a tengerentúli tőzsdék

Sikerült ledolgozni a korábban látott esést a tengerentúli tőzsdéknek, így előző napi záróértékük közelében nyitottak az indexek, a Dow 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 0,1 százalékot gyengült, a Nasdaq pedig szinten 0,1 százalékot esett. Kína és az Egyesült Államok között tovább fokozódik a feszültség, Mike Pompeo amerikai államtitkár szerdán kritizálta Pekinget, a vírushelyzet kezelésével kapcsolatban, míg Donald Trump a Twitteren arról írt, hogy Kína könnyedén megállíthatta volna vírust. A kiskereskedelmi láncok negyedéves eredményei szintén az optimizmus romlásához vezettek, a Macy’s árfolyama nagyot esett, miután 1,1 milliárd dolláros működési veszteséget jelzett előre a cég.

Mérsékelt esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Mérsékelt esés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow és az S&P 500 0,4 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,3 százalékot gyengülhet. A kedvezőtlen hangulat mögött az USA-Kína közötti feszültségek állnak, melyek miatt a gazdaság talpra állása lassulhat.  A múlt hétig újabb 2 millió 440 ezer amerikai vált munkanélkülivé a koronavírus-válság következtében, ezzel már 35,8 millióra nőtt az összes állásvesztés a járvány kitörése óta. Sokukat azonban újrafoglalkoztattak, a tartósan munkanélküliek száma ugyanis 25 millió.

Ez lehet a következő jele annak, hogy az amerikai tőzsdék tovább raliznak

Bár ma általánosságban elmondható, hogy kedvezőtlen a piac hangulat, azért ma is akadnak optimisták a piaci kommentárok között, a Standard Chartered szakemberei szerint a volatilitás csökkenésével együtt a részvények árfolyama tovább emelkedhet, várakozásuk szerint az S&P 500 hamarosan átlépheti a 3 000 pontos lélektani határt.

Tovább a cikkhez

Milliárdos veszteségbe taszíthatta a koronavírus az egyik nagy kiskereskedelmi láncot

Milliárdos vesztesége lehetett az első negyedévben az egyik nagy amerikai kiskereskedelmi cégnek, a Macy’s-nek a koronavírus miatt – jelentette be a vállalat.

Tovább a cikkhez

Tovább emelkedik az olaj

Tovább emelkedett az olaj ára csütörtökön, a Brent 2,2 százalékot emelkedett, míg a júliusi határidős WTI 1,7 százalékkal került feljebb. A Brent ezzel két hónapja nem látott szintre emelkedett. Az olajárak emelkedése mögött az húzódik meg, hogy a gazdaság fokozatos újranyitás miatt kezd visszatérni a kereslet az olaj piacára, emellett pedig a globálisan lecsökkentet kínálat is segít az egyensúly visszaállásában. További kedvező hír érkezett tegnap, hiszen az EIA szerint a készletszintek 5 millió hordóval csökkentek múlt héten az USA-ban, míg a Reuters által megkérdezett elemzők 1,2 millió hordós készletszint emelkedésre számítottak.

Nagyot megy a Delta Technologies

Nagyot emelkedett ma az egyik hazai kispapír, a Delta Technologies árfolyama 4,8 százalékkal került feljebb, 423 millió forintos napi forgalmával pedig a harmadik legforgalmasabb papír a BÉT-en. Miután vállalati hír nem érkezett, így a felpattanás technikai jellegű lehet. A novemberi csúcsról húzott csökkenő trendvonalat ma sikerült áttörnie a Deltának, azonban a 100 forintos szint már többször az emelkedés útjába állt, emellett a 100 napos mozgóátlag is gátat szab a további emelkedésnek. 

A rali kissé megtorpant és visszahúzták a részvényt a napon belüli 102,4 forintos csúcsról, az órás grafikonon látszik, hogy az RSI szerint már túlvetté vált.

Újra véleményt mondott a 4iG-ról az Edison

Tegnap tette közzé első negyedéves számait a 4iG, a vállalat részvényeit követő Edison most értékelte a számokat.

Tovább a cikkhez

Emelkedik az easyJet

Emelkedik az easyJet árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy  megkezdi a menetrend szerinti járatai újraindítását, június 15-től. Elsőként brit és francia járatok indulnak újra, ez a légitársaság két fő piaca, majd a következő hetekben újabb járatokat vesz fel a menetrendjébe a diszkont légitársaság. Az utasoknak és a személyzetnek is maszkot kell viselnie az utazás alatt és a repülőgépeket fokozottan tisztítják. Az easyJet gépei egyébként március vége óta állnak a földön, a legtöbb európai légitársasághoz hasonlóan. Az easyJet árfolyama 3,4 százalékkal került ma feljebb.

Esnek az európai tőzsdék

Jelentősen emelkedtek az áprilisi történelmi mélypontról az európai beszerzési menedzserindexek, de még mindig a gazdaság komoly visszaesését jelzik előre – derül ki a csütörtökön közölt előzetes adatokból. Egyelőre úgy tűnik, hogy az elbocsátások miatt elsősorban a magánszektor szenvedi meg a jelenlegi válságot, és ez hátráltatja a kilábalást is. A német feldolgozóipar beszerzési menedzserindexe az áprilisi 34,5 pontról 36,8 pontra emelkedett, a szolgáltató szektor indexe 31,4 pontra ugrott az áprilisi 16,2 pontról, így a kompozit index is 31,4 pont lett.

A francia feldolgozóipar konjunktúraindexe az áprilisi 31,5 pontról 40,5 pontra ugrott, az 50 pont alatti értékkel továbbra is zsugorodást jelez előre, de már látszik rajta a gyárak újranyitásának hatása. A szolgáltató szektor indexe 10,2 pontról 29,4 pontra emelkedett, a kompozit index pedig ezekkel párhuzamosan 30,5 pontra emelkedett az előző havi 11,1 pontos mélységből.

Az eurózóna konjunktúraindexei a vártnál erősebb visszapattanást mutattak májusban az előzetes adatok szerint, a feldolgozóipar indexe 33,4 pontról 39,5 pontra ugrott, a szolgáltató szektor mutatója pedig 12 pontról 28,7 pontra emelkedett, így a kompozit index 30,5 pont lett.

Szárnyal a Lufthansa

Milliárd eurós nagyságrendű tőkeinjekciót kaphat a német államtól a koronavírus-világjárvány miatt óránként egymillió euró (350 millió forint) veszteséget termelő Lufthansa csoport (Lufthansa Group) - jelentette szerdán a Der Spiegel. A német hírmagazin hírportálján közölt értesülés szerint elvi megállapodásra jutottak a több légitársaságot összefogó vállalatcsoport és a szövetségi kormány hetek óta tartó tárgyalásain. A tervezett megállapodás szerint az állam 25 százalék plusz 1 részvény tulajdonrészt szeret a cégben, és a szövetségi kormány két főt delegálhat a felügyelőbizottságba. A cserébe tőkeinjekcióhoz jut. A Lufthansa árfolyama 8,6 százalékos pluszban is járt, ahonnan kicsit visszahúzták, ma 6,4 százalékos emelkedést mutat.

Manipulálta a tőzsdét, 10 millió forintra büntette a befektetőt az MNB

Az MNB tízmillió forint bírságot szabott ki egy magánszeméllyel szemben a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt. E. R. Zoltán egyebek közt egy prémium kategóriás tőzsdei részvényre vonatkozóan adott – az indikatív árat jelentősen befolyásoló – megbízást, amelyet még a tényleges kereskedés előtt visszavont - derül ki az MNB közleményéből.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 1,2 százalékos gyengülése mellett a CAC 1,3 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 100 0,8 százalékot esett. Az milánói börzén 1,3 százalékos gyengülést látunk, míg a spanyol tőzsde 1,4 százalékot esett. A hangulat romlása mögött többek között meghúzódik az is, hogy az USA és Kína között ismét éleződik a feszültéség, hiszen a republikánus többségű amerikai szenátus a külföldi vállalatok tőzsdei ellenőrzését erősítő törvényjavaslatot fogadott el szerdán. Emellett a befektetők a kínai Nemzeti Népi Kongresszusra figyelnek, ahol további gazdaságélénkítő csomagról dönthetnek.

Mérsékelt eséssel nyitott a BUX

Mérsékelt eséssel indult a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Richter és Magyar Telekom stagnál, míg a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, az OTP pedig 0,4 százalékot esett.Több hazai makro adat is érkezik ma, az MNB az áprilisi statisztikai mérleget teszi közzé, továbbá a jegybank egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők, emellett a pénzügyminisztérium az részletes áprilisi államháztartási beszámolót tesz közzé, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart.

Június közepén indul újra az easyJet

Júniusban indul újra az easyJet, kezdetben brit és francia belföldi járatokkal – közölte a vállalat.

Tovább a cikkhez

Megvan az első ország, ahol elkezdik árulni a koronavírus ígéretes ellenszerének másolatát

A bangladesi Beximco Pharmaceuticals jelentette be, hogy ők lesznek az elsők a világon, akik elkezdik árulni a Gilead remdesivir nevű vakcinájának másolatát - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a kereskedés Európában Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • Jelentősebb emelkedéssel zárták a szerdai kereskedést a tengerentúli tőzsdék, a Dow 1,5 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 1,7 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 2,1 százalékot erősödött. A Facebook, és az Amazon is nagyot emelkedett tegnap, ezzel mindkét technológiai cég részvényárfolyama új csúcsra emelkedett. Előbbi ralija annak köszönhető, hogy a társaság bejelentette: új e-kereskedelmi platformokat indít Facebook Shops, majd később Instagram Shops néven.
  • Ázsiában felemásan teljesítenek a tőzsdék csütörtökön, a Nikkei és a hongkongi tőzsde és a sanghaji börze is stagnált. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,6 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 0,1 százalékkal került feljebb. A friss adatok szerint Japán exportja 22 százalékkal esett vissza áprilisban, míg az import 7 százalékkal csökkent.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel, a határidős DAX 59 pontos mínusza 0,5 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Több hazai makro adat is érkezik ma, az MNB az áprilisi statisztikai mérleget teszi közzé, továbbá a jegybank egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők, emellett a pénzügyminisztérium az részletes áprilisi államháztartási beszámolót tesz közzé, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart. Nemzetközi gazdasági adatokból sem lesz hiány ma, több európai ország és az Egyesült Államok is közzéteszi az előzetes feldolgozóipari bmi adatokat, emellett az USA-ban a heti munkanélküli segélykérelmek számát is nyilvánosságra hozzák, emellett pedig Jerome Powell is beszédet mond.
  • Emelkedik az olaj ára csütörtökön, a júliusi határidős WTI 1,7 százalékot emelkedett, míg a Brent 2 százalékkal került feljebb. Az arany árfolyama esik ma, a sárga nemesfém jegyzése 0,5 százalékkal került lejjebb, így 1741 dolláron áll.
  • A forint ma mérsékelten gyengült az euróval szemben, egy euróért 350 forintot kell fizetni, míg egy dollár 319,5 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

Frankfurti tőzsde
francia_korona
spanyol_shutterstock
vihar brüsszelben
olaszzaszlo_velence_shutterstock
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. június 3.
Financial and Corporate IT: Digital UX a bankoknál
2020. június 4.
Járműipar: Az új technológiák átrendezik az erőviszonyokat
2020. június 11.
Tudatos felkészülés a generációváltásra
2020. június 25.
Járműipar: Korszakváltás a beszállítóknál koronavírus idején
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior modellező, pénzügyi modellező

Junior modellező, pénzügyi modellező
Online előadás
Miért előnyös trendkövető kereskedővé válni, hogyan azonosítod a piaci irányokat?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde